Champions Hockey League har nu nått semifinaler och där vi som bekant får se hela tre svenska lag av fyra. Det kan alltså bli en helsvensk final, lite oväntat kanske? I den ena semifinalen möter Frölunda finska storlaget Kärpat. Ett Kärpät som har en kanonform, medan Frölunda inte har det. Ska dom finska ”lejonen” ta den första ronden eller kan Frölunda vända sin trend här och nu?

  • Match: Frölunda – Kärpät
  • Serie: Hockeyallsvenskan
  • Speltips: Över 4,5 mål
  • Odds: 2,10 @ Unibet
  • Insats: 2,5/5 units 
  • Spelstopp: 13/1, 19:00

Frölunda har haft det motigt den senaste tiden i seriespelet. Där har laget endast mäktat med två segrar på sina åtta senaste matcher. Det har gjort att Frölunda har sjunkit i tabellen och befinner sig nu först på en femte plats.

Däremot har Champions Hockey League spelet gått ofantligt bra. Frölunda vann sin grupp med femton poäng. Efter det slog laget först ut finska Tappara i åttondelsfinalen med totalt 9-3 efter två matcher. Frölunda vann med 5-1 på bortaplan och 4-2 på hemmaplan.
I kvartsfinalen var det dags för än en gång ett finskt motstånd. Då mot IFK Helsingfors. Efter att ha förlorat den första matchen med 2-1 på bortaplan var Frölunda tvungna att vinna med minst ett mål i returen. Frölunda vann, och inte bara med ett mål utan satte 5-3 målet med endast femtio sekunder kvar av matchen. Vilket innebar avancemang.

Frölunda har bara förlorat två matcher under Champions Hockey League. Lagets matcher har till den största delen blivit målrika och Frölunda är ett skridskoskickligt lag som vill spela med fart och fläkt.
Laget har samtidigt alla spelare tillgängliga förutom Oliver Bohm och Anton Axelsson.

frolunda_200V.S Kärpät

Kärpät har en imponerande form för stunden. Laget öser på i den inhemska ligan och har nu tagit poäng i tio raka matcher, varav NIO matcher har slutat med seger. Med den poängstarka tiden leder Kärpät FM Liiga med sjuttiofem poäng. Fem poäng fler än tvåan IFK Helsingfors.

Kärpät vann även dom sin grupp i Champions Hockey League. Detta efter att ha haft en något lättare grupp än Frölunda enligt mitt tycke, men laget tog trots det ”bara” tretton poäng.
Kärpät lottades mot Vienna Capitals i åttondelsfinalen. Där vann laget båda mötena. Först med 3-1 på hemmaplan och följde upp det med en 3-2 seger på bortais.
I kvartsfinalen stod det ett finskt motstånd på andra sidan. Det i form av Saipa. Kärpät vann den första matchen med 2-0 på bortaplan och skapade ingen dramatik i det hela när laget vann med 3-2 på hemmaplan.

Kärpät har alltså gått genom slutspelet obesegrat och är inne i en fantastisk form. Inga skador går att finna under Eliteprospects.com.
I lagets trupp finns en del Sverigebekantingar såsom, Lasse Kukkonen, Esa Pirnes och gamla Frölunda-liraren Mika Pyörälä.

Match ett av två.
Ett slutspel där det inte räknas antal bortamål eller liknande. Det är två matcher där det lag som har bäst målskillnad går vidare. Vid lika läge efter två möten blir det först förlängning och därefter straffar.
Frölunda som har en svag form bör kunna gynnas av att få ett litet avbrott i SHL och få tänka in i dom positiva banorna i Champions Hockey League. En turnering som laget har kört över det mesta och har varit ruggigt effektiva och har öst in mål. Speciellt på hemmaplan.
Att få möta ett Kärpät som har en sinnessjuk form och radar upp segrar efter segrar gör det hela till en svår semifinal att  syna.
Champions Hockey League har varit en höjdare även för det finska laget, obesegrade genom hela slutspelet. Kärpät har en sylvass offensiv och även dom har gjort en hel del mål.
Det är två lag som spelar nästintill likadant. Båda lagen har bra koll på varandra och läser vi Frölunda’s rubrik inför matchen ”Lika barn leka bäst” så förstår vi att det är två jämställda lag som har en likadan spelidé. Lagen vill spela med fart, högt tempo och sätta hög press. Det gör att publiken sannolikt kommer få se en bra hockeymatch med mängder av målchanser, högt tempo och risken finns alltid att det kan vara grinigt när det är slutspel.
Med två lag som vill spela hockey i anfallszon gör att det kommer spelas fram till målchanser, och med två lag som har gjort en hel del mål i Champions Hockey League bör kunna göra ett par i den här matchen också.
En viktig match och inget lag kommer vilja förlora. Men Frölunda som saknat sitt spel den senaste tiden får ett ypperligt tillfälle att studsa in på rätt banor igen.
Mitt spel blir över 4,5 mål till 2,10 hos Unibet.