SHL startar upp igen efter ett landslagsuppehåll och Champions Hockey League final. Där ett av lagen i som spelar under måndagen var med och spelade.  Det laget var Frölunda och man föll i finalen med 4-2 mot Luleå. Att då få starta om mot seriefyran HV71 blir ingen lätt nöt att knäcka. Detta trots att Frölunda har fyra raka hemmasegrar mot HV71.

  • Match: Frölunda – HV71
  • Serie: SHL
  • Speltips: Över 4,5 mål
  • Odds: 1,97 @ ComeOn
  • Insats: 3/5 units
  • Spelstopp: 9/2, 19.00

Frölunda spelade som sagt final i Champions Hockey League. Där gick det som planerat bra till en början och laget ledde med 2-0 ett tag under den tredje perioden. Men efter ett tveksamt dömt matchstraff vände Luleå på steken och gjorde tre raka powerplay mål och kunde till slut vinna med 4-2 efter mål i tom kasse. En snöplig förlust för göteborgarna som hade sån koll på matchen fram tills dess.

I SHL avslutade Frölunda med att förlora mot Brynäs i den sista omgången innan uppehållet. Det blev 4-2 på bortaplan och det var Frölunda’s andra förlust på lagets fem senaste i ligan.
Med sjuttiofem poäng efter fyrtiotre omgångar ligger Frölunda på en tredje plats i tabellen. Däremot har laget samma poängskörd som tvåan Växjö, men med en sämre målskillnad. Dock är motståndarna HV71 bara ett poäng bakom på en fjärdeplats.

Hemma i Scandinavium har Frölunda varit starka under säsongen. Det har blivit totalt fyrtiofyra poäng efter tjugotvå hemmamatcher och det gör laget till seriens fjärde bästa hemmalag. 
Frölunda’s hemmamatcher har laget gjort flest mål under säsongen jämfört med bortamatcherna. Med sextioen mål framåt på dessa hemmamatcher snittar Frölunda 2,77 mål per hemmamatch.
Frölunda vann i sin senaste hemmamatch mot Färjestad med 2-0. Det var lagets andra raka hemmaseger och den tredje på dom fem senaste. Noterbart är att fyra av dessa fem matcher har slutat över 4,5 mål.

Frölunda har ett gäng frågetecken inför matchen. Artturi Lehkonen och Anton Blidh har varit sjuka, och Anton Axelsson är ett stort frågetecken. Beslut om medverkan för John Nyberg och Jacob Larsson görs under matchdagen. Det är ännu inte klart om lagets nyförvärv Ryan Lasch blir klar för spel.

frölundaV.S hv71_200

HV71 avslutade SHL innan uppehållet med att förlora en tät drabbning mot serieledande Skellefteå. Laget tappade en 2-0 ledning under den sista perioden och föll därefter under straffläggningen. Däremot ska HV71 vara glada över poängen då den till stor del stavades Gustav Wesslau.

Förlusten innebar att HV71 satte stopp för sin fyra matchers långa segersvit. Men i och med poängen senast har nu H71 poäng i fem raka matcher.
En stark poängskörd på slutet har gjort att HV71 har knappat ikapp efter lagets tunga trend man hade innan det vände  igen. Laget är nu uppe i sjuttiofyra poäng efter fyrtiotre matcher och ligger på en fjärde plats. Laget har bara ett poäng upp till tvåan och trean, Växjö och Frölunda.

Bortaplan har varit till och från för HV71 under säsongen. Laget har spelat ihop totalt tjugosex poäng efter tjugoen spelade bortamatcher. Det gör HV71 till seriens sjunde bästa bortalag.
På bortaplan har HV71 spelat nästan hälften av sina matcher med minst fem mål inblandade. Laget har ett snitt på 5,1 mål per bortamatch och har en målskillnad på 49-58.
HV71 har på sina fem senaste bortamatcher två segrar och tre förluster. Noterbart är att två matcher har passerat över 4,5 mål.

Det är dags för det näst sista mötet under grundserien.
I dom tre tidigare matcherna har det blivit två segrar för HV71 och en för Frölunda. HV71‘s segrar har kommit på hemmaplan och då har man vunnit med siffrorna 5-0 och 3-1.
Den hittills enda matchen i Göteborg vann Frölunda med 4-3 efter straffar.
På lagens fem senaste möten överhuvudtaget har fyra av fem passerat över 4,5 mål.
Lagens fem senast möten i Scandinavium har resulterat i fyra raka segrar för Frölunda och samtliga fyra matcher har passerat över 4,5 mål. Noterbart är att av lagens fem av sex senaste möten i Scandinavium har slutat med minst fem mål på resultattavlan.

Nu är poängen otroligt viktiga.
Det återstår tolv omgångar och det är nu bara trettiosex poäng kvar att spela om. Trean Frölunda möter fyran HV71 och båda lagen avslutade starkt innan uppehållet.
Det är två lag som kommer till spel med starka offensiver och HV71 är nästan helt skadefritt.
Båda lagen vill spela offensivt och vara det spelförande laget. Speciellt Frölunda på hemmaplan där man är otroligt starka. Medan HV71 inte har det alldeles bästa bortaspelet. Båda lagen har spelat målrikt på hemma respektive bortaplan. Frölunda snittar 4,7 mål per hemmamatch och HV71 5,1 per bortamatch.
Dom tre mötena den här säsongen har varit hyfsat målrika. Två av tre möten över 4,5 mål och en match stannade på exakt fyra. I dom sex senaste mötena i Scandinavium har fem matcher passerat över linan och det är fullt ös när dessa lag möter varandra.
Med tre viktiga poäng som står på spel och ett Frölunda som är revanschsuget efter Champions Hockey League finalförlusten gör att det kommer komma ut två spelsugna lag. Det skiljer bara ett poäng mellan lagen och ska ett lag avgå med tre poäng lär det sannolikt behövas minst tre mål framåt, då det andra laget troligtvis gör minst två.
Mitt spel blir därmed över 4,5 mål till något för höga 1,95 hos ComeOn