Ett par riktigt fina tillställningar avklarade under detta världsmästerskap där vi nu har ytterligare 4 matcher framför oss under kvällen och natten. Först ut denna lördag är den inledande matchen i grupp C där Colombia ska ta sig an Grekland. Ytterligare ett sydamerikanskt inslag som har gått framåt riktigt starkt och som kan bli väldigt giftigt om man får till. Jag gillar lagets möjligheter till tidig utdelning i den här premiären.

  • Match: Colombia – Grekland
  • Spel: Colombia
  • Odds: 1,90 @ Bet365
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 18.00 14/6

Colombia har, efter att antal tunga och mindre framgångsrika år, numera ett väldigt intressant landslag till sitt förfogande under argentinske José Pekermans ledning. Efter att inte ha deltagit i ett världsmästerskap sedan 1998 har man nu ett starkt kvalspel bakom sig där endast Argentina hade en större poängskörd. Ett välbalanserat bygge med det tätaste försvaret i det sydamerikanska kvalet, något som kryddas av en hel del individuella kvaliteter framåt där exempelvis Juan Cuadrado har en briljant säsong bakom sig i italienska Fiorentina medan James Rodriguez, ett spännande namn i Europa under ett antal år nu, etablerar sig alltmer. Däremot tvingas man klara sig utan Radamel Falcao, en tredjedel av lagets mål i kvalspelet, i och med att ”El Tigre” råkade ut för en korsbandsskada i vintras. Än mer imponerande dock att toppar likt Carlos Bacca (Sevilla), Jackson Martinez (Porto) samt Adrian Ramos (Hertha Berlin), trots fantastiska säsonger i bagaget, kan lämnas utanför startelvan även i Falcaos frånvaro. Nämner en del om vilka fina alternativ colombianerna har i anfallsväg.

Sydamerikanerna kommer till spel utan Fredy Guarin som är avstängd på det centrala mittfältet.

colombiagrekland

Grekland har en trupp med desto större internationell erfarenhet från dessa sammanhang, trots det har nationen inte upplevt särskilt många världsmästerskap där detta blir grekernas tredje utan att ha lyckats gå vidare från gruppspelet i de föregående turneringarna. Portugisen Fernando Santos förfogar över en skaplig mix med mer rutinerade rävar tillsammans med nykomlingar som, i vanlig ordning, har visat prov på stabilitet på egen planhalva med ett tryggt grundspel i försvarsarbetet. 6 insläppta mål över 12 kvalmatcher (inklusive playoff) är ett starkt facit, däremot har man, trots den här positionen, varit något håglöst framåt. Georgios Samaras är en undervärderad profil och alltjämt en väldigt nyttig och värdefull spelare att ha, däremot så är man inte i närheten av att ha liknande alternativ och bredd likt motståndet i anfallsväg. Kostas Mitroglou, den främsta skytten i kvalspelet, har varit skadedrabbad sedan årsskiftet och fått väldigt sparsamt med speltid sedan flytten från Olympiakos till engelska Fulham.

Europamästarna från 2004 förväntas ha samtliga av sina spelare tillgängliga för match.


Grekland har sedan 20 år tillbaka förlorat 5 av de 6 VM-matcherna man har medverkat i. Ett taktiskt slipat och organiserat lag som inte går att räkna bort ur den aspekten, samtidigt vill jag nog tro att vägen till framgång måste gå via en solid defensiv över 90 minuter där vägen till detta världsmästerskap kan ha varit något för bekväm. En klar majoritet av nollorna hölls hemma i Aten mot, i överlag, högst beskedligt motstånd där man alltjämt, likt kvalspelet, är håglöst framåt. Sedan årsskiftet har man misslyckats med att göra mål i 3 av 4 landskamper där ett trendbrott kan vara ett måste för poäng. Colombia, som borde kunna möta upp motståndet även i luftrummet där grekerna kan ha ett vapen att bära med sig, kan vara något av en ”outsider” här i Sydamerika med förutsättningar och potential till att gå riktigt bra med ett flertal potentiella matchvinnare.

Den raka segern testas. Colombia att stå som segrare med en medelinsats.

/Puyol