UFC 175 hade knappt tagit slut innan det var dags igen. Helgen i Vegas är inte över ännu där ytterligare en gala ska levereras, inte i närheten av lika stjärnspäckat över hela kortet där nu vinnarna av säsongens Ultimate Fighter ska koras med en duell mellan coacherna därtill. Två fd mästare ska drabba samman för tredje gången där BJ Penn är ute efter upprättelse mot en Frankie Edgar som antagligen inte har lika mycket att vinna, men vars stora favoritskap ändå får ses som en korrekt bedömning. Ingen titel på spel den här gången, men vill alltjämt tro på samma utgång likt de två föregående tillställningarna.

  • Match: Frankie Edgar – BJ Penn
  • Spel: Edgar by decision
  • Odds: 1,91 @ William Hill
  • Units: 3,5/10
  • Spelstopp: 04.00 7/7

BJ Penn är en karismatisk legendar och har uträttat en hel del i sporten med alla meriter därtill. Han är endast en av totalt två som har lyckats med bedriften att vara mästare i UFC i två olika viktklasser och han blev även den förste icke-brasilianaren att vinna ett världsmästerskap i brasiliansk jiu-jitsu. När han senast, december 2009, höll titeln i lättvikt så vill jag nog hävda att han var ”pound for pound”-kungen där han såg ut att vara snudd på direkt omöjlig i den viktklassen. Det blev dock just Frankie Edgar, kvällens motståndare, som avsatte Penn från tronen via en knapp poängseger. Dubbelmötet fullbordades ett fåtal månader senare, den gången totalt chanslös mot Edgar som vann samtliga 5 ronder. Sedan dess har ”The Prodigy” och Hawaiis stora son på den här scenen endast vunnit en av sina 6 senaste matcher (majoriteten i weltervikt mot större motståndare) och lutat mot att lägga av för gott – tills den här möjligheten öppnade upp för en återkomst i en helt annan viktklass (fjädervikt) där Penn var väldigt specifik med att han ville få en ny chans på Edgar inför en eventuell pensionering.

Intressant att se hur BJ Penn står sig i den här viktklassen där han inte har tävlat tidigare. Formen ser ut att vara god och invägningen fixades galant. Talangen och de fantastiska egenskaperna har alltid funnits där, men Frankie Edgar har varit en mindre gynnsam matchning vid både en och två tillfällen där tillräckligt mycket borde tala för något liknande en tredje gång.

BJ Penn har, utöver ett väldigt slipat spel på mattan, riktigt fina händer. Frankie Edgar har inte samma kraft i sina slag men kompenserar upp det med en enorm snabbhet och en hög träffprocent. Till skillnad från motståndet, där Penn har haft en tendens att mattas ut desto längre matcherna lider, har Edgar vid upprepade tillfällen visat upp en förmåga att bibehålla ett nästintill identiskt tempo över 25 minuter (ronder) med ett fantastiskt rörelseschema. Den största skillnaden de båda kombattanterna och den främsta detaljen som banar väg för en ny framgång inatt.


Båda kombattanterna har enormt mycket hjärta där Edgar, vars 6 av 7 5 ronders matcher har gått tiden ut, aldrig har blivit avslutad medan Penn har tagit väldigt mycket stryk mot större motståndare utan att vika ner sig. Det här kan mycket väl gå till ett domslut där ”The Answer”, storfavorit (att jämföra med de föregående tillställningarna) inför det tredje mötet, får ses som den rimliga vinnaren. I takt med att tiden tickar på så kommer han kunna fortsätta med att landa sina slag, om än utan att skapa tillräckligt mycket skada, men även undvika att bli träffad. Hade spelats större om det inte var för en ny viktklass. Stannar strax under medel på Frankie Edgar att vinna på poäng och via ett domslut.

/Puyol