Det är dags för den första semifinalen i kaffearenan Löfberg Lila Arena mellan hemmalaget Färjestad och gästande Luleå. En serie som kommer bli oerhört jämn, men där jag tror hemmafördelen kommer fälla avgörandet till sist.

  • Match: Färjestad – Luleå
  • Speltips: Färjestad -0.5
  • Odds: 2.07 @ Pinnacle
  • Insats: 5/10 units
  • Spelstopp: 29/3, 19.00

Färjestad slutade på andraplats i Elitserien, faktiskt på samma poäng som dagens motståndare Luleå. FBK är ett lag som har en av seriens bästa defensiver, vilket även Luleå har. Däremot så har man ett övertag, och det är på målvaktssidan. Alexander Salak vann grundseriens målvaktsliga och har nu i slutspelet varit helt fenomenal. Vissa stunder har det sett lite rörigt ut i egen zon, men man ska inte ta ifrån Modo nånting som faktiskt är riktigt bra offensivt, även om man denna gång blev stoppad av Salak. FBK har sedan också kanske seriens två bästa backar offensivt i Chris Lee och Magnus Nygren, vilket gör att man är livsfarliga i powerplay. En spelare som lagkpten Rickard Wallin har under hela säsongen vara åkt runt och ”myst” och som vanligt när slutspelet drar igång så är han en av lagets absolut viktigaste spelare. En stor anledning till detta spel är Salak i kassen, men den största anledningen säger jag att det är hemmafördelen för Färjestad. Under grundserien så vann Färjestad 16 av 27 matcher under ordinarie tid och dessutom förlorade man endast 5 av 27 under ordinarie tid. Av alla lag i serien så har man släppt in minst mål av alla på hemmaplan, endast 45 stycken vilket ger ett snitt på 1.67 per match. Jag har svårt att se klassiska Färjestad släppa den här semifinalserien, speciellt när man har fördel av hemmaplan.

Luleå är även dem ett riktigt starkt lag i det defensiva, som de flesta lag i dagens elitserie också är. I kvarten slog man ut Frölunda med 4-2 i matcher efter att ha vunnit alla tre hemmamatcherna och även den sjätte matchen nere i Göteborg. Luleå kan stoltsera med att de har en välorganiserad defensiv, men samtidigt så ligger man ett litet snäpp bakom Färjestad på målvaktssidan och det offensiva spelet. På bortaplan denna säsong har Luleå bara vunnit 10 av 28 matcher under ordinarie tid. Däremot har man bara förlorat nio stycken så att man spelar jämna matcher med de flesta lag är FBK mycket medvetna om. Sedan är det här med hemmafördel och den brukar i regel vara riktigt viktig i ett slutspel. Färjestad har vunnit alla sina tre hemmamatcher och likaså har Luleå gjort. En av huvudanledningarna till detta spel är också inbördes möten. FBK kan visa upp 4-1 i matcher denna säsong och har dessutom ett historiskt övertag på Luleå som de sista åren haft extremt svårt nere i Karlstad. Färjestad har vunnit åtta raka matcher under ordinarie tid på hemmaplan och dessutom har man nollat Luleå i fem av matcherna. På dessa åtta matcher har Luleå endast mäktat med tre ynka mål. Ska man bryta trenden under denna match? Jag är ytterst tveksam, även om vi vet att Luleå är ett bra lag.


Som vanligt så har jag hemmafördel som en stor faktor, och dessutom att Luleå har haft det riktigt svårt i Karlstad. Jag spelar Färjestad -0.5 (vinna under ordinarie tid) till oddset 2.07 hos Pinnacle med 5 units.

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

Lycka till!

/Heden