Äntligen ska bollen och den stora festen sparkas igång, ett efterlängtat fotbolls-VM inleds denna torsdagkväll när värdnationen står som en av kombattanterna i premiären. För egen del siktar jag dock in mig på det som komma skall natten mot lördag där ett högintressant Chile ska ta sig an ett nederlagstippat Australien. Anser nog att det ena laget ska ha goda förutsättningar till att visa sin styrka tidigt medan det kan bli än mer tydligt att motståndet inte är i nivå med de övriga nationerna i gruppen. Den chilenska målproduktionen testas.

  • Match: Chile – Australien
  • Spel: Chile över 1,5 mål
  • Odds: 1,71 @ Betsafe
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 00.00 14/6

Chile stod för en knackig inledning på kvalspelet men har växlat upp under Jorge Sampaolis (tog över strax innan årsskiftet till 2013) ledning med en rad fina resultat sedan dess där man avslutade kvalet på ett väldigt starkt sätt. Framförallt har offensiven varit väldigt skarp där man spelar på mycket rörelse i ett högt tempo med ett antal intressanta poängspelare med högklassiga individuella kvaliteter. Över lagets 15 senaste matcher (tävlings- samt träningsmatcher) har man gjort minst 2 mål i 13 av dessa bataljer där man endast har misslyckats med detta mot Brasilien (neutral mark) samt Tyskland (borta). Skickligt som spelförande men även via omställningarna med en oerhört kvick duo i Sanchez och Vargas längst fram i banan som kan skörda framgångar även mot de mer meriterande motstånden i detta mästerskap.

La Roja kommer till spel med frågetecken på Arturo Vidal, vilket får ses som ett avbräck på det centrala mittfältet, i övrigt är truppen intakt.

chileaustralien

Australien har placerats i en väldigt krånglig grupp där man är något uträknat på förhand. Något som de blandade prestationerna i genrepen kan styrka även om man ser något stabilare ut i nuläget att jämföra med de dubbla 6-0 förlusterna mot Brasilien och Frankrike under hösten och vintern, vilket bidrog till ett skifte på förbundskaptensposten. Man står dock alltjämt inför ett par frågetecken på hur, exempelvis, defensiven ska stå sig i detta mästerskap med en trupp som är färsk på ett flertal positioner. Ingen av de 6 tilltänkta alternativen till försvarslinjen i den här truppen har varit med i dessa sammanhang tidigare där den rutinerade målvakten Mark Schwarzer (18 säsonger i Premier League) valde att tacka för sig direkt efter kvalspelet.

Socceroos kommer till spel med en frisk trupp där samtliga 23 man förväntas vara redo till premiären.


Likt många av de sydamerikanska konkurrenterna vill jag ge Chile goda möjligheter till att avancera från gruppspelet och lyckas man undvika Brasilien i en eventuell åttondelsfinal så vill jag hävda att detta chilenska landslag kan stå sig väldigt bra och bli giftigt även i de senare rundorna. Tror nog att man kan markera tidigt mot en överkomlig uppgift där motståndet bör få svårigheter till att hänga med i de rödas fart och höga press över 90 minuter där jag återigen gillar balansen i chilenarnas spel med en offensiv som får stort utrymme, därmed möjligheterna till att trycka in ett par mål där jag reagerar på den relativt stora skillnaden mellan den raka segern kontra överspelet/lag. En insats strax över medel på Chile att stå för 2 eller fler gjorda mål framåt.

/Puyol