Sommarens stora fest har bjudit på en hel del fotbollsgodis hittills och fortsätter förhoppningsvis även under denna andra gruppspelsomgång, här med en på förhand väldigt intressant tillställning där det eventuellt kan vara vinna eller försvinna som gäller i grupp D. Uruguay och England, båda med förluster i ryggen, ska drabba samman i Sao Paulo där jag måste gå emot det laget som stod för den svagaste insatsen i sin premiär. Tror återigen att det ena lagets försvarsspel kan utmärka sig på ett negativt sätt.

  • Match: Uruguay – England
  • Spel: England över 1,5 mål
  • Odds: 2,10 @ Betsafe
  • Units: 4/10
  • Spelstopp: 21.00 19/6

Uruguay var jag personligen något fundersam kring redan ifjol när man var här i Brasilien för spel i Confederations Cup. En klar majoritet av poängen i det sydamerikanska kvalspelet hämtades in på hemmaplan, men i överlag var spelet lovande i somras och man klev in till det här mästerskapet med optimism. Inledningen var dock den på pappret enklaste matchen på spelschemat där en fullpoängare var ett måste inför de svårare bataljerna, men man svek rejält. Prestationen mot Costa Rica var högst undermålig med en ruskigt dåligt andra halvlek där motståndet vände 1-0 till 1-3 och sydamerikanerna är därmed under stor press. Försvarsspelet var segt och man var förvånansvärt tunt när man skulle försvara sig i luftrummet. Man hade enorma svårigheter med få till något kreativt och konstruktivt där man egentligen inte förtjänade något mer än straffmålet som Edinson Cavani, som också var väldigt blek, stod för. Ett stort plus dock att man återfår Luis Suarez, Premier Leagues skytteligavinnare under den här säsongen, även om det kan finnas frågetecken kring hans status efter en knäskada.

Maxi Pereira är avstängd efter att ha blivit utvisad i slutminuterna senast, därmed utgår han från högerbacksplatsen. Fler förändringar i elvan kan vara att vänta efter den svaga insatsen, utöver att Luis Suarez går in på topp.

uruguayengland

England har inte haft kvaliteterna till att skörda några framgångar i dessa sammanhang sedan ett flertalet år tillbaka och jag har nog svårt att se hur man ska kunna ändra på det den här gången också. Man har sett fram emot det här gruppspelet med försiktighet och rent resultatmässigt kunde premiären ha slutat på ett lyckligare sätt. Förlust med 2-1 mot Italien vilket innebär att båda lagen i det här mötet står på noll inspelade poäng, vilket kryddar betydelsen ytterligare, men till skillnad från motståndet och deras premiär så stod engelsmännen för en fullt godkänd insats där man kan ta med sig ett antal positiva detaljer. Roy Hodgson har insett betydelsen av att stå för vissa förändringar i spelsättet med ett par nya spelartyper till det här mästerskapet där man numera har ett väldigt kvickt och ett någorlunda kreativt landslag att tillgå. 19-årige Raheem Sterling (Liverpool) var oerhört företagsam i mötet med italienarna och får ses som en signal på hur man vill gå till anfall, viktigt även att man fick igång Daniel Sturridge från samma klubblag som fick stå för ett mål omgående.

Alex Oxlade-Chamberlain är ett frågetecken sedan tidigare men kan eventuellt finnas med som ett alternativ på bänken.


Matchens betydelse till trots, anser mycket väl att vi kan ha ett par mål framför oss där oddsen har börjat trilla ner något. Båda lagen har definitivt kvaliteter framåt, men ser man till de inledande insatserna har jag främst fastnat för Uruguays sviktande försvarsspel och bristande nivå av kreativitet, något som även kan hämma La Celeste på egen planhalva, där jag tror att man kan få svårt att städa bort premiären. 3 insläppta mål mot Costa Rica där man hade svårt att plocka bort motståndarnas inspel samt kvicka löpningar i djupled och jag vill nog hävda att England kan presentera liknande hot men vara desto mer farligt med vassare poängspelare att tillgå. Frågetecken kring sydamerikanernas mittlås där Diego Godin såg väldigt sliten ut efter en lång säsong i bagaget med Atlético Madrid medan Diego Lugano var seg och trög efter att ha fått knapert med speltid inför det här mästerskapet. England stod för en bra prestation senast trots den tuffa utmaningen med värmen och luftfuktigheten i Manaus och står nu inför en mer behaglig uppgift. Man hade ambitionerna framåt, man har en intressant grupp av spelare i anfallsväg och självförtroendet bör rimligtvis vara desto större.

Siffrorna på ett överspel samt spelformen båda lagen att göra mål har sjunkit rejält desto närmre avspark vi har kommit, men engelsmännen att hänga två av målen i den här matchen står sig stadigt och känns alltjämt intressant mot ett Uruguay som kan ha alldeles för mycket att fundera på efter den inledande prestationen. En insats strax under medel på England att stå för minst två mål i matchen.

/Puyol