Ytterligare en playoff-drabbning med ett VM-slutspel i potten, den här gången med fokus på det som komma skall i Aten där den första halvan inleds. Grekland tar sig an Rumänien i det som på förhand ses som det jämnaste dubbelmötet enligt spelbolagen. Den ena nationen är i vanlig ordning inte alltför spektakulärt framåt men oerhört stabilt på egen planhalva. Med det vill jag nog tro att man får med sig ett positivt utgångsläge inför returen.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: VM-kval, playoff
  • Match: Grekland – Rumänien
  • Spel: Home team clean sheet (hemmalaget att hålla nollan)
  • Odds: 2,15 @ Nordicbet
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 20.45 15/11

Grekland har ett väldigt starkt facit bakom sig i gruppspelet där man vann 8 av 10 kvalmatcher. Man misslyckades dock med att slå gruppsegraren Bosnien där en poäng av 6 möjliga placerade det motståndet på första plats tack vare en betydligt bättre målskillnad. Hemmanationen, med en relativt rutinerad grupp av spelare som lyckades kvala sig in till föregående VM-slutspel även det via ett dubbelmöte, kommer till spel med i stort ordinarie matchtrupp.

Rumänien hade inte en lika bekväm väg till detta playoff där man bjöds på kamp hela vägen in i den sista omgången, där såväl Ungern som Turkiet hade chans på platsen bakom ett överlägset Holland. Rumänerna känns någorlunda spännande på nytt efter att endast ha varit med i ett mästerskap sedan EM 2000. Bortalaget har frågetecken på mittbacken Vlad Chiriches samt målvakten Ciprian Tatarusanu. Veteranen Adrian Mutu har lämnats utanför truppen av disciplinära skäl.

Greece_World_cup

Tror på en något försiktig historia där jag anser att det känns rimligt att återigen tro på hemmalagets effektiva försvarsspel. Ser man till tidigare resultat så bör över 2 ggr insatsen på den här spelformen vara intressant. Rumänien var visserligen hyfsade framåt under gruppspelet där man snittade 1,9 mål/match. På bortaplan misslyckades man endast med att få hål på Holland. Återstår att se hur pass hårt man går för ett mål, så länge man har sin egna nolla intakt, där man inleder detta dubbelmöte med en tuff bortamatch där motståndet bevisligen är svårbemästrat.

Grekland bygger sitt på ett tryggt grundspel i ett disciplinerat försvar där defensiven går främst. Man släppte endast in 4 mål på 10 kvalmatcher, noterbart att 3 av målen kom till i Bosnien och därmed lyckades man freda sitt mål i 8 av matcherna. Ett lysande facit och än mer imponerande att man ännu inte har släppt in något mål här i Aten i detta kvalspel där man har hållit nollan intakt i över 450 minuter på hemmaplan. Anmärkningsvärt, över dessa hemmamatcher, att motståndarna endast har fått igenom 6 avslut (av totalt 20 till antalet) på grekernas mål, siffror som tyder på hur pass synkat det kollektiva försvarsspelet är. Med tanke på vilken effekt ett mål kan ha över dessa dubbelmöten så skulle jag nog tro att hemmanationen kan agera än mer återhållsamt en bra bit in i matchen.


Grekerna att hålla nollan intakt på nytt, medelinsats.

/Puyol