En av de jämnare grupperna i VM-slutspelet där Tyskland, Portugal, Ghana och USA gör om de två platserna som leder till åttondelsfinal. Jag har saken klar för mig och kliver in på ett spel som känns mycket spelvärt!

Att komma sist i gruppen – Grupp G
Spel: USA
Odds: 2.10 @ Bet365
Insats: 6/10
Spelstopp: 18.00 den 16/6

 

Tyskland – Har som vanligt ett enormt bra lag och även om Marco Reus skadade sig kort före VM så har man världsspelare att ersätta honom med. Man är kompletta och man bör vinna den här gruppen utan några större problem. Man imponerade i kvalet till VM och är givna kandidater till att vinna hela turneringen.

Portugal – Ser många som gruppens givna tvåa och det beror givetvis väldigt mycket på Cristiano Ronaldo som måste vara i toppform för att Portugal skall ta sig någonstans här. Man har ett vasst lag och lagets kontringsspel kommer utan tvekan störa såväl Tyskland som Ghana men framförallt USA vars spelare har en något lägre fart i sitt spel i sina respektive klubblag. Ingen har väl glömt hur Portugal körde med snabb omställningar och vann mot Sverige i playoffen till VM…  

Ghana – Är väl det laget som de flesta anser slåss med USA om tredjeplatsen i gruppen men jag sticker ut näsan och vågar påstå att Ghana utan tvekan kommer slåss med Portugal om andraplatsen i gruppen. Man har en härlig offensiv med Gyan, Waris, Asamoah och Boateng som öst in 25 mål på lagets 8 kvalmatcher till VM. Defensivt på mittfältet har man urstarka innermittfältare i Muntari och Essien och dessa herrar betyder oerhört mycket för laget. Försvarsspelet är lagets svagaste del och det kan bli ett problem för laget men mot ett lag som USA bör man kunna vinna med sin starka offensiv och kvicka Gyan och Waris bör kunna ta sig förbi USA:s mittbackar Besler och Gonzalez. Man imponerade rejält i kvalet där man vann en enkel grupp och krossade Egytpen med 6-1 i första playoffmatchen och totalt gick man till VM med 7-3 efter det dubbelmötet. 2010 ställde Ghana upp med ett ungt landslag och tog sig trots det till kvartsfinal där man sånär slog ut Uruguay. Nu har man ett par år till på nacken och över halva truppen från 2010 är kvar så räkna med ett mer erfaret och ett betydligt hetare landslag denna turneringen!

USA – Många ser USA och Ghana som ”underdogsen” i denna gruppen men i mina ögon är USA en bit bakom Ghana. USA:s starkaste lagdel är förmodligen målvakterna där Tim Howard och Brad Guzan håller hög premier league nivå. Man spelar med en 4-4-2 uppställning som ibland övergår till en 4-5-1 uppställning där Jozy Altidore agerar ensam på topp. USA tog sig till VM på ett imponerande sätt men jämför man Portugal, Tyskland och Ghana med lag som Panama, Jamaica, Honduras, Costa Rica och Mexiko så känns det som att USA har en betydligt jobbigare nöt att knäcka i dessa motstånd. Jag tror Ghanas och Portugals fart i sin offensiv kommer vara ruskigt jobbig för USA och Tyskland är mer kompletta och vinner sin match på USA utan tvekan. Jag sätter ett frågetecken för nivån på USA:s spelare då bara ett fåtal spelare tillhör större klubbar runt om i Europa. Frågan är också vad avsaknaden av Landon Donovan kommer betyda för laget här då han är USA:s främste fotbollsspelare genom tiderna. Förbundskapten Jürgen Klinsmann valde att lämna honom hemma inför det här mästerskapet och det har upprört många. I mina ögon är USA för sårbara i sin defensiv där urviktige Michael Bradley styr och ställer och man möter 3 ruskigt offensivt starka lag och det kan bli ett riktigt jobbigt VM för USA. 2010 vann man sin grupp före England, Slovenien och Algeriet men i mina ögon har man en svagare trupp i år och utan Landon Donovan tror jag man kommer få problem… Man inleder mot Ghana och den matchen avgör väldigt mycket för det här spelet!

Kort summering:
Tyskland känns som klara vinnare av gruppen och bakom dem är min känsla utan tvekan att kampen är jämn mellan Portugal och Ghana. USA är en bit efter dessa lagen och det bör vi märka redan i första matchen när Ghana ställs mot USA. Ghana har fått ordning på sitt spel och över halva truppen var med i VM 2010 där man slog ut USA i åttondelsfinalen och där man sånär slog ut Uruguay i kvartsfinalen. Ghana har ett härligt spel där lagets offensiv bjuder på riktigt fin fotboll och löser man segern direkt i första matchen mot USA så är det här spelet klart!