Säsongen avslutas bland mycket annat med ett London-derby i det som blir den sista Premier League-matchen på Craven Cottage under den närmsta framtiden. Fulham ska likt motståndet Crystal Palace spela av den här drabbningen där gästerna, rimligtvis, bör ha med sig desto mer energi och framåtanda med tanke på vilka insatser man har bakom sig. Spelar emot hemmalagets försvarsspel på nytt.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Fulham – Crystal Palace
  • Spel: Bortalaget över 1,5 mål
  • Odds: 2,35 @ Expekt
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 16.00 11/5

Fulham föll i slutändan och trots en mindre uppryckning på slutet så kommer ”The Cottagers” inte vara ett Premier League-lag, vilket de har varit sedan 2001, till nästa säsong. Den tyske veteranen Felix Magath, lagets tredje manager för den här säsongen, lyckades inte fullfölja sitt uppdrag där förlusten senast mot Stoke (4-1) blev avgörande, även om tappet där man var två bollar upp i hemmamötet med Hull i omgången innan dess kan ha varit den moraliska spiken i kistan. Man vek ner sig senast, även om prestationen i sig i princip inte gjorde mer än att upprepa det som har varit Fulhams problematik sedan start – defensiven. Med 83 insläppta mål (i snitt ca 2,24 insläppta mål/ligamatch) står man för det i särklass mest ineffektiva försvarsspelet i hela Premier League den här säsongen, vilket även får ses som den främst bidragande orsaken till att man inte fixar kontraktet.

För hemmalagets del är endast veteranen Damien Duff struken ur truppen pga skada, i övrigt är truppen intakt.

fulham_200x200crystalpalace_200x200

Crystal Palace tog poäng i en av sina 10 inledande ligamatcher, där en förlust med hela 4-1 mot dagens motståndare ingick under den perioden, och redan där var vi nog ganska många som skrev ner nykomlingen som en given nedflyttningskandidat till att åter ta steget tillbaka till Championship. Tony Pulis, som tog över managerposten innan årsskiftet, har dock som bekant fått ihop det här manskapet och att man går in till den här omgången med en teoretisk möjlighet att avsluta säsongen på den övre halvan av tabellen får ses som en fantastisk bedrift. Man är mer fyndigt framåt men den främsta förvandlingen har skett på egen planhalva där försvarsspelet har varit vägvinnande. Man bär med sig ett väldigt starkt facit med 5 fullpoängare över de 7 senaste omgångarna, senast med en briljant vändning mot Liverpool där 3 bollar hämtades in under den avslutande kvarten till ett oavgjort resultat. Något som troligtvis grusade motståndets titeldrömmar, dock en fantastisk avslutande föreställning inför de högljudda hemmasupportrarna på Selhurst Park.

Även bortalaget kan ställa upp med en trupp som är nästintill intakt. Endast Cameron Jerome ses som ett frågetecken pga sjukdom.


Det totala överspelet (minst 3 mål i matchen) var ett tidigt alternativ i en match där attityden bör vara någorlunda avslappnad. Fulham, med sitt generösa försvarsspel, har ändå lyckats stå för minst ett mål framåt i 12 av sina 13 senaste ligamatcher, vilket är ett skapligt facit. I första hand vill jag dock lyfta fram bortalagets möjligheter till att stå för två mål i den här matchen. Palace upplever sin absolut främsta period under den här slutspurten och fungerar väldigt bra i nuläget. Man kommer in till den här säsongsavslutningen med en rejäl boost och framåtanda efter vändningen senast, man är fyndigt i sitt omställningsspel och har tyngden framåt. Noterbart att ca 38 procent av ”Eagles” målskörd under den här säsongen (endast ligamatcher inräknade) har hämtats från de 7 senaste omgångarna. Även anmärkningsvärt att man kan såra och straffa sina motståndare på ett så pass hänsynslöst sätt i och med att man har snittat ett bollinnehav på ca 37 procent i dessa matcher. Även ett något nedslaget Fulham kan få känna av detta där en, vad jag misstänker, lägre energinivå kan spela in och påverka den här prestationen negativt.

Medelinsatsen testas på Crystal Palace att göra minst två mål i den här matchen.

/Puyol