Värdnationen Finland åkte på en rejäl propp senast mot Kanada. Hemmalaget kunde vid lite tur haft en 4-0 ledning efter första perioden, men sen rasade allt. Idag tar de emot det andra laget från Nordamerika och vi räknar med att det  blir ännu en hawaii-hockeymatch.
  • Match: Finlad – USA
  • Spel: Asian över 5,0
  • Odds: 1,83 @ Bet365
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 15.15
Jag ska börja med USA och varför de är ett vettigt alternativ för detta överspel. Egentligen kan man säga att hela spelet bygger på USAs spel, både offensivt och defensivt.  USA har en härlig målskillnad på 22-15, vilket ger ett målsnitt 7,4 på endast 5 matcher. Offensivt vet vi att de är duktiga med Bobby Ryan, Kyle Okposo och Max Pacioretty i spetsen. Sen har de ju ett försvar och en målvakt också som inte imponerat nå värre. Målvakten Jimmy Howard har inte vart godkänd och stått för ett par halvtaskiga beslut redan. Howard har haft en strulig säsong i Detroit med en hel del skador. Han var tillbaka lagom till slutspelet började och det syntes mot Nasville att han inte var på topp. Han har inte stärkt sina aktier här ännu.

Sedan vet vi ju ockå att nordamerikanska lag i ett världsmästerskap gillar att spela offensivt. Det har ju absolut märkts iår med tanke på att även Kanada och har ett högt målsnitt (7,33). Anledningen till detta är att lagen har många stjärnor som har offensiva roller i sina klubblag vilket gör att de även här försöker spela mer anfall än försvar. Och den starkaste anledning ska vara den att det är stor rink. De har offensivt duktiga spelare på en liten rink, nu spelar de istället på stor rink och får genast mera tid på sig att leverera mackor. Det gynnar normalt ett anfallsspel. Defensivt så blir det självklart tvärtom. NHL-spelare som har spelat ett tight spel hela sitt liv på liten rink ska nu komma och kunna spela samma försvarsspel på en stor rink? Tveksamt va, det är ju självklart att de blir som yra höns i egen zon.

Som jag skrev sist så startade Finland turneringen trögt, men har på de tre sista matcherna stänkt in 15 kassar. Visserligen kom 7 av dem mot ett kasst Frankrike, men 3 mot Kanada och 5 mot Schweiz är starkt. Finland har VMs absolut bästa målvakter och ska ha en bra defensiv. Samtidigt ska vi komma ihåg att defensiven inte satts på prov förrän mot Kanada senaste omgången, och där såg det inte alls bra ut. Finland har ett par riktigt vassa lirare framåt och kommer spela som alla matcher de spelat. De ska framåt och göra mål. Finland har ett målsnitt på 5 mål, och då har man ändå spelat två stycken 1-0 matcher.
Båda lagen har skjutglada backar och bra powerplay (32% & 29,42%). När vi sedan får såpass bra odds på över 5 mål så måste det spelas. Då har vi ändå chansen att få tillbaka varenda krona vid exakt 5 mål. Jag tror på en liknande match som när Finland mötte Kanada, finnarna för spelet och USA sticker upp med snabba vassa kontringar. Vad ska vi säga, 4-3 till till våra grannar?
Lycka till!
/Heden