Efter en lång säsong så är dagen äntligen här, den stora finalen ska spelas där ett av lagen kommer plocka hem det första SM-guldet till respektive förenings räkning. Falun och Dalen ska göra upp om den ädlaste medaljen där vi har en häftig match framför oss. Det här är i mitt tycke det mest sunda spelet på förhand.

  • Sport: Innebandy
  • Liga: Superligan, Sverige
  • Match: Falun – Dalen
  • Spel: Under 11,5 mål
  • Odds: 1,85 @ Nordicbet
  • Units: 6,5/10
  • Spelstopp: 14.45

Sedan 2001 spelas finalen, tillskillnad från kvart- och semifinalmatcherna, i en rak och enkel match som kommer gå av stapeln i Malmö och därmed neutral plan för de båda kombattanterna. En notis inför är att vi lyckades plocka med ett långtidstips till den här finalen som kan läsas här där analyserna stämde väldigt bra och nästintill fullt ut om man ser till hur det har utspelat sig i detta playoff – med undantag för att motstånd inte skulle ha räknas bort.

Falun har äntligen blommat ut och lagbygget som har pågått under en längre tid är nu moget för den här utmaningen, och här stundar lagets första final. Man kom tvåa i grundserien där framförallt anfallsspelet har varit lysande från start med en briljant förstakedja med firman Enström och Carlström i spetsen. En tät kvartsfinalsserie mot ett svårspelat och defensivt skickligt Caperiotäby (3-1 i matcher) följdes upp med samma siffror mot Pixbo, även om den resan faktiskt kändes mer behaglig.

Dalen gick hela vägen till final ifjol som sedan förlorades. Även om man inte bar något större favoritskap inför det slutspelet så är det mer av en sensation den här gången. Inför den här säsongen tappade man landslagsspelarna Samuelsson, Nilsberth och Wallgren och den absolut första kvartsfinalmatchen förlorades med hela 13-5 mot Linköping. Man lyckades dock vända efter det tidiga nederlaget och stod sedan för en knall när man revanscherade sin finalförlust mot Storvreta genom att slå ut guldfavoriten och de trefaldigt regerande mästarna i en femte och direkt avgörande match i förlängning. Man sitter absolut inte på samma bredd som motståndet där det snarare är kollektivet som utmärker sig.

Falun har i princip haft en fullt ordinarie trupp genom hela slutspelet medan Dalen kom in i detsamma med någon enstaka skada, dock inte på någon nyckelspelare.

Framtill den här finalen, som har varit spikad sedan i söndags, så har jag haft svårt att hitta någon direkt känsla för utgången. Jag är däremot väldigt, väldigt förvånad över att linan står så här högt hos spelbolagen, av den enkla anledningen att det här är en final, där det stundtals kan bli lite försiktigt i första hand och något tillknäppt. Så även den första SM-finalen för de flesta, vilket kan påverka någon grad under matchens gång.

Nog för att jag inte har sett försvarsspelet som den främsta styrkan hos något av lagen under säsongens gång, men en av anledningarna till att båda lagen är här är just den biten, även om Falun inte har behövt vara lika framstående på den punkten då man har varit så pass vasst framåt. Dalen klev dock upp i sitt backspel mot ett väldigt starkt Storvreta och kan nog göra det trångt även för dagens motstånd. Man kommer nog ligga lågt i banan och vänta in sina omställningar som favoriten bör vara vaket på. Det är även målvakter, i båda lagen, som har visat god form i avgörande lägen över de senaste matcherna.

Statistiken talar för ett underspel. För Faluns del så har 6 av 8 matcher slutat på max 11 mål i det här slutspelet medan Dalen inte har sett mer än 11 mål i 7 av 9 matcher. Det här blir den 12:e finalen som spelas efter det här formatet. Noterbart att endast en av de 11 föregående finalerna har gått över linan på 12 mål eller fler.


Ser det inte som någon slump att finalmatcherna inte brukar bli några större målfyrverkier, och jag tror nog att vi får vänta en stund innan man börjar utbyta chanser med varandra. En insats strax över medel på att vi inte får se mer än 11 mål i dagens batalj.

/Puyol