Mästerskapets andra långtidsspel, för egen del, kommer också handla om en individuell prestation genom att göra flest mål för sitt landslag, i det här fallet England. En trupp som egentligen saknar den där riktiga strikern i form får mig att vilja gå efter en högoddsare som känns långt ifrån omöjlig.

  • Match: Lagets bästa målgörare, EM 2012, England
  • Spel: Steven Gerrard
  • Odds: 9,00 @ Bet365
  • Units: 3/10
  • Spelstopp: 18.00 11/6

På de brittiska öarna är förväntningarna alltid stora på det engelska landslaget och trycket är stort på spelarna. Tyvärr så blir supportrarna allt som oftast besvikna då det inte har gått vägen på väldigt länge, senast man tog sig till en semifinal i ett mästerskap var 1990. Den här gången har våren varit än mer krånglig med en avgående förbundskapten (Capello) och en nytillträdd sådan (Hodgson) som har fått väldigt kort tid på sig för att sätta sin prägel på laget. Några val av spelare i den uttagna truppen har kritiserats och man har drabbats av många skador tätt inpå turneringen.

England kliver in i det här mästerskapet utan en pålitlig ”nr 9″ i någon vidare form, bortsett från Wayne Rooney (som visserligen är långt ifrån ett briljant facit vad gäller målsnitt i landslaget) men han missar de två inledande matcherna pga avstängning. Sedan är det inte säkert att han får mer än en match på sig i den här turneringen då jag faktiskt tror att England kan misslyckas med att avancera från gruppen.

Övriga sk strikers i den uttagna truppen är Andy Carroll, Jermain Defoe och Danny Welbeck. Tillsammans har de skrapat ihop 17 mål på 56 landskamper, en kraftig majoritet av dom har Defoe stått för men han har inte fått mycket speltid att leka med mot slutet i klubblaget Tottenham. Carroll och Welbeck debuterar i mästerskapssammanhang. Darren Bent lämnades utanför truppen pga skada medan Daniel Sturridge (kunde också användas som ytter) och Peter Crouch lämnades utanför truppen pga att Caroll/Welbeck var bättre, tydligen.

Steven Gerrard är en av 6 st Liverpool-spelare i truppen (minst 4-5 Liverpool-spelare för mycket men det är en annan femma) och såklart given i elvan. Han har även utsetts till lagkapten vilket säger en del om hur pass högt ledningen värderar honom och därmed mycket speltid. Han har inte haft en av sina bästa säsonger bakom sig med en del skadebekymmer men samtidigt så kan han inte direkt vara sliten som övriga Premier League-spelare i truppen med den tuffa matchningen.

England kommer troligtvis spela med en ensam forward med Gerrard i den offensiva mittfältsrollen strax bakom. Han kan göra mål på flera olika sätt då han är en riktigt bra skytt från distans, en fullt duglig huvudspelare samtidigt som han är väldigt bra på att fylla på med löpningar in i boxen. Sedan räknar jag kallt med att han kommer stå som förste straffskytt.

Om man ser till hela truppen och räknar bort Rooney så är faktiskt Gerrard den spelaren med allra flest landslagsmål som åker ner till Ukraina. Frank Lampard, som också har ett flertal landskamper samt mål på meritlistan, hade också varit ett väldigt intressant spelalternativ i det här fallet men han tvingades kasta in handduken pga skada. Något som jag tycker öppnar upp ännu mer för Liverpool-kaptenen då det hade varit två st centrala mittfältare med liknande egenskaper framåt.

Tycker nog att förutsättningarna finns där för Steven Gerrard att bli Englands bästa målskytt i det här mästerskapet, speciellt när man inte har mycket att välja på framåt. Han brukar vara bra i dessa sammanhang och kan mycket väl bli den som skjuter laget till framgång. Återigen, värt att notera, skulle han hamna på samma antalet mål som en lagkamrat så får man insatsen tillbaka.

/Puyol