Ett tredje och sista spelobjekt från Premier League-fotbollen hämtas här från den blåa delen av Merseyside i ett möte mellan två lag som kan sikta uppåt i tabellen. Everton tar emot West Ham i en tillställning som nog kan bli sevärd där jag väljer att förlita mig till målen i en match där jag tror på ett antal kvalificerade chanser.

  • Match: Everton – West Ham
  • Spel: Över 2,5 mål
  • Odds: 1,75 @ Nordicbet
  • Units: 3/5
  • Spelstopp: 16.00 5/3

Everton har, vilket jag nämner på nytt, varit en besvikelse om man ser till hur den här säsongen har utvecklat sig i en tid där några av de utpräglade topplagen har sviktat och jag anser nog att man borde ha kunnat hålla ett kortare avstånd till Leicester, Tottenham och även det här motståndet i tabellen. Det till trots, Everton upplever kanske sin främsta period just nu där man från februari och framåt har vunnit 4 av 5 (en cupmatch) matcher, och matchen man förlorade var mot West Bromwich där man i princip ägde mötet med hela 33 avslut mot mål. En bra timme räckte senast mot Aston Villa som besegrades med 3-1 och med något större flyt med de övriga resultaten kunde man nog ha krympt avståndet till de närmsta Europa-platserna. ”Toffees” måste få till en rejäl slutspurt för det, och även om Roberto Martinez manskap har stor potential framåt och även har börjat sätta och effektiviserat sitt anfallsspel på slutet så har man haft sina främsta brister i försvarsspelet. Det är även en defensiv som har varit väldigt sårbart när man har stått som det spelförande laget här på Goodison Park där man har blivit överspelat något för enkelt vid ett antal tillfällen. Här (i ligaspelet) har man endast hållit nollan intakt mot Aston Villa och Newcastle (båda lagen under strecket) och 64 procent av lagets totala antalet av insläppta mål har släppts in här på hemmabanan.

Hemmalaget kommer till spel utan några som helst avbräck där Darron Gibson, Tylas Browning och Tony Hibbert är strukna sedan tidigare. Endast Tom Cleverley och Bryan Oviedo kunde ha varit någorlunda nära en startplats och båda står som frågetecken med sjukdom respektive skada. Även Muhamed Besic kan eventuellt finnas med i truppen.

everton_200x200westham_200x200

West Ham har kommit i skymundan för det tidigare nämnda Leicester och Tottenham har åstadkommit så här långt, och det är nog dags att på allvar lyfta fram det Slaven Bilic och hans gäng har lyckats med hittills. En kvartsfinalplats i FA-cupen är en bonus utöver att man faktiskt måste ses som en utmanare till topp-4 och en Champions League-plats då man nu endast har en ynka poäng upp till Manchester City. vilket är en fantastisk bedrift för ett svårslaget ”Hammers” som endast har förlorat 6 av 28. En fantastisk insats senast när ”Spurs” besegrades i ett London-derby där man blev det första laget under den här säsongen som stundtals lyckades kontrollera och styra det motståndet. Under säsongsinledningen utmärkte sig West Ham genom att på ett nästintill perfekt sätt bemästra ”bortaplansfotbollen”, bidragande till att man har tagit ett antal meriterande segrar, där omställningsspelet har varit väldigt vägvinnande. Dimitri Payet är nu, med sin kreativitet och sitt skytte, inte bara säsongens främsta värvning men kanske även en av ligans absoluta toppar och till det så är nu även Manuel Lanzini tillbaka efter skada och där har man ytterligare ett offensivt vapen. Ett frågetecken dock för bortalagets del är att man nu har samlat på sig ett antal skador i backlinjen där hela 6 alternativ utgår.

Bortalaget har i första hand manfall i försvarslinjen där James Collins är senast in på skadelistan. Sedan tidigare är Winston Reid, James Tomkins, Carl Jenkinson och Joey O’Brien strukna med skador medan Sam Byram är avstängd. Även Enner Valencia är otillgänglig som ett alternativ på topp.


Målsnittet på Goodison Park ligger på 3,57 mål/ligamatch så här långt och jag tror mycket väl att man åtminstone kan passera 2,5 här. Lutade till en början mot halvgarderingen på bortalaget, men alla skador i försvarslinjen har fått mig att tänka om där Hammers kan gå ner på ett spelsystem med 3 mittbackar där innermittfältarna Kouyate samt 17-årige Oxford kan ta klivet ner, vilket jag inte ser som optimalt. Evertons tabellplacering till trots, man glömmer lätt bort att endast ett lag (Leicester) har producerat fler mål och i anfallsväg är man alltjämt relativt skickligt med ett antal pjäser som kan spela fram till Lukaku. Samtidigt så har man varit relativt sårbart för den typen av anfallsfotboll som West Ham kan stå för. Överspelet på minst 3 gjorda mål i matchen spelas med medel.

/Puyol