Med mitt nästa långtidsspel riktar jag fokus mot grupp C. Där hittar vi de regerande mästarna Spanien, Italien, Kroatien och Irland. Spanien ses, med all rätt, som stora favoriter till att vinna gruppen men strax där bakom tycker jag att det känns ganska öppet, och spelet blir därefter.

  • Match: Går vidare från gruppen, EM 2012, Grupp C
  • Spel: Spanien+Kroatien
  • Odds: 3,50 @ Bet365
  • Units: 4/10
  • Spelstopp: 18.00 10/6

I skrivande stund, att kvalificera sig från gruppen: Spanien: 1,12 Italien: 1,61 Kroatien: 2,62 Irland: 4,75.
Notera att placeringarna för mitt val inte gäller i någon speciell ordning, så det spelar ingen roll om lagen slutar etta eller tvåa. Skulle ni vilja göra det så ska ni söka efter ”Forecast – grupp”  och då får ni 4,50 på 1. Spanien och 2. Kroatien. Samtliga odds tagna från Bet365.

Om man ska börja med Spanien, som vann samtliga av sina kvalmatcher och som är regerande världs- och europamästare. Av just den anledningen (anledningarna) kan jag känna att man inte kommer vara lika vasst den här gången. Finns den rätta motivationen där för ytterligare ett mästerskapsguld? Puyol kommer saknas i mittlåset och jag ställer lite frågetecken kring ytterbackspositionerna ifall Sergio Ramos tvingas flytta in. Så även frågetecken på nr 9-positionen då David Villa, som är historisk med flest antal mål i landslaget, missar mästerskapet pga skada. Fernando Torres, som avgjorde EM-finalen för 4 år sedan, har inte varit sig lik sedan dess och det ska bli intressant att se hur den baskiske besten, Fernando Llorente, sköter sig på topp.

Märks kanske att man har höga krav på det här laget. Man har däremot det absolut bästa mittfältet i världen med genier på ett antal positioner. Här besegrar man samtliga motstånd. I det stora hela ska man dock bara gå vidare från den här gruppspelsomgången med så många lirare av absoluta toppklass.

Därefter ser jag position 2 i gruppen som något mer öppen där Italien ändå får ses som stora favoriter bland spelbolagen. Irland är dock inte överdrivet mycket sämre och jag tycker nog att Kroatien är ganska likvärdigt italienarna.

Italien tog sig igenom kvalet på ett klassiskt, italienskt manér. Några tråkiga uddamålsvinster här och där, man gör det som krävs och inte mycket mer. Man kommer in i mästerskapet när det återigen är rörigt kring den italienska fotbollen med uppgjorda matcher (för 6 år sedan vann man ju dock VM-guld med en liknande situation som lurade i bakgrunden…) vilket gjorde att en spelare (Criscito, vänsterback) redan har kickats ur truppen. Det var även snack om att man kunde hoppa av turneringen även om det inte är något jag tar på större allvar.

Precis som vanligt så är italienarna starka bakåt, iallafall om man ser till kvalet, men motståndet i det här mästerskapet är något annat. Detta Italien känns ganska färskt på väldigt många håll om man jämför med tidigare turneringar och man har inte alltför många ”rävar” kvar. Juventus-mittlås Chiellini/Barzagli kliver in i mästerskapet med skador där den sistnämnde kommer missa de inledande matcherna. Anfallaren Antonio Cassano, som gjorde flest mål för laget i kvalet, drabbades av en stroke för några månader sedan och därmed stora frågetecken för hans form. Vad gäller hans tilltänkta partners på topp så har Balotelli fått sparsamt med speltid mot slutet medan Di Natale inte är lika briljant i landslaget som han är i klubblaget Udinese.

Irland ska inte underskattas alltför hårt. Under italienska Giovanni Trappatonis ledning har man en grupp som säkerligen kommer arbeta hårt och i kvalet levde man mycket på sitt försvarsspel. Och, man fick även leva hårt på playoff-lottningen som visade Estland, vilket man säkerligen var hyfsat glada över. Truppen består av Premier League- och Championship-spelare men man kan väl säga som så att det inte är alltför många av dessa spelare som har några framträdande roller i sina klubblag. Det kryllar inte av rutin från dessa sammanhang heller då endast 4 spelare har varit med om ett mästerskap tidigare. En nyckel kommer bli de fasta situationerna, i längden kan det kanske räcka till en poäng mot Kroatien och så även Italien, men jag skulle bli väldigt förvånad om det inte tog stopp i gruppspelet.

Kroatien har hamnat lite i skymundan om man ser till vad en del svenska experter och sportjournalister har uttalat sig angående den här gruppen. Något som förvånar mig då kroaterna, allt som oftast, har ett relativt slagkraftigt lag. Visserligen har man inte imponerat särskilt mycket i vänskapsmatcherna, men man har en väldigt hög högstanivå och man kan störa de flesta nationerna.

Det finns ett par riktigt skickliga spelare i ex. Luka Modric och trots skadan på rivige anfallaren Ivica Olic så har man gott om alternativ på topp. Dagens nyckelspelare har ett par mästerskap på nacken och vet vad det här går ut på.

Premiären mot Irland blir en stor nyckelmatch. Ett bra resultat där så tror jag också, helt klart, att chansen till att rubba Italien också finns där. Kroaterna är väldigt luriga och ska inte underskattas.

Något annat jag ser som positivt är att Spanien och Kroatien möts i den sista omgången. Vid det läget kan Spanien ha 6 av 6 möjliga poäng och därmed så kan avancemanget och så även gruppsegern vara klar – med andra ord så kan Kroatien kanske möta ett lag som inte är överdrivet laddat, då man dessutom har råd att vila en och annan viktig kugge. Eventuellt en intressant detalj, alltså.

Kroatien att gå vidare ger alltså 2,62, men då känslan är att det ska extremt mycket till för att Spanien ska misslyckas med att nå kvarten så känns det här alternativet trevligare. Mitt spel blir alltså att Spanien och Kroatien blir de två lagen som går vidare från grupp C.

/Puyol