Publiken på Tele2 Arena kommer, utöver en högintressant huvudmatch av mer än svenskt intresse, även få ta del av ett co-main event mellan två välmeriterade herrar. Strax innan ”The Mauler” entrar scenen ska vi se en sammandrabbning mellan Gegard Mousasi och en legendarisk Dan Henderson. Här hade jag kunnat tänka mig att se holländaren med armeniska rötter som en ännu större favorit där jag utgår från att han kommer sätta ytterligare en spik för en fantastisk karriär som börjar närma sig sitt slut. Jag tror även att favoriten kan styra upp detta innan samtliga 3 ronder är klara.

  • Match: Gegard Mousasi – Dan Henderson
  • Spel: Mousasi via KO, TKO, DQ eller submission (avslut)
  • Odds: 2,00 @ Unibet
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 03.00 25/1

Ett redigt veteranmöte där båda herrarna stoltserar med ett antal titlar genom åren, dock utan guld här i det som ses som den ledande organisationen. Dan Henderson (30-12) har, efter att ha blivit fullständigt överkörd av Daniel Cormier i drygt 2,5 ronder, valt att ta klivet nedåt en viktklass. Tror inte att det kommer hjälpa nämnvärt mot Gegard Mousasi (35-5-2), som var tänkt att stå för sin debut mot Alexander Gustafsson (Ilir Latifi tog som bekant hans plats), har varit något otursförföljd med skador och kanske för tuffa matchningar. Den här uppgiften får ses som desto mer överkomlig.

Anmärkningsvärt att båda två har gått exakt 42 officiella tävlingsmatcher. Skillnaden? Senare under augusti fyller en alltjämt ung Mousasi 30 medan Henderson blir 45 – och det syns verkligen om man ser till de senaste insatserna. Dan Henderson är slut, och över de lite mer än 3 senaste åren har de enda två segrarna han har plockat kommit till mot Shogun Rua som är minst lika slut. ”Hendo” är trög, långsam och numera inte särskilt atletisk för att kunna falla tillbaka på sin brottning där han nu måste förlita sig väldigt mycket på att högersläggan (vilket jag ser som hans enda riktiga chans till framgång) ska landa. Han har nu även varit med i tillräckligt många krig, i kombination med den höga åldern, för att man ska kunna få en känsla av att han inte tål lika mycket stryk som förr.

En betydligt mer aktiv Gegard Mousasi är oerhört tekniskt slipad, både i sin stand up och på mattan. Han är riktigt skicklig på att sätta sin jabb, och även om han kan ha en förmåga att vrida ner tempot (vilket kan passa motståndet) så rör han sig betydligt bättre och snabbare där jag alltjämt tror att hans attacker kan skada tillräckligt över 15 minuter för att, åtminstone vid något tillfälle, ställa till sådana bekymmer för motståndaren att domaren eventuellt tvingas gå in och bryta.


Jag hade nog velat se The Armenian Assassin som en ännu större favorit hos spelbolagen, jag väljer dock att sikta in mig på ett avslut där jag gillar hoppet uppåt till dubbla insatsen. Gegard Mousasi att stå som segrare genom att avsluta (oavsett vinnande metod) sin motståndare spelas med medel.

/Puyol