Flyttar vidare i denna fullspäckade UFC-gala där vi bjuds på ytterligare två bra nummer på huvudkortet med ännu en tungviktsmatch och en batalj i lättviktsdivisionen. Fd Strikeforce-mästare i Daniel Cormier (tungvikt) och Gilbert Melendez (lättvikt) tar sig an Roy Nelson respektive Diego Sanchez. Två storfavoriter i dessa möten där jag istället riktar in mig på matchtiden nu när samtliga herrar är svåra att avsluta. Dubbeln testas.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Daniel Cormier – Roy Nelson & Gilbert Melendez – Diego Sanchez
  • Spel: Över 1,5 ronder + över 2,5 ronder
  • Odds: 1,90 (1,36 x 1,40) @ Bet365
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 23.00 19/10

De båda matcherna drar igång efter klockan 4 på morgonen, svensk tid, även om Bet365 har lagt ett tidigt spelstopp på en av matcherna. Möjligtvis något som korrigeras under dagen. Melendez vs Sanchez är den tredje matchen i ordningen på huvudkortet och följs upp av Cormier vs Nelson som står som co-main event och får ses som en aptitretare inför titelmatchen, även den i tungvikt. Daniel Cormier och Gilbert Melendez, båda fd mästare i respektive viktklass i den nedlagda organisationen Strikeforce, står som storfavoriter till 1,16 och 1,18 drygt 10 timmar innan matchdags. Högst troligt att båda kommer neutralisera de vapen som motstånden besitter och avgå med segrarna, misstänker dock att dessa kommer kammas in först efter domslut. Den här spelformen leder oss dit, även om det inte behöver gå hela vägen.

Daniel Cormier (12 vinster, obesegrad) är en meriterad brottare på olympisk nivå där han har varit med i det amerikanska OS-laget, så även vän och coach till träningspartnern Cain Velasquez som alltså är den nuvarande mästaren. Roy ”Big Country” Nelson (19 segrar, 8 förluster) är den karismatiske sluggern med även underskattade egenskaper på mattan med hänsynslös power i den högra näven. Om den hittar sitt mål så kan det hända saker, men jag misstänker att han inte kommer få alltför mycket utrymme till det.

”DC” är obesegrad och trots en relativt kort MMA-karriär hunnit slå ett par meriterade veteraner. Han är, likt den tidigare nämnde träningskamraten, väldigt snabb och atletisk för sin storlek och kan sätta ett bra tempo och hålla den hela vägen. Han kommer gå efter att etablera en brottningsmatch och minimera motståndets ytor mot burväggen. Roy Nelson, vars haka har absorberat ett och annat tungt slag från lirare med större ”punching power” än Cormier, har endast blivit avslutad vid ett tillfälle, en match som han tog på kort varsel för drygt 5 år sedan.

Cormier-Nelson_large Gil-Diego_large

Gilbert Melendez (21 segrar, 3 förluster) är väldigt allround och oerhört skarp rent tekniskt, och han får ses som ett väldigt fint tillskott i organisationen efter att ha debuterat med en titelmatch mot Benson Henderson, något som förlorades via ett diskutabelt, delat domslut. Kvällens uppgift känns fullt överkomlig där jag förväntar mig att han ska studsa tillbaka omgående och hitta vinnarspåret på nytt.

Diego Sanchez (24 segrar, 5 förluster) gick ruskigt bra för några år sedan, men privata problem och mindre skadebekymmer har satt käppar i hjulet där jag vill påstå att han är slut. Han såg riktigt dålig ut senast när han på ett högst tvivelaktigt sätt tog ett domslut mot japanen Takanori Gomi och han kommer inte nå några högre höjder under sin återkomst i lättviktsklassen.

Tror nog att Sanchez möjligheter till att etablera något mot en lirare med Gils egenskaper är väldigt små och att han i stort får rikta in sig på försvar. Han har varit med om en hel del krig, med ett antal ”fight of the night”-utmärkelser, där han har käkat en hel del stryk utan att vika ner sig. Den enda gången han har stoppats var i en 5:e rond (titelmatch mot BJ Penn) där läkaren avbröt pga ett rejält cut. Melendez har aldrig blivit avslutad. Av hans 9 senaste matcher så har 7 av dessa gått förbi de 2 första ronderna.


Ladbrokes och Unibet står mellan 2,20-2,25 (i dubbel) på dessa matcher att gå tiden ut. Strax under 2 ggr på att en viss del av dessa matchtider uppfylls känns godkänt. Anser att favoriterna ska hålla men samtidigt går de upp mot herrar som inte är särskilt enkla att slå ut. Cormier vs Nelson att gå minst 2 ronder (över 1,5 ronder) samt Melendez vs Sanchez att gå minst 3 ronder (över 2,5 ronder) spelas med medel.

Testar även dubbeln med minimum:
Cormier to win by unanimous decision + Melendez to win by unanimous decision 3,49 (1,86 x 1,86) (Ladbrokes) 1/10 units

/Puyol