Premiären avklarad och äntligen är mästerskapet igång där värdnationen fick inleda med en fullpoängare och vi har nu ytterligare 3 matcher framför oss denna fredag under turneringens andra speldag. Väljer dock att sikta in mig på ett turneringsspel som inleds under måndagen där Iran är ett av lagen som ska sparka igång sitt äventyr. Anser mycket väl att vissa detaljer i deras spel kan underskattas något medan man kan vara mer bristfälligt i ett annat område där jag inte tror att det kommer produceras nämnvärt framåt. Vill nog hävda att dubbla insatsen känns någorlunda intressant över 3 matcher där jag anser att man kan stanna på ett mål.

  • Match: Totalt antal mål per lag, VM
  • Spel: Iran under 1,5 mål
  • Odds: 2,10 @ Bet365
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 21.00 16/6

Iran stod som segrare i en av två avslutande gruppspelsfaser i det asiatiska VM-kvalspelet där man bland annat placerade sig före Sydkorea, som man besegrade på bortaplan efter en heroisk insats i den sista omgången, vilket spikade biljetten och positionen till Brasilien som inleds i Curitiba med Nigeria som motståndare. Carlos Queiroz, en meriterad herre med bakgrund i Manchester United, Real Madrid samt det portugisiska landslaget, har basat sedan våren 2011 och stått för ett lysande arbete sedan han tog över som förbundskapten i ”Team Melli” där han har blivit ett väldigt uppskattat och populärt namn.

Det här blir Team Mellis fjärde världsmästerskap efter att ha misslyckats med att gå vidare från gruppspelet 1978 (Argentina), 1998 (Frankrike) samt 2006 (Tyskland). Expertisen och spelbolagen är relativt eniga om att man inte kommer lyckas den här gången heller, även om Queiroz har stora förhoppningar på sitt manskap. Utöver Nigeria ska man gå upp mot Argentina samt Bosnien, där den inledande tillställningen får ses som en rejäl nyckelmatch inför fortsättningen.

Football_Federation_Islamic_Republic_of_Iran

Rent kollektivt, med ett tryggt grundspel i defensiven, vill jag nog hävda att detta iranska landslag är betydligt mer slipat än det man ställde upp med ’98 samt ’06. Samtidigt är man, att jämföra med föregående upplagor, desto mer tunt på profilstarka individualister som kan bryta mönstret. Spelartyper som detta iranska landslag saknar i större utsträckning där endast 4 av 20 utespelare håller till i Europa även om exempelvis lagkaptenen Javad Nekounam, ankaren på det centrala mittfältet, har rutin från många säsonger i spanska Osasuna där han alltjämt är en väldigt fin skytt från distans och även ett vapen på fasta situationer med sitt huvudspel. För egen del är jag något förvånad över att Mohammad-Reza Khalatbari petades i den slutgiltiga truppen där han stundtals fungerade som ett fint komplement till Reza Ghoochannejhad på topp.

Iran sätter försvarsspelet i främsta rum och agerar något försiktigt i anfallsväg. Defensiven är effektiv, men trots framgångarna är man desto mer uddlöst framåt. I den avslutande gruppspelsfasen snittade man ett mål per match och det var endast i en (av 8 matcher) som man lyckades göra mer än ett mål (4-0 hemma mot Libanon). I träningslägret i Österrike spelade man ett par landskamper med Vitryssland, Montenegro samt Angola som motståndare, man lyckades endast trycka dit ett mål över dessa 3 matcher innan man besegrade ett mediokert Trinidad & Tobago med 2-0 i Sao Paulo för snart en vecka sedan. Som bekant, desto tuffare uppgifter man har framför sig i detta gruppspel.


Iran borde rimligtvis ägna väldigt mycket tid och energi till att försvara sig på egen planhalva när man väl drabbar samman med Argentina, där ett eventuellt mål får ses som en stor bedrift. Då krävs det (förutsatt att man nollas där) att man ska göra mer än ett mål över sina två matcher mot Nigeria och Bosnien, något jag menar på att man kommer få svårigheter till att klara av. Team Melli kan mycket väl hämta in poäng via sitt starka försvarsspel, men att etablera något i anfallsväg över längre perioder blir ett svårare nummer.

Medelinsatsen testas på Iran att inte göra mer än ett mål i detta världsmästerskap i Brasilien.

/Puyol