På fredagskvällen bjuder hockey-VM på två riktigt bra matcher. Vi ska inrikta oss på den mellan Finland och stjärnspäckade Kanada. Defensivt starka Finland mot offensivt vassa Kanada. Anfall är bästa försvar?

  • Match: Finland – Kanada
  • Spel: Kanada DNB (Draw No Bet)
  • Odds: 1.78 @ Betway
  • Insats: 6/10 units
  • Spelstopp: 19:15

Självklart ska Kanada ha favoritskapet i den här matchen, trots att Finland spelar på hemmaplan. Kanada har ett stjärnspäckat lag med 3 riktigt offensivt duktiga femmor. Ska man jämföra kedja för kedja så är det klar fördel för Kanada. Jag menar, de har en tredjefemma som senast representerades av Benn-Sharp-NugentHopkins-Schenn-Quincey. Det är inget man pratar bort. Och deras två första femmor består av världstjärnor hela bunten. Kanada har varit lite trögstartade av den enkla anledningen att de inte är vana stor rink och frammförallt för att de är ett lag med nästan bara stjärnor. Det kan ta lite tid att spela in sig med nya lagkompisar osv, men ju längre tiden går, desto vassare kommer Kanada bli. Ser de till att slipa defensiven ytterligare så blir de farliga och enligt mig är de favoriter till guldet tillsammans med Sverige och Ryssland.

Finland har även dem inte imponerat supermycket. 2 stycken 1-0 segrar, 5-2 mot Schweiz och 7-1 mot Frankrike. Visst att spelet såg helt okej ut mot Frankrike, men i ärlighetens namn, det var ju Frankrike dem mötte. Frankrike vilade deras bäste spelare Bellemare och förstemålvakten Huet. Frankrike tog dessutom 8 stycken 2-minutare och Finland tog till vara på hälften av dessa, plus ett till mål som gjordes strax efter att en utvisning löpt ut. Jag menar, Frankrikes boxplayprocent ligger på strax över 50 vilket gör det mindre svårt att hänga dit en eller flera på dessa gubbar. 5 mot 5 spel och på pappret ska de inte ha en suck mot ett stjärnfyllt Kanada. Enda fördelen Finland har är hemmapubliken och en stabilare målvakt. Och då är det inte stor skillnad på Ward i Kanada och Lehtonen.

Nu låter ju detta som att det ska vara en självskriven seger för Kanada, men det lär det såklart inte bli. Så stora marginaler har vi inte att göra med i ishockeyns värld, speciellt inte i ett världsmästerskap. Jag brukar oftast välja den lite säkrare vägen och gör även detta den här gången. Kanada DNB får bli mitt spel då jag tycker att de har ett starkare lag rakt igenom. Jämför du femma med femma så är det inte många spelare i Finland som går in i Kanada. Bollen (pucken) är rund och allt kan hända, men räknar med att Kanada växer in i det ju längre turneringen lider. En annan sak är att Finland spelade torsdag kväll medans Kanada har haft en extra vilodag. Spelar säkerligen mindre roll, men alltid nåt att ha i bakre delen av skallen.

Lycka till!

/Heden