Ytterligare ett långtidsspel där jag ska försöka plocka ut vilka två lag som lyckas ta sig vidare till kvarten, den här gången grupp B. Där hittar vi Tyskland, Holland, Portugal och Danmark. ”Dödens grupp” enligt vissa, men på förhand tycker jag att det borde vara mer givet om vilka som tar sig vidare när de övriga lagen antingen är överskattade och inte tillräckligt bra i jämförelse eller, återigen, inte tillräckligt bra i jämförelse – och spelet blir därefter.

  • Match: Går vidare från gruppen, EM 2012, Grupp B
  • Spel: Tyskland/Holland
  • Odds: 2,00 @ Bet365
  • Units: 10/10
  • Spelstopp: 18.00 9/6

I skrivande stund, att kvalificera sig från gruppen: Tyskland: 1,25 Holland: 1,50 Portugal: 2,30 Danmark: 5,00
Notera att mina val ( (Tyskland/Holland) inte gäller över någon speciell ordning. Vill ni spela efter den varianten så ska ni gå efter ”Forecast – grupp”. Samtliga odds tagna från Bet365.

Min första tanke var att spela Portugal att åka ut i gruppspelet till 1,65 på Expekt. Hittade det här alternativet istället som jag tycker känns minst lika bra, faktiskt, av den enkla anledningen att jag håller Tyskland/Holland som solklara storfavoriter till att avancera från den här gruppen. Dessa länder håller jag också som de främsta kandidaterna till guldet.

Inleder texten med Danmark som jag utesluter direkt då jag har ytterst svårt att se laget samla på sig fler poäng än Tyskland eller Holland, lag som inte direkt går att jämföra med exempelvis Norge och Island som man stötte på i kvalet. En tredjedel av truppen håller till i den inhemska ligan, resten är utspridda lite här och där i olika delar av Europa och man ska helt enkelt inte räcka till över 3 matcher. Thomas Sörensen, som har vaktat kassen i många mästerskap, missar Polen/Ukraina pga skada och Nicklas Bendtner, som får ses som lagets enda ”nr 9″, har ingen vidare säsong bakom sig.

Portugal har återigen, av tradition, individuell skicklighet på några positioner, men jag känner att man inte är mycket mer än namnet på nationen. Kvalet var problematiskt där man tvingades gå igenom ett playoff och man har, inte på långa vägar, sett bra ut i genrepen. De senaste två veckorna har man haft två tester, där man inte lyckades besegra Makedonien för att sedan förlora mot Turkiet, vilket jag tycker är väldigt oroväckande om man ser till hur matcherna har sett ut.

Saken är den att man har många bra spelare, men sedan en tid tillbaka har det inte gått att få ut maximalt av dessa spelare i ett portugisiskt landslag, och förbundskaptenen Paulo Bento har all anledning att vara bekymrad. Ett exempel på det är att man har försvarare som Pepe, Bruno Alves och Fabio Coentrao i truppen men ändå släppte man in flest mål av alla lag i kvalet, om man ser till de som har tagit sig till mästerskapet. Otroligt mycket ansvar vilar på Cristiano Ronaldos axlar men kvalitén på lagkamraterna här, iallafall de som ska hjälpa honom uppe i anfallet, är inte av samma rang som dom han har i klubblaget Real Madrid.

Man ska komma ihåg att Portugal inte bara behöver få med sig resultat mot både Tyskland och Holland, då jag tror att man kommer få det tufft även mot Danmark.

Desto mer positiva tongångar i Tyskland och Holland, där elvorna känns kompletta i stora delar. Båda nationerna har verkligen stormat igenom kvalen samt genrepen. Man hittar väldigt många fina fötter i båda lagen och så även erfarenhet, då dagens trupper till stor del är något man har byggt vidare från de lagen som tog sig till VM-final respektive semifinal för två år sedan. Dessa världsspelare från respektive lag utgör verkligen just ett lag där man har en mentalitet som är av rätt virke.

Vet inte hur jag ska motivera det vidare mer än att både Tyskland och Holland känns ruggigt starka i nuläget, och så även alldeles för starka för både Portugal och Danmark. Jag skulle bli väldigt förvånad om två av guldkandidaterna inte avancerade vidare från gruppen.

/Puyol