Ett par intressanta resultat under lördagen följs nu upp med hela 5 matcher denna söndag när den 19:e spelomgången av Allsvenskan ska fullbordas, för egen del med fokus på det som komma skall på Strömvallen. Gefle tar emot Mjällby i något som framförallt är dyrbara poäng för hemmalagets räkning efter gårdagens matcher där jag anser att man ska ha en duglig chans i dagsläget.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Allsvenskan
  • Match: Gefle – Mjällby
  • Spel: Gefle
  • Odds: 2,25 @ Unibet
  • Units: 4/10
  • Spelstopp: 15.00 11/8

Gefles Europa-äventyr tog slut i veckan när azeriska, med ett par brasilianska importer, Qarabag gick segrande ur dubbelmötet där Pelle Olssons manskap inte lyckades fullfölja bragden från den första kvalomgången. Nu återigen fullt fokus på det inhemska seriespelet där man dessvärre har kryssat alldeles för mycket för att kunna dra ifrån de 4 lagen som i större utsträckning har placerat sig på plats 13 till 16 från start. Mjällby fick sin förlustfria svit på 4 matcher bruten på Parken i Norrköping där resultatet 3-2 kan ha varit något generöst sett till antalet målchanser i matchen. Med 25 poäng inför den avslutande tredjedelen av säsongen har man dock inte alltför mycket att skämmas över då man har gått något över förväntan.

Gefle har klarat sig undan problematiken med skador under det något mer intensiva matchandet där endast Jonas Lantto saknas sedan tidigare. Mjällby har Jasmin Sudic på skadelistan sedan tidigare. En tråkig förlust på högeryttern Haris Radetinac som har valt att krita på för Djurgården.

2929966_570_321

Gefle placerar sig på 12:e plats tack vare bättre målskillnad än Brommapojkarna som börjar knappa in med Halmstad (kvalplats) samt Öster (under nedflyttningsstrecket) strax efter. Känner vi Gefle rätt ska man dock vara bättre än dessa konkurrenter över 30 seriematcher, kanske inte på individuell skicklighet men med en inbiten stabilitet som brukar infinna sig när det behövs som mest mot hösten.

Man har endast förlorat en tredjedel av matcherna så här långt och det med en kraftig majoritet på bortaplan, men det kryssas dock alldeles för mycket och även om det är poäng så ger det inte laget någon större skjuts uppåt i tabellen. Gefle har nu spelat oavgjort i 8 av sina 10 senaste seriematcher, däremellan har man hunnit vinna samt förlora mot Malmö. I de 3 senaste ”kryssmatcherna” har man haft ledningen mot Åtvidaberg (sent kvitteringsmål på en felaktigt tilldömd straffspark), Norrköping (ytterligare ett sent baklängesmål till kvittering) samt Djurgården. I överlag tycker jag dock att man kan hitta många positiva tecken i lagets spel.

Mjällby har inte direkt stått för några märkbart svaga prestationer på slutet men man kommer inte riktigt upp i samma energinivå som man spelade med innan det senaste landslagsuppehållet, där man nu kliver in med resultatraden 1-3-3 efter det. Vårens mest positiva överraskning gick lite på tomgång senast (Norrköping borta) där man släppte till alldeles för mycket i det som blev Haris Radetinacs sista match i gulsvart. Kanske lagets främsta aktör den här säsongen där han har agerat som poängspelare samt stått för ett antal imponerande arbetsinsatser. En affär föreningens ansträngda ekonomi tvingades till när spelaren satt på ett utgående kontrakt.

De båda lagen har drabbat samman i 5 matcher på Strömvallen under 2000-talet där Mjällby inte har lyckats vinna ännu. Gefle har hållit nollan intakt i 4 av dessa matcher.


Det eviga kryssandet till trots, känslan säger Gefle och till över 2 ggr insatsen anser jag att det är fullt godkänt för spel i nuläget när jag misstänker att motståndet går en svagare period tillmötes. Man är i vanlig ordning svårspelat hemma på Strömvallen  och dess konstgräs där man endast har förlorat en av 9 matcher. Hittar man det där snåla spelet så tror jag att ett mål kan räcka. Unibet sticker ut något i nuläget där de övriga bolagen ligger närmare 2,1. Den raka hemmasegern spelas strax under medel.

/Puyol