Den fyrtiosjätte omgången tjuvstartar under onsdagen när Färjestad möter Linköping i en back to back match. Färjestad kommer till spel med seger under gårdagen mot Leksand medan Linköping förlorade mot Luleå. Båda lagen började med att hitta målet på en gång och när dessa två lag möter varandra brukar det resultera i en massa mål. Blir fallet även så ikväll?

  • Match: Färjestad – Linköping
  • Serie: SHL
  • Speltips: Över 4,5 mål
  • Odds: 1,85 @ Svenska Spel
  • Insats: 3,5/5 units
  • Spelstopp: 11/2, 19.00

Färjestad spelade mot Leksand under gårdagens match på bortaplan. En match som Färjestad vann med 4-1 efter att ha haft en hygglig koll på spelet. Slarvigt försvarsspel bitvis men en stabil Petterson-Wentzel höll nere siffrorna för Färjestad. Rickard Wallin fick bryta sin måltorka efter sjuttiosex matcher då han fick sätta det avgörande målet i tom bur.

Segern innebar att Färjestad studsade in på vinnarspåret igen efter att ha förlorat tre raka matcher innan uppehållet. Nu står Färjestad på sextiosju poäng efter fyrtiofem omgångar och placerar sig på en sjunde plats i tabellen. Laget har bara fyra poäng upp till direktplatsen till slutspelet, men har bara tre poäng ner till åttan Luleå.
Färjestad har nu som det näst sista laget att passera över hundra gjorda mål. Med en målskillnad på 101-110 snittar Färjestad sina matcher på 4,68 mål per match.

Hemma i Löfbergs Arena är inte Färjestad speciellt märkvärdiga. Endast trettiofem poäng på tjugotvå hemmamatcher. Det gör Färjestad till seriens elfte bästa hemmalag. Men Färjestad har spelat klart målrikare på hemmaplan. En målskillnad på 60-54 ger ett snitt på 5,18 mål.
Färjestad föll i sin senaste hemmamatch mot Djurgården med 1-2. Det var Färjestad’s tredje förlust på lagets fem senaste hemmamatcher. Noterbart är att tre matcher av dessa har passerat över 4,5 mål.

Färjestad saknade sist Joakim Nygård och Anton Grundel.

farjestad_200V.S linkoping_200

Linköping föll igår i en svängig och målrik tillställning på hemmaplan mot Luleå. Det började illa då Luleå tog ledningen med 0-1 direkt i inledningen. Men Linköping vände till 2-1 på en knapp halvminut. Luleå kvitterad, men innan den första perioden var över hade Linköping en 3-2 ledning. En ledning som bara stod sig tolv sekunder in i mellanakten då Luleå kvitterade igen. Luleå satte sedan det avgörande målet med nio minuter kvar av matchen.

Förlusten såg till att Linköping började på samma sätt som man avslutade innan uppehållet. Det vill säga med en förlust. Laget är nu uppe i två raka nederlag. Med en något nedåtgående trend börjar Linköping än en gång bli inblandad i kriget kring direktplatserna i slutspelet. Linköping står på sjuttiotvå poäng efter fyrtiofem omgångar och ligger på en femte plats. Dock med bara ett poäng före sexan Örebro och fem före motståndarna Färjestad.
Linköping har haft en fruktad offensiv under säsongen och med hundratjugofyra gjorda mål är det tredje flest i serien. En målskillnad på 124-111 ger ett snitt på 5,22 mål per match.

Bortaspelet har varit okey från östgötarna. Laget har spelet tjugotvå bortamatcher och har tagit tjugoåtta poäng. Det gör Linköping till seriens sjunde bästa bortalag. Linköping har släppt in merparten av sina mål på bortaplan. En målskillnad på 59-67 ger ett snitt på 5,72 mål per match.
Linköping föll i sin senaste bortamatch mot Modo med 5-3. Det var Linköping’s andra förlust på bortaplan på dom fem senaste. Noterbart är att fyra av dessa fem matcher har passerat över 4,5 mål.

I Linköping var samtliga spelare tillgängliga under gårdagens match mot Luleå.

Fyra möten och totalt tjugofem mål.
Linköping har vunnit samtliga fyra möten mot Färjestad den här säsongen.

22.01.15SHLLinköpingFärjestad4 : 1
28.11.14SHLFärjestadLinköping5 : 6
(5 : 5)
25.10.14SHLLinköpingFärjestad3 : 0
04.10.14SHLFärjestadLinköping1 : 5

Det var bara 5-6 förlusten efter straffar som Färjestad verkligen var med annars har det varit Linköping för hela slanten. Inte nog med det så har Linköping fem raka segrar mot Färjestad.
Lagens fem senaste möten i Löfbergs Arena har resulterat i en seger för Färjestad och fyra segrar för Linköping. Noterbart är att dom fyra senaste mötena i Karlstad har slutat med minst sex mål på tavlan.

Tre viktiga poäng att spela om och två nästan fullt friska lag.
Linköping är verkligen inget drömmotstånd för Färjestad. Inte en seger på fem möten och Linköping har vunnit alla matcher mot laget den här säsongen. Den gemensamma nämnaren i det stora hela är att det brukar alltid bli mål mellan dessa lag.
Tre av fyra möten den här säsongen har passerat över linan och dom fyra senaste matcherna i Karlstad har gått över linan med råge.
Sett till lagen så tar Färjestad färre poäng på hemmaplan men laget spelar betydligt mer målrikt hemma än borta och hemmaspelet har sett bra ut under den sista delen av säsongen. Linköping vill inte vara sämre på att spela med målkalas på bortaplan. Laget snittar sina matcher över 5,7 mål per match och fyra av dom fem senaste matcherna har passerat linan.
Två lag som är nästan helt skadefria och kan mönstra starka startuppställningar och båda lagen är back to back. Samtidigt som båda lagen kommer gå för tre poäng då det är ett måste om man vill kunna sluta högre upp i tabellen.
Färjestad kommer sälja sig dyrt då laget knappast vill förlora samtliga möten mot Linköping den här grundserien, men då måste offensiven fram. Laget löste fyra mål mot Leksand igår och Linköping visade ingen imponerande defensiv mot Luleå men laget har J. Taffe som sprutar in poäng.
Jag ser att bolagen har satt över 4,5 mål några tiondelar för högt med tanke på historiken, poängbehoven, lagens kvalité och nyper det till 1,79 hos Svenska Spel.