Derbydags! 102 år tillbaka i tiden sträcker sig rivaliteten mellan de båda Istanbullagen. De gul-röda Galatasaray från den europeiska sidan och de marinblå-gula från den asiatiska. Galatasaray och Fenerbahce har alltid varit och kommer alltid att vara varandras största rivaler. Jag tar ställning och lirar ett av lagen!

Galatasaray – Fenerbache
Mitt tips: 2
Odds: 2.20 @ Bet365
Insats: 6/10
Spelstopp: 20.00

Lagen har en lång historia bakom sig. Rivaliteten lagen emellan har varit så stark att när ena sidan har gjort en satsning så har det lett till att den andra sidan gort en satsning den med. På det sättet har klubbarna växt tillsammans jämsides med 17 ligatitlar var och ungefär lika stor supporterskara. Sedan den Turkiska högstaligan grundades år 1959 så har alltså Galatasaray och Fenerbache korats som mästare hela 17 gånger var. I ligans 51 åriga historia så har alltså lagen plockat hem mästerskapet 34 gånger tillsammans vilket vittnar om varför dem anses vara de två största klubbarna i Turkiet.

Galatasaray är ett lag i stor kris med interna stridigheter inom klubben kombinerat med väldigt dåliga resultat i ligan. Formen är genomusel då man har 2-1-4 som resultatrad på sina 7 senaste ligamatcher. Senast åkte man på stryk mot Ankaragücü som ligger på placeringen under Galatasaray. Det krävs en rejäl uppryckning om man ska ha en chans i den här matchen.
Fenerbache  kommer till den här matchen som serieledare. Man har en helt fenomenal form med 9 raka segrar. Det är riktigt imponerande statistik för Fenerbache som visar en riktig kanonform för tillfället!

Lagen har mött varandra 27 gånger under 2000-talet och det har slutat med 7 segrar för Galatasaray, 5 matcher har slutat oavgjort och Fenerbache har vunnit hela 15 gånger av dessa 27.

Båda lagen har sparat spelare till den här matchen. Dels för att de inte ska bli skadade men viktigast av allt för att de inte ska dra på sig ett extra gult kort och bli onödigt avstängda.
Galatasaray har under den här säsongen använt sig av en stor spelaromsättning och därför är det extremt svårt att veta vilka som startar kvällens match men man har inga bekymmer med skador hur som helst. Dock råder det stor kris i laget så formen på spelarna är allt annat än bra…
Fenerbache saknar viktige Emre Belözoglu på mitten men får samtidigt tillbaka både Andre Santos och Diego Lugano från avstängningar.

Jag bygger mitt tips på att Fenerbache är klart starkare än Galatasaray den här säsongen. Galatasarays har åtskilliga gånger blivit totalt utbuade av sina egna fans den här säsongen och Fenerbaches taktik känns stenklar: Full fart framåt och försök göra ett tidigt mål för att vända hela arenan mot Galatasaray. Sedan kan man rulla ut motståndet och vinna komfortabelt. Även om det inte lyckas så har man utan tvekan kvalitéerna som krävs för att vinna mot Galatasaray i det här stekheta Istanbulderbyt!