UFC är som bekant i Mexiko för allra första gången i organisationens historia och med en av matcherna avklarade så förflyttar vi oss nu till kvällens stormatch och main event som trots en mästares frånvaro alltjämt får ses som väldigt intressant. Två veteraner, som tillsammans skrapar ihop 77 år fyllda, ska drabba samman där Fabricio Werdum ska ta sig an den karismatiske publikfavoriten Mark Hunt. Här är jag mer än enig med spelbolagen om favoritskapet till slutsegern, anser dock att vi även har ett intressant drag framför oss till den eventuella vinstmetoden.

  • Match: Fabricio Werdum – Mark Hunt
  • Spel: Werdum (fighter 1) via KO, TKO, DQ
  • Odds: 4,55 @ Betsson
  • Units: 3/10
  • Spelstopp: 05.35 16/11

Till att börja med, det var tänkt att Fabricio Werdum skulle stå som utmanare till Cain Velasquez, med mexikanska rötter, i en titelmatch. Mästaren har dock skadat knät och tvingats hoppa av, en tung smäll för matchkort i stort. Mark Hunt kliver in istället och gör upp om det ”provisoriska” bältet där vinnaren står som nästa utmanare när mästaren väl har tillfrisknat.

Mark Hunt, en oerhört slipad, teknisk och kraftfull striker, kan fullborda en fantastisk saga. UFC ville klippa den gamle K1-legendaren redan innan ankomst, men efter förlusten i debuten så har han nu endast förlorat en av sina 7 senaste och nu står han alltså vid målsnöret. Han kommer till spel med en hel del momentum med en knockout-seger mot ett bra namn (Roy Nelson) så sent som för två månader sedan, men förberedelserna har inte varit de bästa. Han har bara haft någon vecka på sig att pressa ner sin vikt till den maximalt tillåtna gränsen på 120 kg och den här matchen går på hög höjd i Mexiko City där hans motstånd har bott sedan ett par månader tillbaka och kunnat anpassa sig till den mer krävande luften.

Fabricio Werdum, en flerfaldig världsmästare i jiu-jitsu, har vunnit 4 raka sedan sin återkomst till UFC och dominerat stort i samtliga matcher. Han har förbättrat sina händer avsevärt och var för dryga halvåret sedan, över 5 ronder, både ett och två nummer större än Travis Browne på fötterna. Här har han även en fördel av att han är 15 cm längre med viss ”reach advantage” till det också.


Werdum ska, över 25 minuter, vara storfavorit i det här mötet, och står han som segrare så ska han kunna ordna ett avslut. Även motståndet erkänner nog att förberedelserna har varit hyfsat taskiga och jag menar på att det inte kommer ta alltför lång tid innan soppan tar slut i den höga höjden. Hunts fantastiska striking till trots, den största skillnaden mellan de båda kombattanterna hittar vi på mattan. 50 procent av Werdums segrar har kommit till via submission medan 75 procent av Hunts förluster har varit via samma metod, och även om det borde lyftas fram att brassen är fulländad och av yppersta världsklass där så kan man även lyfta fram att han har utvecklats till en teknisk och mångsidig striker – där ser jag även ett visst spelvärde på att ”Vai Cavalo” kan avsluta det här via slag. Faktum är att brassen, under sin tid i UFC (8 matcher, 6 segrar), har fler segrar via strikes (3) än submission (1).

Testar en insats under medel på Fabricio Werdum att vinna matchen via knockout, teknisk knockout eller diskvalificering.

/Puyol