SHL är åter tillbaka efter nyåret. Årets första match ska spelas för samtliga lag när vi bjuds på en fullomgång under lördagen. En av alla matcher är mötet mellan Färjestad – Brynäs. Båda lagen avslutade med en förlust innan det nya året och försvarsspelet har varit sisådär från dom båda lagen. Kan lagen offensiv utnyttja det taffliga försvarsspelet bitvis?

  • Match: Färjestad – Brynäs
  • Serie: SHL
  • Speltips: Över 4,5 mål
  • Odds: 1,82 ComeOn
  • Insats: 3,5/5 units 
  • Spelstopp: 3/1, 16:00

Färjestad kunde inte alls följa upp det fina spel laget visade upp mot Frölunda i den senaste omgången. Då begav sig värmlänningarna till Dalarna för att möta Leksand. En match där Leksand var klart hetare och många gånger bättre. Färjestad stod emot i den första perioden och hade 0-0. Men utdelningen skulle komma för Leksand som gick fram till 3-0 efter andra och satte 4-0 i början av den tredje. Färjestad reducerade snabbt till 4-2 men kom aldrig närmare.

Förlusten innebar att Färjestad bröt sin poängsvit på åtta raka matcher. Laget har trots det tagit tio poäng på sina fem senaste matcher och är seriens tredje formstarkaste lag.
Färjestad har spelat ihop fyrtiosex poäng och ligger på en nionde plats efter trettiotre spelade omgångar. Laget har endast tre poäng till den sista direktplatsen till slutspel men har inget jätteavstånd till lagen nedanför strecket. Där ligger Brynäs som har sex poäng färre än Färjestad.
Färjestad är det lag i serien som har gjort minst antal mål. Med endast sjuttiofyra mål framåt och en målskillnad på 74-89 snittar Färjestad sina matcher på 4,93 mål.

I Löfbergs Arena har spelet blivit bättre desto längre säsongen har lidit. Nu är Färjestad uppe i nio matcher i rad med poäng på hemmaplan. Noterbart är att sex av dessa har slutat med seger. Färjestad har just nu spelat ihop tjugofem poäng på hemmaplan efter sexton matcher och är seriens tionde bästa hemmalag.
Färjestad har gjort klart fler mål på hemmaplan än borta och har en målskillnad på 44-43. Det ger ett snitt på 5,43 mål per match.
Färjestad vann sin senaste hemmamatch mot Frölunda. Det var lagets tredje hemmaseger på dom fem senaste matcherna. Noterbart är att tre av dom fem matcherna har slutat över 4,5 mål.

Färjestad kommer till spel utan skadade Jesper Jensen och sjuke Joel Eriksson EK, annars saknas bara långtidsskadade Marius Holtet.

farjestad_200 V.S brynas_200

För Brynäs del går det däremot riktigt, riktigt tungt för stunden. Laget förlorade sin senaste match hemma mot Växjö. Brynäs började bra och var med i matchen. Men när Växjö gjorde 0-1 sjönk huvudena på Brynäs-lirarna men var ändå nära att få till 1-1. Istället kom kallduschen när Växjö satte 0-2 med en man mindre på isen och det var ridå ner för hemmalaget. Matchen slutade tillslut 0-4 och Brynäs åkte på sin tredje raka förlust.

Inte nog med det så har Brynäs bara tagit två poäng på lagets fem senaste matcher. Det gör Brynäs till utan tvekan till seriens formsvagaste lag. Det stoppar inte där utan Brynäs har nu även åkt ner under kvalstrecket. Med fyrtio poäng efter trettiotre spelade matcher ligger Brynäs på en elfte plats med två poäng upp till Leksand som ligger ovanför.
Problemet för Brynäs har definitivt inte varit målskyttet då Brynäs har gjort bra med mål. Däremot släpper laget in alldeles för många mål och har släppt in hundraen mål vilket är näst flest i serien. Med målskillnaden 85-101 snittas Brynäs matcher med 5,63 mål per match.

Bortaplan är en plats där Brynäs absolut inte vill vara. Efter sexton försök på resande fot har Brynäs endast mäktat med att tagit sju poäng. Laget har bara två segrar på bortaplan och är nu uppe i TIO raka förluster på bortais.  Det gör Brynäs till utan tvekan seriens sämsta bortalag.
Brynäs problem på bortaplan är att laget inte kan göra mål. Endast tjugofem mål framåt är sämst i serien men med femtiofem insläppta är det flest. Målskillnaden blir alltså 25-5 och det ger ett snitt på fem mål per match. Detta trots att Brynäs inte ens snittar två mål per match.
Brynäs förlorade sin senaste match på bortaplan mot Djurgården med 5-2. Noterbart är att Brynäs tio senaste matcher på bortaplan har slutat med minst fem mål i åtta av dessa.

Brynäs kommer till spel utan enligt Skadekollen.com:
Sebastian Enterfeldt
Alexander Lindgren
Jörgen Sundqvist
Jesper Ollas
Simon Bertilsson
Jens Lööke (JVM)
Oskar Lindblom (JVM)
Adam Brodecki (JVM)

Säsongens fjärde av fem möten.
Dom tre tidigare har slutat med tre hemmasegrar. Två för Brynäs och en för Färjestad. Det gemensamma är att samtliga matcher har slutat över 4,5 mål.

22.11.14SHLBrynäsFärjestad4 : 1
13.11.14SHLFärjestadBrynäs3 : 2
10.10.14SHLBrynäsFärjestad5 : 2

Ska trenden brytas av målrika möten mellan lagen?
Det vet jag inte om jag skulle hålla med om. Färjestad och Brynäs är två lag som har stött på mängder av slutspel den senaste tiden och det har blivit en rejäl rivalitet mellan lagen. Så någon lugn och snäll match lär det troligtvis inte att bli. Däremot lär vi få se en match mellan två lag som vill vinna igen och ett av lagen har ett hyfsat självförtroende medan ett lag har tappat bort det någonstans.
Färjestad har spelat bättre och bättre på hemmaplan och har fått igång målskyttet i dom flesta hemmamatcherna på slutet. Färjestad har gjort arton mål i sina fem senaste hemmamatcher och då blev Färjestad nollat i en match.
Brynäs offensiv är däremot iskall på bortaplan och försvarsspelet ska vi inte nämna. Sämst i serien och laget har släppt in tjugo mål på sina fem senaste bortamatcher.
Två lag som vill starta det nya året på bäst möjliga sätt och att då få möta en antagonist bäddar för en match med mycket känslor, högt tempo, utvisningar och troligtvis en del mål.
Historiken mellan lagen visar mål och det är två lag som brukar sätta minst två tre puckar var när lagen möts.
Mitt spel blir över 4,5 mål till 1,82 hos ComeOn.