Mitt femte långtidsspel från EM-slutspelet. Den här gången väljer jag att bara koncentrera mig på ett lag och dess eventuella framgång i gruppspelet. Det här spelet hämtas från grupp D där vi hittar vårt blågula landslag tillsammans med värdnationen Ukraina, England och Frankrike. Jag ser den här gruppen som en ganska öppen sådan och det skulle inte förvåna mig om det blev en trevlig sommar för oss supportrar.

  • Match: Att kvalificera sig från gruppen, EM 2012
  • Spel: Sverige (Grupp D)
  • Odds: 2,62 @ Bet365
  • Units: 6,5/10
  • Spelstopp: 18.00 11/6

Ser man till oddsfördelningen sedan lottningen blev klar så har Frankrike stått som stora favoriter till att avancera vidare till kvarten, tätt följt av England, medan man ser på Ukraina samt Sverige som trea respektive fyra. Om det blir i den ordningen återstår att se, men jag ser faktiskt det här som en hyfsat öppen grupp och att blågult står allra högst i den här spelformen tycker jag är väldigt intressant sett till våra chanser. Om än kanske och inte bara till våra styrkor, men så även, i stora drag, våra motståndares svagheter.

Ukraina står alltså som värdar för det här mästerskapet tillsammans med Polen. Ett landslag som inte får vara med i dessa turneringar alltför ofta men där många spelare har varit med om spel ute i Europa med sina klubblag, även om det inte går att jämföra fullt ut. Nästintill samtliga av spelarna i truppen håller till i den inhemska ligan, som är stark, men man ska också komma ihåg att de sydamerikanska importerna bidrar fruktansvärt mycket vad gäller den biten, och det är just dessa importer som fyller ut många av nyckelrollerna i dessa klubblag, speciellt i offensiven.

Man har även problem på målvaktsfronten med den tilltänkta ettan skadad och en magsjuka i truppen sägs ha stört uppladdningen. Hemmapubliken i ryggen ska inte underskattas, men sett över 3 matcher har jag svårt att se laget göra tillräckligt för att ta sig vidare.

England har jag behandlat någorlunda i spelet där Steven Gerrard tipsades som lagets bäste målgörare, och det är kanske inte märkligt att förväntningarna inte är lika höga (iallafall i England) på ”the three lions” den här gången. Till att börja med så fick man in en förbundskapten (Roy Hodgson) ganska så sent in i våren och truppen har bemötts med kritik. Inte nog med det, då man har åkt på skada efter skada under uppladdningen. Lampard, Barry (mittfältare) och Cahill (mittback) är de som har fallit bort sedan genrepen drog igång, vilket kryddade på den där listan på redan en handfull spelare. Sedan ska man också komma ihåg att Wayne Rooney, som får ses som en av de absolut största nyckelspelarna och som var tänkt som den ensamma forwarden, missar de två inledande gruppspelsmatcherna pga avstängning.

Som ni märker, något rörigt. En del frågetecken i elvan utan en toppforward i slag samt ett centralt mittfält som har tunnats ut efter alla skador. Detsamma får man säga om backlinjen, och jag tror nog att engelsmännen kan stå för ett nytt, svagt mästerskap och det skulle inte förvåna mig det minsta om man åkte redan i gruppspelet.

Frankrike har höjts till skyarna på många håll. Iallafall i gruppen, kanske inte som en seriös utmanare till guldet. Bortsett från VM-finalen 2006 har man egentligen inte haft något lyckat mästerskap sedan gulden i VM och EM (1998 samt 2000) där man skämde ut sig senast det begav sig med interna stridigheter som ledde till ett stort fiasko i VM i Sydafrika. Även om truppen känns relativ färsk jämfört med för två år sedan så är jag inte helt säker på att det har tvättats bort helt då det kan ha påverkat årets laguttagning när Gourcuff (Lyon) valdes bort. Och även om det finns några riktigt fina spelare på ett flertal positioner så är jag ändå något frågande till backlinjen. En backlinje som säkerligen kommer sakna Abidal (Barcelona) och Sagna (Arsenal) som hade varit givna, och där jag rankar ett antal länders mittlås som något vassare i den här turneringen.

Om fransmännen får till det, så är det kanske inte fel att man står som favoriter i den här gruppen, men jag ser ändå svagheter i det här laget som gör mig tveksam och i nuläget är jag inte alltför imponerad. Men, skulle jag ha fel och man inleder väldigt övertygande så kan man vara klart för kvarten inför den sista omgången – där man möter Sverige.

Avslutningsvis, Sverige. Jag tycker att vi har fått en bra lottning (fråga danskarna) med oss, trots att lagen heter Frankrike och England (kanske inte mycket mer än så?) samtidigt som vi har en hemmanation i premiären, vilket kan vara både positivt och negativt. Så länge blågult undviker en förlust i den första matchen så skulle jag vilja säga att det är ett dugligt resultat inför fortsättningen.

På minuskontot så har Andreas Isaksson i målet inte fått alltför många matcher under våren och det är väldigt tråkigt att Daniel Majstorovic saknas pga skada då det är en stabil försvarare tillsammans med Olof Mellberg i mittlåset i dessa sammanhang, och det är väl just backlinjen som kanske inte känns fullt så vasst på förhand att jämföra med tidigare mästerskap. I samma veva tycker jag faktiskt att Sverige ser väldigt intressant ut framåt med många kreativa spelare och så även en viss Zlatan Ibrahimovic som ser ut att ha hittat sin roll, och inte bara det, han verkar vara i väldigt gott slag.

Rent kollektivt så är Sverige alltid starkt, och det ska inte heller underskattas. Kanske en bidragande orsak till att Sverige har en förmåga att krångla sig vidare från mästerskapen när man väl når dit, speciellt när grupperna ser sådär jobbiga ut på förhand. Jag tror nog att Sverige kan stå upp på ett bra sätt och så även rubba samtliga lag i den här gruppen.

Jag värderar Sveriges chanser till ett avancemang som något bättre än vad oddsen visar på i en grupp som känns relativt öppen och spelet blir därefter.

/Puyol