Och då ska även den här titelfighten, äntligen, bli av efter en hel del turer fram och tillbaka där skador, avstängningar och annat strul har varit i vägen. UFC återvänder till Montreal i Kanada där hemmasonen Georges St Pierre ska ta sig an Nick Diaz i en match med högt ställda förväntningar. Väljer att spela på en utgång, som trots att den kan se tråkig ut, ändå sticker ut hos ett bolag att jag anser att den är värd att testa.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Georges St Pierre – Nick Diaz
  • Spel: Georges St Pierre to win by unanimous decision
  • Odds: 1,61 @ Ladbrokes
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 04.00

Georges St Pierre (23 vinster, 2 förluster) har dominerat welterviktsklassen där han nu har försvarat sin titel på ett högst framgångsrikt sätt 7 matcher i följd där en rejäl skrällförlust är hans enda nederlag på drygt 6 år. ”GSP” är utan tvekan en av de allra främsta ”pound for pound” och en seger här kommer definitivt cementera hans plats i den absoluta toppen. Kanadensaren är en extremt atletisk fighter och unik på det sättet. Otroligt teknisk i övriga discipliner, även om den där riktiga powern saknas, där han har en fantastisk egenskap i att han hela tiden är den som styr rytmen i matcherna. Hans mest enastående egenskap är dock hans brottning som är vansinnigt dominant. Han har en fruktansvärt hög procent och utdelning på sina nedtagningar med ett riktigt skarpt ”top game” till det.

Nick Diaz (26 vinster, 8 förluster, 1 no contest) har figurerat i en rad organisationer, där han bl.a. var mästare i Strikeforce, även om det var här han gjorde sig ett namn i tidig ålder innan sin återkomst. Medan motståndaren har lyckats bibehålla en rak linje genom hela sin karriär och utvecklats efter det så har denna hårdföra lirare från Stockton, Kalifornien, snarare blommat ut desto mer under senare år. Amerikanen har två helt enorma spetsegenskaper i sin boxning, som är den absolut vassaste i den här viktklassen med volym och riktigt stor träffprocent. Jiu-jitsun är också ett stort nummer där han är riktigt farlig i samtliga positioner.

Kombattanterna har en gemensam nämnare om man ser till respektive fighters senaste match där Carlos Condit har stått som motståndare för båda. St Pierre besegrade honom via ett enhälligt och övertygande domslut för drygt 4 månader sedan medan Diaz förlorade mellan 3 till 4 av totalt 5 ronder i en mer taktiskt och låst match för ett år sedan.

Georges St Pierre vs Nick Diaz under gårdagens invägning

Det här är en väldigt intressant batalj bara genom att se till de olika personligheterna hos respektive slagskämpe, och det utöver vilka fantastiska vapen båda har i sina arsenaler. En annars så artig och lugn kanadensare ser helt klart ut att vara utanför sin zon efter motståndarens alla verbala attacker över den senaste tiden, vilket har trappats upp på slutet under en och annan presskonferens. Väl innanför buren brukar dock GSP visa upp rätt mängd av fokusering för att avgå med segern, och jag tror nog att favoriten kan hålla även inatt.

Trots Goerges St Pierre briljans så har han haft otroligt svårt för att avsluta sina motståndare, och jag skulle inte bli förvånad om det höll i sig även här. Han har nu gått 7 matcher i följd utan att avsluta sin motståndare för egen maskin, där en motståndare gav upp under rondvilan inför den allra sista ronden. Han har fantastiska kvaliteter som gör att han kan vinna ronderna på ett bekvämt sätt, där han står mot dem han vill stå med och vill han plocka ner någon på mattan så gör han det istället.

Nick Diaz, som aldrig har klappat ur och som inte har blivit utslagen på strax över 10 år, har fantastiska nävar i kombination med en otrolig kondition, och med en väldigt aggressiv stil har han en vana av att vara den som styr tempot i matcherna – dock något som jag inte tror att han kommer få chansen till den här gången då han inte kommer få lika mycket utrymme för sina offensiva attributer mot den här typen av motståndare.

Stående så har Diaz en klassisk ”boxing stance”, och jag skulle nog tro att GSP kommer vara ute efter att sparka så mycket som möjligt på det benet Diaz leder med för att neutralisera hans framfart, och därmed boxning, desto längre det går och variera det med nedtagningar och nöta ner honom därifrån. Något som har varit ett rejält framgångsrecept under mästarens karriär och jag tror inte att han släpper på det ikväll. Trots att utmanaren är en riktigt vass jiu jitsu-spelare så matchas han av ett stabilt submission-försvar här, så jag tror inte att han kommer kunna skapa något märkvärdigt från rygg.


Jag reagerar något på den här spelformen, som bara är ett litet steg längre än mästaren att vinna via domslut/poäng. I nuläget får man max 1,4-1,45 hos något spelbolag, och på så sätt är jag något förvånad över att man kan få 1,6 på att ett eventuellt domslut blir enhälligt till favoritens fördel, där alltså 3 domare ska ge St Pierre minst 3 av 5 ronder förutsatt att matchen går tiden ut. GSP har på sin höjd släppt ifrån sig 2-3 av de totalt 34 senaste ronderna han har gått.

Spelar på att mästaren får stanna kvar på sin tron . Georges St Pierre att stå som segrare via ett enhälligt domslut. Spelet hittar ni under ”övriga spel”.

/Puyol