Kampsportshelg där vi återigen vänder blickarna mot UFC som för första gången i organisationens historia arrangerar en gala i Polen, närmare bestämt Krakow. I överlag ett aningen svagt kort med ett main event mellan två veteraner och tungviktare som utan tvekan har sett sina bästa dagar. 8 år senare är det dags på nytt då Gabriel Gonzaga och Cro Cop återigen ska drabba samman. Jag tror inte att det blir lika spektakulärt senast då brassen sänkte en fantastisk huvudspark men att det återigen kan gå någorlunda fort, vilket är vanligt när tungviktare är inblandade, och att den vinnande metoden kan bli densamma.

  • Match: Gabriel Gonzaga – Cro Cop
  • Spel 1: Gonzaga – rond 1
  • Spel 2: Gonzaga via KO, TKO, DQ
  • Odds: 3,0 + 2,6 @ Expekt
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 22.00 11/4

Den kroatiske legendaren, med meriter från K1 och Pride när det begav sig under glansdagarna, har nu hunnit fylla 40 och såg ut att vara på nedgång redan när de här herrarna drabbade samman för nästan exakt 8 år sedan. Faktum kvarstår att Mirko Filipovic, eller ”Cro Cop”, aldrig var särskilt framgångsrik i UFC med resultatraden 4-6 under en era då han var snäppet farligare än det han är nu och han har matchats mot ytterst mediokert motstånd inför sin andra återkomst tillbaka in i världens främsta organisation. Gabriel Gonzaga, den 5 år yngre veteranen, har varit ett desto mer beprövat kort i UFC (19 av de totalt 25 matcherna han har gått har varit här) och hade en bra svit på gång innan han fick se sig besegrad mot både Stipe Miocic och Matt Mitrione, även det högst kompetenta namn i tungviktsklassen. Vill han kvarstå som någorlunda relevant så är det här en match han måste vinna.

Cro Cop har blivit aningen långsam och med så många matcher i sig, och ett antal mottagna slag, saknar han förmågan till att absorbera de tyngre attackerna. Han är dock alltjämt en tekniskt slipad och oerhört begåvad striker som, med rätt offensiv, absolut kan slå ut kvällens motstånd. Jag vill dock lyfta fram ”Napao” som en relativt klar favorit. Gonzaga har väldigt tunga händer men är än mer slipad på mattan där han är en skicklig jiu jitsu-spelare, samtidigt har han allt som oftast klarat av ett tillräckligt stort tryck med sina slagserier innan han har behövt etablera en ren grappling-match. Det som skiljer honom åt från de namnen som rankas före honom är att han inte rör sig tillräckligt väl och snabbt, något han inte borde lida av mot kvällens motstånd, utöver att han sällan klarar av att bibehålla en jämn nivå efter att de inledande minuterna är avklarade – därav att dessa alternativ lockar desto mer än det raka vinnarspelet.

Noterbart att Gonzaga aldrig har vunnit en match på poäng (samtliga 16 segrar via avslut) där 8 av hans 11 vinster i UFC har kommit till i den inledande ronden. 7 av dessa via knockout.


Spelar den ena halvan av det som totalt blir en medelinsats på Gabriel Gonzaga att avsluta matchen i den första ronden till 3,0 samt den andra halvan på Gabriel Gonzaga att vinna via knockout, teknisk knockout eller diskvalificering till 2,6.

/Puyol