Ännu en UFC-gala följer upp årets första som gick förra helgen. Nattens fighter känns dock än mer intressanta och förhoppningarna är väldigt stora, i synnerhet på de tre främsta fighterna på huvudkortet som jag väljer att koncentrera mig på. Inleder med mötet i lätt-tungvikt mellan Glover Teixeira (19-2) och ”Rampage” Jackson (32-10). Spelbolagen är tydliga med sin favorit, även om storleken varierar, jag är dock inte beredd att hålla med fullt ut.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC (UFC on Fox 6)
  • Match: Glover Teixeira – Quinton ”Rampage” Jackson
  • Spel: Rampage
  • Odds: 3,75 @ Bet365
  • Units: 3,5/10
  • Spelstopp: 02.30

Noterbart att den här fighten skulle ha gått för strax över 3 månader sedan men den sköts upp pga skada. Det är en match som båda har varit ute efter, officiellt, och med en bra show under gårdagens invägning så kan vi ha något häftigt på gång. Brassen (Glover) är 33 år gammal men relativt färsk på den absolut största scenen medan den ett år äldre amerikanen (Rampage) kan vara på väg ut ur organisationen. I vanlig ordning, notera tiden för spelstoppet, då galans huvudkort drar igång natten mot söndag, svensk tid.

Glover Teixeira må vara ny i UFC (det här blir hans tredje fight) men han har fightats länge och så här långt har han klivit in med stormsteg. Även om motståndet inte har varit lysande så har han imponerat stort och dominerat, där hans senaste motståndare (Fabio Maldonado, som tog Jacksons plats efter skada) högst troligtvis lider av huvudvärk än idag. Brassen är en riktigt tung striker, först och främst, men även stark på mattan med svart bälte i brasiliansk jiu-jitsu därtill. Chuck Liddell (hall of famer som faktiskt har besegrats av Rampage vid två tillfällen) har figurerat som hans mentor, vilket lär ha bidragit till hans utveckling.

Quinton Jackson, främst känd som Rampage (bärsärkagång, inget knackigt artistnamn) är en sann veteran i UFC samt Pride innan dess, där han har varit mästare i den här viktklassen hos båda och därmed mött de absolut bästa. Tillskillnad från motståndaren så är han dock inte på väg uppåt, snarare tvärtom där han har deklarerat att han inte har några planer på att fortsätta i den här organisationen, bl.a. då det spekuleras i att han är missnöjd med dess ledning, även om jag själv inte tror att han är alltför motiverad att hålla på särskilt länge till. Memphis-sonen inledde sin karriär som brottare, men framförallt så skiner han med sina tunga nävar, där hans boxning har legat bakom ett antal spektakulära knockouts genom åren.

Vi har inte sett Rampage i buren på snart ett år, den gången mot Ryan Bader där jag själv stod för en av mina allra första speltips på den här sajten. Den gången missade han vikten och han klev in med en skada, vilket jag även tycker att man kunde se på hans rörelsemönster, och därmed så blev den decision-förlusten ingen större överraskning. Innan dess gick han en titelfight mot den överlägsne Jon Jones, där vår man blev dominerad av motståndarens extrema reach advantage. Den fd mästaren kommer inte vara inblandad i några fler titelmatcher och kanske är han i första hand ute efter lönen då den där stora motivationen lär gå mot sitt slut. Men, jag gillar tanken av att se honom som en rejäl underdog, och jag tror att det är det som kan tända honom en sista gång.

Rent spontant vill jag hålla den ”gamle” men ändå hungrige Glover som en av de absolut främsta utmanarna i viktklassen. Så pass vass ska han vara, och för någon månad sedan skulle jag nog hålla honom som en väldigt stark vinnare i det här mötet. Men oddsfördelningen har kastat ett intressant ljus över den här fighten där ett par detaljer kan vara värda att fundera över. Brassen har 17 raka segrar i bagaget, men sett till grundkapacitet och erfarenhet så är det här hans tuffaste motstånd. Därifrån skulle jag vilja vända avslaget på hans 1,25-1,30 till ett visst värde på motståndaren.

En av anledningarna till det höga oddset på Rampage är att han är opålitlig, vilket jag kan köpa till viss del. Många menar på att det skulle vara dumt av honom att gå in i några slagväxlingar mitt framför nattens motståndare. Men då dessa herrar oftast söker sig mot samma ytor så tror jag att han kan vara ett nästintill lika stort hot i det området, där det handlar om att träffa. Jag vill nog hävda att matchens underdog kan landa med den där träffen, likväl, och att även favoriten kan utsättas för risker i det momentet. Teixeira blev faktiskt rockad vid ett tillfälle i sin senaste fight, och det av en sårad slagpåse, och närmre 4 ggr insatsen på någon som eventuellt kan testa hans haka, känns mycket.


Skulle ”bärsärkagången” kliva in som ”tröttmössan”, ointresserad så är han nog körd. Men kommer han in med glöd i ögonen så kan det bli en fight av det här. Jag spelar på en ”upset” i den här fighten. Quinton ”Rampage” Jackson får mitt förtroende med en mindre insats.

/Puyol