UFC fyllde nyligen 20 år och med det återvänder storspelaren inom kampsporten till Las Vegas för ett rejält jubileumsfirande med ett fantastiskt matchkort som går av stapeln natten mot söndag. Kronan på verket är denna titelfight i welterviktsklassen där den långvarige mästaren Georges St-Pierre ska försvara sitt bälte på nytt, den här gången med Johny Hendricks som motståndare. Högt ställda förväntningar där utmanaren nämns som den främsta på många år – tror dock att vi kan få se samma utgång likt många gånger förr.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Georges St-Pierre – Johny Hendricks
  • Spel: St-Pierre by unanimous decision
  • Odds: 1,90 @ Ladbrokes
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 05.30 17/11

En av de större sensationerna i organisationens historia, en kväll i April 2007. Så långt tillbaka i tiden får man gå för att hitta kanadensarens senaste misslyckande där segrarna har radats upp sedan dess, närmare bestämt 11 stycken nu till antalet. Georges St-Pierre (24 vinster, 2 förluster) återtog sin mästartitel för något över 5 år sedan och har efter det haft ett stadigt grepp om bältet i denna welterviktsdivision som han har regerat på ett briljant sätt. ”GSP” får troligtvis ses som sportens främsta ”pound for pound”-kung i dagsläget där han har visat upp en enorm effektivitet inom en rad discipliner som har bidragit till framgångar oavsett var matcherna har utspelat sig.

Utmanarna har fallit av en efter en, men kanske har man skakat fram den främsta och farligaste av den varan på väldigt länge om man ser till denna matchning och egenskaperna som den herren besitter. Johny Hendricks (15 vinster, 1 förlust) har brottat och slagit sig hela vägen upp mot toppen med nedtagningar och en rejäl vänsterslägga som har släckt lyset hos 5 av 10 (antalet segrar i UFC) motståndare via ett par spektakulära knockouts. Förmågan att hitta ett avslut i kombination med hans kvaliteter som en meriterad brottare bidrar till att även spelbolagen värderar hans chanser till att rubba tronen något större än föregående utmanare där mästaren startade på drygt 1,45 på flera håll innan marknaden började röra sig.

1297492288807_ORIGINAL

Denna titelmatch och main event är, likt de övriga, planerad att gå i 5 ronder (5 minuter per rond). För Georges St-Pierres del har metoderna liknat varandra och utgången har allt som oftast varit densamma. Ända sedan titeln erövrades en andra gång så har nu GSP stått för 8 framgångsrika titelförsvar i följd. Noterbart att 7 av dessa 8 segrar har kommit till via domslut, så även enhälliga sådana, medan den enda matchen som inte gick tiden ut avbröts inför den sista ronden när motståndarens hörna valde att kasta in handduken. Trots kanadensarens briljans, dominans och överlägsenhet så har han haft en oförmåga till att hitta ett avslut. Jag skulle nog vilja tro att den här fighten har potential, större än många av hans övriga matcher, till att slippa gå till domarnas poängräkning, dels pga Hendricks ”punching power” samtidigt som man kan spekulera i vilken nivå utmanaren besitter i en eventuell rond 4 eller 5 där han ännu aldrig har varit.

GSP att vinna på poäng/domslut ger knappt 1,7 ggr insatsen. Jag reagerar dock på att man kan få 1,9 ggr på att en eventuell decision-seger är en enhällig (unanimous) sådan. Anser att skillnaden mellan dessa odds bör vara betydligt mindre. St-Pierre har knappt släppt ifrån sig någon rond överhuvudtaget av de totalt 39 senaste ronderna (beräknat över de 8 titelförsvaren) och på poäng bör han stå som vinnare i minst 3 av 5 ronder även ikväll. Han bemästrar en stil som är perfekt för att vinna rond för rond. Seger via poäng och det är mer än troligt att domslutet är enhälligt.

De som står bakom utmanaren nämner att Johny Hendricks har ett vinnande slag i sin vänster, något som kan stå som en möjlig utgång även mot kvällens motståndare. Hans brottning gör matchningen än mer intressant eftersom det ställer vissa frågetecken till om mästaren kan kontrollera den här matchen nere på mattan, vilket har varit ett scenario många gånger förr.

Georges St-Pierre är unik i sitt sätt att hela tiden styra var någonstans matcherna ska utspela sig. Han kontrollerar rytmen och positionen i buren på ett alldeles utmärkt sätt, står med dem han vill utbyta slag mot och plockar ner dem han inte vill möta på fötterna. Än mer anmärkningsvärt att han nästintill uteslutande har dominerat motståndarna även i några av de grenarna där utmanaren ansågs ha haft en fördel på förhand.

Bortser man från ren power, så är GSP definitivt den bättre av de båda kombattanterna i en teknisk ”striking match” där han ska stå för en majoritet av de landade slagen. Han är oerhört intelligent där han och hans team har en förmåga i att skaka fram en matchplan för varje motstånd. Man ska även komma ihåg att han, statistiskt sett, är den främsta i viktklassen på att undvika att bli träffad och nedtagen samtidigt som han är mer effektiv på att plocka ner sina motståndare än vad Hendricks är, trots sin bakgrund som brottare. Han har även en ”reach advantage” på drygt 18 cm, där utmanaren måste lyckas med att krympa avståndet mot en mer atletisk mästare som även rör sig väldigt bra.

Johny Hendricks har, under sin tid i UFC, aldrig avslutat någon av sina motståndare i den andra halvan av en 3 ronders match. Inte alltför förvånande då jag i ett antal matcher har sett tendenser till att han tröttnar eller går ner i tempo under den sista tredjedelen av matcherna i och med att han satsar så mycket på slagen. Noterbart att han tvingas banta en hel del för att pricka in matchvikten, vilket kan vara ytterligare en del av den förklaringen. Bedömer att han måste gå på knock inom de inledande 2 ronderna om han ska kunna avgå med titeln där man i större utsträckning vet vad man får av mästaren över 25 minuter.


Förväntar mig att den elegante kanadensaren och Montreal-sonen ska ta över desto längre den här matchen går. Lyckas GSP undvika en inledande forcering från motståndet så anser jag att det här ska vara hans match att vinna för ytterligare ett framgångsrikt titelförsvar. Georges St-Pierre att vinna via ett enhälligt domslut. Ni hittar spelformen under ”övriga spel”.

/Puyol