Hockeylördag med massvis med hockey. Jag riktar in mig på mötet mellan två lag som tippades inför säsongen om att ligga och kriga i toppen. Men med elva omgångar spelade så är läget nu, botten mot toppen. Ska Färjestad med sina ynka elva poäng kunna rå på serieledarna Skellefteå?

  • Match: Färjestad – Skellefteå
  • Serie: Svenska Hockeyligan
  • Speltips: Över 4,5 mål
  • Odds: 1,80 @ Unibet
  • Insats: 4/5 units 
  • Spelstopp: 18/10, 16.00

Färjestad är inne i en tung period. Säsongens inledning liknar en hel del från fjolårets säsong. Med endast en ynka tre poängare så har Färjestad spelat till sig åtta poäng på säsongens elva första matcher. Det gör att Färjestad ligger på en näst sista plats.
Inte nog med det så är formen inte den starkaste. Med endast en seger på lagets sex senaste matcher och laget har inte mindre än fem raka nederlag.

Färjestad senaste match var hemma mot HV71. Färjestad fick en perfekt start och tog ledningen efter redan dryga minuten i den första perioden. Men ledningen höll sig inte utan efter elva minuter in i perioden kom 1-1 och med endast trettiosju sekunder kvar av den första perioden kom även 1-2. Ett resultat som märkligt nog stod sig matchen ut. Detta trots att Färjestad hade massvis med chanser och framförallt skott. Skottstatistiken slutade någonstans på 42-16 till Färjestad’s favör. Åter en gång så åkte laget på sin ineffektivitet.

Hemma i Löfbergs Arena har laget spelat bra men utdelning av poäng har uteblivit. Med endast en seger på lagets fem första hemmamatcher så är Färjestad seriens sämsta hemmalag med endast två inspelade poäng. Inte nog med det så är det en målskillnad på 9-18. Det ger däremot ett snitt på 5,4 mål per match.
I Färjestadäs fem första hemmamatcher så har tre av dessa resulterat över 4,5 mål samt att en har stannat på exakt fyra under ordinarie tid.

Färjestad saknar förutom långtidsskadade Marius Holtet, Shawn Lalonde har en match kvar på sin avstängning och Joakim Nygård rehabiliterar en hjärnskakning.

farjestad_200V.S skelleftea_200

Skellefteå leder serien efter elva spelade omgångar. Trots att laget var uträknat med alla spelartapp och att årets säsong skulle bli mycket tyngre än vad lagets tidigare säsonger har varit.

Skellefteå kommer till spel med två raka segrar i ryggen. Först efter att ha besegrat Djurgården med 3-2 på hemmaplan och nu senast Växjö med 2-1 på hemmaplan. I den senaste matchen kom Skellefteå undan med blotta förskräckelsen. Växjö kvitterade till 2-2 med endast fyrtiofem sekunder kvar men målet dömdes bort på grund av spelare i målgården. Efter det kunde hemmalaget hålla undan.

I tabellen så har Skellefteå spelat till sig tjugofem poäng efter elva omgångar och leder med ett poäng före tvåan Frölunda.

Bortaspelet har varit blandat under säsongen. Den senaste bortamatchen var mot Örebro. En match där Skellefteå gick fram till en 3-0 ledning och allt såg klart ut. Men Örebro kom ikapp till 3-3 men Skellefteå gjorde 4-3 med mindre än halva den tredje perioden kvar att spela. Men Örebro fick in 4-4 och inte nog med en stark upphämtning så vann även laget efter straffläggningen. Skellefteå förlorade därmed med 5-4.
Sju poäng på fem bortamatcher och en statistik på två segrar, varav en efter straffar, tre förluster, varav två efter straffar och en målskillnad på 14-14. Ett snitt på 5,6 mål per match. Ja så ser Skellefteå’s borta statistik ut. Det gör laget till det fjärde bästa bortalaget i serien. 

Läget i Skellefteå’s trupp:
Norman blir borta en vecka till och Sörensen är nyopererad, sedan har laget frågetecken för Forssell och Lindgren.

Ett möte hittills iår.
Det första mötet sedan finalspelet i våras. Den matchen spelades i Skellefteå. En match där Färjestad borde ha avgjort matchen efter två perioder men ställningen var bara 1-1. I den tredje perioden avgjorde Skellefteå med sitt 2-1 mål som stod sig resten av matchen.
På lagens fem senaste möten (ej medräknat slutspel) så har Färjestad två segrar och Skellefteå tre.
Lagens fem senaste möten i Karlstad (ej medräknat slutspel) har resulterat i en seger för Färjestad och fyra för Skellefteå.

Lossnar det för Färjestad idag?
Färjestad som kommer till spel med enorma problem att göra mål. Laget har endast lyckats göra sex mål på dom fem senaste matcherna,vilket är allt annat än bra. Trots det väljer jag att spela överspel.
Detta på grund av att någon gång kommer det lossna för Färjestad. Matchen senast mot HV71 var verkligen ett steg i rätt riktning och hade inte Wesslau gjort sin bästa match för säsongen så hade HV71 åkt hem med noll poäng. Skellefteå som trots sina spelartapp fortsätter att ösa in mål. Med sina trettiofem mål hittills under säsongen så är Skellefteå tillsammans med HV71 seriens målgladaste lag framåt.
Nu möts två lag som inte gillar varandra sen en längre tid efter många slutspelskamper och griniga seriefighter. Skellefteå som har gjort flest mål i serien möter Färjestad som har släppt in näst flest.
Serieledare som vill fortsätta vara det efter idag mot Färjestad som vill klättra uppåt i tabellen. Ett taggat hemmalag kommer troligtvis gå ut med en stark offensiv och göra allt för att ta sin första trea på hemmaplan.
Båda lagen har goda snitt på hemma respektive bortamatcher.
Den senaste matchen lagen emellan ”snodde” Skellefteå alla tre poäng mot Färjestad och vi kan nog räkna med ett revanschsuget hemmalag som ännu inte har tagit tre poäng i hemmaborgen.

Med dagens förutsättningar att Färjestad har Familjens dag i Löfbergs Arena med billiga biljetter och priser på allt möjligt så bör det komma publik till matchen. Samt att Färjestad är enormt revanschsuget från säsongens inledning och floppfinalen förra året mot Skellefteå. Jag räknar med att Skellefteå kommer göra minst två tre mål i matchen och Färjestad’s målskytte är bara en tidsfråga bort innan det lossnar så varför inte idag när serieledarna är på besök? Jag spelar alltså över 4,5 mål till 1,80 hos Unibet.