En efterlängtad gala, den här gången i Kanada och Montreal, är nu äntligen här och det mycket tack vare dess main event som kommer behandlas här. För egen del så är förväntningarna på den här titelfighten i weltervikt väldigt stora nu när mästaren Georges St Pierre (22-2) får göra sin comeback på hemmaplan. Carlos Condit (28-5) står som utmanare och jag vill nog påstå att han är en ytterst farlig sådan…

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Georges St Pierre – Carlos Condit
  • Spel: Carlos Condit
  • Odds: 3,55 @ Unibet
  • Units: 4/10
  • Spelstopp: 05.00

Den här matchen blev spikad för lite mer än ett år sedan, men efter diverse ändringar och annat så går den alltså av stapeln först nu inatt. Mästaren står som stor favorit, vilket är ganska vanligt för hans del. Utmanaren har dock börjat droppa något, från 3,75-4,00 hos de flesta bolagen till att ligga under 3,50.

Georges ”Rush” St Pierre är, hör och häpna att det inte är någon hockeyspelare, en av de absolut största och mest populära idrottsmännen i Kanada. Han har dominerat den här viktklassen (återtog titeln våren 2008 och har försvarat bältet vid 6 tillfällen efter det) och i samband med sin senaste match diskuterades det om han till och med kunde vara det ”pound for pound-king” före Anderson Silva i mellanviktsklassen. Den senaste fighten var dock för nästan exakt 19 månader sedan pga en svår knäskada som olyckligt nog har placerat honom utanför buren under en så pass lång tid.

GSP har som styrka att han egentligen inte har några luckor i sitt game. Han är väldigt komplett och atletisk, och utan att ha det på papper så skulle jag nog tro att han är den som har högst procent i hela organisationen och alla dess viktklasser vad gäller genomförda nedtagningar. Något han är väldigt skicklig på att maskera då han är väldigt stark på att växla tempot i sådana lägen och det blir så även nyckeln i den här fighten, för hans del. Han är även en bra striker och bemästrar många tekniker även där, trots att han inte riktigt har den där riktiga powern för att avsluta fighterna ståendes så landar han en hög procent av sina slag.

Carlos Condit ska tydligen vara hyfsat intelligent och är kanske inte den typiske fightern med pappan som en högt uppsatt politiker i hemstaten. Med det sagt klär han underdog-rollen bra, vilket han har gjort med framgång förr också, bl.a. i den senaste fighten mot Nick Diaz i början av året som sedan fastställde det här titelmötet. Condit var mästare i WEC innan han gick över till den här organisationen och har rutin från dessa sammanhang, även om det här är den absolut största scenen.

Natural Born Killer får ses som ett högst lämpligt nickname om man ser till hans extrema förmåga till att avsluta sina motståndare. Hela 26 av 28 segrar, vilket han är bäst på i organisationen, har avslutats där det är jämnt fördelat över KO/TKO och submissions vilket visar på vilken dynamisk fighter detta är. I första hand är han en riktigt bra striker med sin kickboxning och muay thai, samtidigt har han visat på att han är en väldigt intelligent fighter vilket han har utvecklat under coachen Mike Winklejohns ledning.

_

Imponerande ”run” för båda kombattanterna. St Pierre har 9 raka segrar i ryggen. Condit däremot har endast förlorat en av sina 14 senaste, och den kom till via ett oenigt domslut.

Man bör räkna in att GSP:s långa frånvaro vad gäller en riktig tävlingsmatch kan innebära en del ringrost. Knät lär ju vara i trim, men samtidigt så är det nog ingen som har sparkat på det där knät under sparringträningarna inför. Carlos Condit, som har en väldigt fin sparkteknik, lär nog testa när lägena ges även om jag tror att vi kommer få se mindre sparkar från hans sida nu (att jämföra med fighten mot Diaz) för att minimera riskerna till att bli nedtagen.

Det ska bli intressant att se vilken nivå båda dessa herrar kan hålla desto längre in i fighten vi kommer. Det som kommer bli högst avgörande är hur pass bra utdelning GSP får på sina nedtagningar och hur pass hårt han kan straffa sin motståndare från ”top position”. Något han bör vara väldigt intresserad av att söka sig till då det här ska vara en väldigt jämn duell de gångerna fighten hålls stående. Även om Condit har riktigt vass jiu-jitsu, även på rygg, har jag svårt att se honom hitta på något därifrån, tror dock att han kan förhindra sin motståndare från att nå de mest dominanta positionerna om han har filat på detaljerna väl.

Utmanaren, som tränar på hög höjd i hemstaden Albuquerque, har visat att han kan hålla en väldigt jämn och hög nivå i 5 ronder. Senast vi såg honom imponerade han stort i en fight där han rörde sig otroligt mycket. Ett mönster som kan minskas och försvagas något beroende på hur pass väl mästaren lyckas nöta på honom vid en eventuell nedtagning. Mästaren, som även han är ruggigt vältränad (av det man har sett tidigare) med riktigt fin cardio därtill, får jag nog sätta ett visst frågetecken kring om hur pass länge han kan hålla uppe explosiviteten.

Noterbart är att GSP inte har avslutat en fight för egen maskin på 4,5 år – dvs samma fight där han återtog titeln. I de två förlusterna på sitt professionella record blev han avslutad i båda. Condit däremot har inte blivit avslutad på strax över 6 år. Han har aldrig blivit knockad.

_________________________________________________________________________________

Jag skulle nog tro att jag tillhör den något mindre skaran av folk som inte ser ett tronskifte, iallafall tillfälligt, som ett orimligt scenario. En avslutare av den här kalibern går inte att räkna bort och jag tror att utmanaren verkligen har det där hjärtat och tron på sig själv att han kan löpa hela linan ut, och den mentala styrkan ser jag som en viktig aspekt när du möter en lirare på den absoluta toppen. Jag ser honom som GSP:s främsta hot på länge – och det utöver det faktum att vi inte riktigt vet hur pass skarp mästaren är sedan sist vi såg honom.

Spelar på att Carlos Condit blir champ inatt. Insatsen stannar under medel.

/Puyol