Hämtar ytterligare en match från nattens UFC-gala i Brasilien där jag plockar ett objekt från lättviktsdivisionen på underkortet. Vi har ännu en hemmafighter i form av veteranen Gleison Tibau som ska ta sig an amerikanen John Cholish som alltjämt får ses som en nykomling. Testar ett vinnarspel i det här mötet, notera tiden för spelstoppet då dessa matcher drar igång något tidigare än de övriga på huvudkortet.

  • Sport: Kampsport
  • Liga: UFC
  • Match: Gleison Tibau – John Cholish
  • Spel: Gleison Tibau
  • Odds: 1,53 @ Bet365
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 18/5 22.30

Gleison Tibau (26 vinster, 9 förluster) fyller 30 senare under den här sommaren, men är trots det väldigt rutinerad i dessa sammanhang då det här blir hans 19:e match i UFC, där debuten var för drygt 6,5 år sedan mot ingen mindre än Nick Diaz. Brassen är väldigt allround, om än utan några större spetsegenskaper på något område utöver ett svart bälte i brasiliansk jiu-jitsu.

John Cholish (8 vinster, 2 förluster) är bara några månader yngre, men stod för sin totala MMA-debut drygt ett år efter att kvällens motstånd entrade den här organisationen. Den New York-baserade slagskämpen är relativt färsk i UFC med resultatraden 1-1 efter att ha gått några mindre galor innan, där han främst har sina styrkor på mattan.

Det här är inte direkt de främsta namnen i den här divisionen, därav placeringen på underkortet. Men, medan Cholish får ses som ett oprövat och något mediokert namn i dessa sammanhang så ser jag ändå Tibau som en relativt stabil pjäs, om än utan några av de där topparna. En normal dag anser jag dock att det ska räcka för vinst.

Det skiljer en hel del i erfarenhet, och trots sviktande resultat på slutet så ser jag Gleison Tibau som en svår matchning för kvällens motstånd, där man ska komma ihåg att han har gått upp emot betydligt tuffare slagskämpar under sin karriär att jämföra med densamma. Brassen är kanske den mest storvuxne lättviktaren i organisationen men kan trots det hålla en jämn nivå i 15 minuter, vilket kan vara svårt när man pressar ner sin vikt så pass mycket. Tror nog att han kan använda sin fysik för att undvika de sämre positionerna. Stående ser jag det som mest troligt att han blir den som landar flest slag.

John Cholish har inte gått en match på snart ett år, där en ljumskskada störde senast han var planerad att gå match. Det här blir den första matchen i Sydamerika och Brasilien för hans del, vilket kan vara en omställning även det mot en hemmafighter. Här tror jag att hans chanser till att sätta press på motståndet kommer bli väldigt kortvariga.


Tror inte att det här kommer bli någon alltför underhållande tillställning som jag misstänker komma gå tiden ut, där jag anser att ”hemmaspelaren” borde kunna göra tillräckligt för att plocka in minst 2 av 3 ronder. Gleison Tibau spelas som segrare med medelinsatsen.

/Puyol