Ytterligare en UFC-gala knackar på dörren där vi nu ändå har ett skapligt ”fight night”-kort framför oss i amerikanska Fairfax. Mitt primära mål hämtas från underkortet i en match i lättviktsklassen där veteranen Gray Maynard ska försöka vända en negativ trend mot Alexander Yakovlev som inte heller har varit särskilt lyckosam sedan sin ankomst till den ledande organisationen i MMA-världen. Väljer att testa ett högre odds på den vinnande metoden där jag i första hand går emot en fighter som har varit väldigt känslig för relativt lite. Notera tiden för spelstoppet i och med att denna gala går tidigare än vanligt.

  • Match: Gray Maynard – Alexander Yakovlev
  • Spel: Yakovlev via KO, TKO, DQ
  • Odds: 4,0 @ Unibet
  • Units: 1,5/10
  • Spelstopp: 17.30 4/4

En gång i tiden sågs Gray Maynard (11-4-1) som en riktigt skarp utmanare till lättviktstiteln där han länge var med i det absoluta toppskiktet av viktklassen. Ett antal tunga år har dock följt efter dubbelmötet med Frankie Edgar (den dåvarande mästaren) där nedgången är relativt tydlig. Maynard har sedan årsskiftet till 2011 gått totalt 6 matcher där en seger (via ett oenigt domslut) och ett oavgjort resultat är hans främsta facit under den här perioden. ”The Bully” har nu 3 raka förluster bakom sig, samtliga via knockout, och vid 35 års ålder så är han troligtvis inne på sista versen nu. Alexander Yakovlev (21-6-1) är relativt färsk i UFC och har inte direkt testats mot samma typ av motstånd, men serverades en riktigt tuff debut där han ändå stod emot veteranen Demian Maia i 3 ronder. Ny förlust innan årsskiftet där Nico Musoke tog hem ett domslut i Stockholm och nu har ryssen, som i första hand är en grappler, valt att hoppa ner ett steg i viktklasserna. Ett intressant drag där det ska bli spännande att se hur han står sig.

Väldigt många namn ska räknas upp som större och bättre strikers, både till ren power och teknik, än det Yakovlev borde vara i den här divisionen – det till trots ser jag fortfarande ett visst värde i att spela emot något av en glaskäke som Maynard har utvecklat med åren. Han lyckades knappt absorbera någonting senast mot Ross Pearson, som rent storleksmässigt ska vara mycket mindre än ryssen, och även mot Nate Diaz, i första hand en ”volume puncher”, blev han utslagen relativt fort. Blir han klockad av rätt form av slag, som alltså inte behöver vara av större kraft, så tror jag mycket väl att det här riskerar att sluta på samma sätt som tidigare.


Jag ser inget större spelvärde på ryssen som knapp favorit till den raka segern, men den vinnande metoden känns aningen intressant med Maynards historik där alltså samtliga av hans 4 förluster har kommit till via slagserier. En låg insats testas på Alexander Yakovlev att vinna via knockout, teknisk knockout eller diskvalificering.

/Puyol