EM trummar vidare och ikväll är det dags för den sista kvartsfinalen när värdnationen Frankrike tar emot Lars Lagerbäck och hans Island. Jag förväntar mig att Frankrike styr stora delar av spelet här och har hittat ett intressant statistikspel som pengarna åker in på.

  • Match: Frankrike – Island
  • Spel: Frankrike över 63,5% bollinnehav
  • Odds: 1,85 @ unibet
  • Insats: 5/10 units
  • Spelstopp: 21:00

Frankrike hade en liten tveksam inledning på turneringen där man räddades av sena mål både mot Rumänien (2-1) och Albanien (2-0) i gruppspelets två inledande matcher. I den sista gruppmatchen så var man redan klara för vidare avancemang och kunde därför nöja sig med ett oavgjort resultat mot Schweiz. Kikar vi till bollinnehavet i dessa matcher så hade man 59% mot både Rumäninen samt Albanien och endast 42% mot Schweiz. Men det vildes en del spelare i den sista matchen och sedan är Schweiz ett betydligt bollskickligare lag än Island och med en helt annan spelstil. Kikar vi till åttondelen mot Irland, som fransmännen vann med 2-1, så hade man 60% boll. Frankrike har inte fixat den här linan vid någon av sina fyra matcher med andra ord, men samtidigt så har man inte stött på ett såpass försvarsinriktat lag som Island hittills. Så länge det är mållöst eller Island leder så kommer Frankrike styra den här matchen och tar man ledningen så kan man på ett avslappnat vis spela av den här matchen.
Ingen Kante på mittfältet idag och det är en liten nackdel för det här spelet då han har en hög passningsprocent hittills, men det ska inte spela allt för stor roll. Inte heller mittback Rami kommer till spel, vilket inte ska påverka spelet.

frankrikeisland

Island har, tillsammans med Wales, varit den stora skrällen i detta EM och nu har Lars Lagerbäck och hans mannar chansen att knipa en plats i semifinalen. Kikar vi till vägen hit så tog sig Island vidare från gruppspelet som tvåor bakom Ungern och sedan kunde man, inte alls oförtjänt, slå ut England (2-1) i åttondelen. Om vi då tittar på bollinnehavet i de fyra matcher som Island spelat hittills så hade Portugal 66%, Ungern 67%, Österrike 63% och slutligen England 63%. Portugal är ett passningsskickligt lag men i övrigt så håller jag Frankrike som ett mer bollskickligt lag än de övriga som Island stött på. Taktiken från Lagerbäck är ganska solklar och det är ingenting han kommer ändra på inför den här mycket viktiga matchen, man kommer ligga väldigt lågt och sedan försöka att kontraslå Frankrike när läget är tillräckligt bra. Även fasta situationer är något som Island kommer försöka utnyttja till fullo. Men annars tror jag att man gärna släpper över bollinnehavet till Frankrike och istället inriktar sig på försvarsspelet.
Inga bekymmer hos Island som kan ställa den starkaste elvan på planen.


Frankrike kommer styra den här matchen och ser vi till hur mycket bollinnehav Island släppt ifrån sig tidigare i turneringen så gillar jag det här spelet. En medelinsats åker in på att Frankrike har mer än 63,5% bollinnehav. Spelet gäller inklusive en eventuell förlängning.

/e@sy