Alla topp fyra lag från grundserien klarade sig igenom kvartsfinalerna. I en av semifinalerna möts andraplacerade Frölunda mot tredje placerade Växjö. Två lag som vill spela med fart och fläkt där jag ser Växjö som något större favoriter än Frölunda i den här matchserien, trots att laget saknar hemmaplansfördel. Tar Växjö kommandot direkt eller hur blir det?

  • Match: Frölunda – Växjö
  • Liga: SHL
  • Speltips: Money line Växjö
  • Odds: 2,15 @ bet365
  • Insats: 2,5/5 units
  • Spelstopp: 29/3, 17:15

frolunda_200V.S vaxsjo_200

Frölunda slutade på en andra placering i SHL. Det med ett ynka poäng före trean Växjö. Frölunda landade på nittiosju poäng efter femtiofem omgångar. I kvartsfinalen ställdes man emot Luleå. Efter en programenligt seger i match ett hände något därefter. Luleå vann tre raka matcher och hade tre matchbollar att lyckas nå en semifinal.
Däremot ville Frölunda annat som vann match fem och sex efter övertid och fick det psykologiska övertaget i match sju. Där var Frölunda klart bättre och vann med 4-2. Men det efter dramatiskt slutminut då Luleå nådde från underläge 3-0 till 3-2 men inte närmare än så.
Segern innebar att Frölunda nådde semifinalspel för första gången sen säsongen 2008-2009.

Växjö landade som sagt på plats tre i tabellen under grundserien med nittiosex poäng. En tredje placering som såg till att kvartsfinalens motståndare skulle bli Örebro. Här föll Växjö något oväntat i match ett på hemmaplan och tappade hemmaplansfördelen. Laget vann däremot direkt i match två och skaffade tillbaka fördelen. I den efterföljande hemmamatchen vann Växjö, men Örebro ville inte ge sig utan vann match fyra och det var lika i matchserien. I match fem vann Växjö enkelt och skaffade sig matchboll. I match sex såg Örebro ut att tvinga fram en sjunde och direktavgörande match när laget gjorde 4-3 med mindre än två minuter kvar. Däremot ville Växjö annat och kvitterade med bara sexton sekunder kvar och pangade därefter in 5-4 målet direkt i kommande övertidsspel.

Frölunda slog ut Luleå efter mycket om och men. Laget hade marginalerna med sig på sin sida när det gällde som mest och blev det fjärde lag i SHL’s historia om att vända ett 1-3 underläge till avancemang.
Växjö’s matchserie blev jämnare än väntat. Växjö var det klart bättre laget, men en del nonchalans och svagt försvarsspel bjöd in Örebro i matchserien. Sett överlag var avancemang i matchserien aldrig hotat.

Under grundserien möttes lagen fem gånger.
Det resulterade i tre segrar för Frölunda och två för Växjö. Noterbart är att Frölunda vann dom tre första mötena medan Växjö vann dom två avslutande.

17.02.15SHLVäxjöFrölunda3 : 0
24.01.15SHLFrölundaVäxjö2 : 3
25.11.14SHLVäxjöFrölunda1 : 2
(1 : 1)
30.10.14SHLFrölundaVäxjö3 : 2
(2 : 2)
09.10.14SHLVäxjöFrölunda1 : 2

Match ett och vem ska ta kommandot i matchserien?
Frölunda kliver in som favoriter i match ett men om laget ska ses som favoriter håller jag inte med om. Växjö är skadefria och avslutade med en ruggigt tung seger och fick därmed några dagars extra vila, samt en match mindre att behöva spela. Medan Frölunda gick en stenhård kamp i bästa av sju matcher mot Luleå, och vi kan verkligen säga att Frölunda fick slita för att nå avancemang.
Det skiljde bara ett poäng mellan lagen i grundserien och av lagens fem möten där tog Frölunda sju poäng och Växjö åtta.
Växjö är ett bättre lag än Frölunda. Laget är ett tyngre lag, bättre målvakter och inte nog med det så är truppen helt skadefri. Det till skillnad för Frölunda som har orutinerade målvakter för slutspel och inga riktigt tunga pjäser. Inte blir det bättre när laget saknar spelare som A. Johnsson, M. Kahnberg, och N. Lasu.
Ett Växjö som har fått vila en dag mer än Frölunda och spelat en match mindre kan komma bli avgörande i en matchserie som kan komma bli lång.
Däremot ser jag värdet på en bortaseger idag då Växjö fick en enklare väg till semifinalen, fått vila en dag mer samt att laget vann lagens två sista möten i grundserien, psykoligiskt.
Ett Växjö som går för guld gör att mitt spel blir Växjö som segrare inklusive övertid till 2,15 hos bet365.