Det ska spelas tre matcher i SHL för att fullborda den fyrtiotredje omgången. Det bjuds på ett riktigt klassiker möte när Färjestad beger sig till Göteborg för att möta Frölunda. Ett Frölunda som kommer med seger i ryggen medan Färjestad förlorade senast men har tre av tre segrar mot Frölunda den här säsongen. Sätter Frölunda stopp för det eller blir det en fjärde för bortalaget?

  • Match: Frölunda – Färjestad
  • Serie: SHL
  • Speltips: Över 4,5 
  • Odds: 2,10 @ ComeOn
  • Insats: 2,5/5 units 
  • Spelstopp: 30/1, 19:00

Frölunda besegrade jumbolaget Modo i den förra omgången på hemmaplan. Frölunda gjorde det laget skulle och gick fram till en snabb 2-0 ledning, som blev 4-1 efter den andra perioden. Men efter slarv och nonchalans bjöds Modo in i matchen, som kom ikapp till 4-3 men Frölunda lyckades hålla undan och ta sin fjärde seger på sina fem senaste matcher.

Frölunda har gått starkt på slutet och med den formen och poängskörden har laget nu spelat ihop till sjuttiotvå poäng efter fyrtioen matcher. Det gör att Frölunda ligger på en fjärde plats i tabellen med ett poäng upp till tvåan HV71.
Frölunda har på säsongens alla matcher en målskillnad på 101-90. Det ger ett snitt på 4,65 mål per match.

Hemma i Scandinavium har spelet hackat lite på slutet. Frölunda har vunnit den ena hemmamatchen för att därefter förlora nästa för att sedan vinna igen. Men annars så har Frölunda efter tjugoen hemmamatcher tagit fyrtioen poäng. Det gör Frölunda till seriens fjärde bästa hemmalag.
På dessa matcher har Frölunda spelat något mer målrikt än på bortaplan. En målskillnad på 59-43 ger ett snitt 4,85 mål per match.
På slutet har hemmamatcherna blivit betydligt målrikare. Frölunda har gjort fjorton mål på sina fyra senaste hemmamatcher och släppt in nio. Totalt sett har Frölunda’s fem senaste hemmamatcher passerat över 4,5 mål.

Frölunda kommer till spel utan, enligt skadekollen.com:
Pontus Widerström
Christian Bäckman

frolunda_200V.S farjestad_200

Färjestad verkar ha tappat farten lite grann efter lagets fina spel efter jul. Det blev förlust mot Växjö senast med 3-2 efter förlängning på hemmaplan och spelet såg inte alltför imponerande ut. Men trots det har Färjestad tagit poäng i fyra av sina fem senaste matcher.

Färjestad jagar och jagar men har inte lyckats klarat av att ta sig upp på direktplatserna till slutspel. Färjestad står just nu på sextiofyra poäng efter fyrtiotvå omgångar. Det gör att laget ligger på en sjunde plats i tabellen med samma poäng som sexan Örebro.
Färjestad har haft problem med målskyttet under hela säsongen. Framförallt på bortaplan och laget har bara gjort blygsamma nittiosex mål framåt den här säsongen. Det är minst gjorda mål i serien tillsammans med Leksand. Ett snitt på 2,28 mål per match.

Bortaplan har däremot varit en bra faktor för Karlstad-laget att ta poäng på. Färjestad har spelat tjugoen bortamatcher och har tagit tjugonio poäng. Det gör Färjestad till seriens tredje bästa bortalag.
Dock har målfabrikationen varit svag och laget har bara gjort trettiosju mål på dessa matcher. Det är näst minst gjorda mål på bortaplan och laget har en målskillnad på 37-53. Det ger ett snitt på 4,28 mål per match.
Färjestad vann sin senaste bortamatch mot Luleå med 2-1 efter förlängning. Det var Färjestad’s tredje seger på dom fem senaste bortamatcher. Noterbart är att två av dessa fem matcher har slutat över 4,5 mål.

Färjestad saknar T. Rajala och Ole-Kristian Tollefsen.

Det fjärde av fem möten den här säsongen.
Färjestad har kammat hem sju poäng av nio möjliga mot Frölunda den här säsongen. Först blev det en 3-2 seger efter straffar på hemmaplan. Som därefter följdes upp med en 3-2 seger efter än en gång straffar i Scandinavium.
I det senaste mötet var det däremot ren och skär skillnad då Färjestad vann med 6-2 på hemmaplan.
Lagens fem senaste möten i Scandinavium har resulterat i två segrar för Frölunda och tre för Färjestad. Noterbart är att samtliga fem matcher har innehållit minst fyra mål.

Fjärde gången gillt för Frölunda?
Ja, kanske det. Men Frölunda har haft det tungt mot Färjestad den här säsongen och jag tycker oddsen på raka ettan är något för låg för att testas.
Däremot ser jag överspelet som en möjlighet.
Det på grund av lagens former. Frölunda har kommit igång ordentligt på slutet och jagar topplaceringarna. Färjestad vill inte vara mycket sämre utan är på allvar med och slåss om direktplatserna till slutspel.
Frölunda’s målform den senaste tiden är god. Laget har verkligen fått igång ångan på hemmaplan med fjorton gjorda mål på lagets fyra senaste hemmamatcher, samtidigt som det släppts in en del.
Färjestad har haft problem med målskyttet under hela säsongen men nu ser det något bättre ut men det går trögt på bortaplan. Färjestad får sannolikt tillgång till sin nya center T. Koskiranta som ska komma till spel. Han ska vara en poängspruta och J. Hilding är tillbaka i spel. Dock saknas poängkungen T. Rajala.
Det är ett derby och fredagsmatch. Båda lagen har mycket som står på spel och kommer sälja sig dyrt. Färjestad har tre noll i segrar under säsongen mot Frölunda, och göteborgarna vill knappast ge Färjestad en fjärde.
Det är matcher med grinigt spel, högt tempo och målchanser när lagen möter varandra. Notera att samtliga möten den här säsongen har innehållit minst fyra mål och dom fem senaste i Scandinavium har varit matcher med minst fyra mål.
Ska något av lagen plocka med sig tre poäng kommer det behövas minst tre gjorda mål framåt.
Därav ser jag överspelet 4,5 mål som en god möjlighet med två formstarka lag och spelar det till 2,10 hos ComeOn.