Mer Premier League-fotboll där omgång 22 ska avslutas denna måndagkväll där en match kvarstår innan den fullbordas. Vi beger oss till den blåa sidan av Merseyside och Goodison Park där Everton ska ta emot West Bromwich. Båda lagen är nog väldigt missnöjda med sin säsong, och då skiljer det ändå endast en poäng mellan de båda lagen. Jag vill nog ändå hävda att det är mer positiv energi kring gästerna i nuläget och att den här matchen spelas i ett lämpligt skede för deras del – och är det någon gång man ska ta poäng här så är det kanske nu. En lättare insats testas.

  • Match: Everton – West Bromwich
  • Spel: West Bromwich +0,5
  • Odds: 2,10 @ Bet365
  • Units: 3/10
  • Spelstopp: 21.00 19/1

Everton var ett fåtal poäng från Champions League-spel i fjol, men nu är man på rätt sida om nedflyttningsstrecket med inte mer än 3 poängs marginal, vilket får ses som en ganska så anmärkningsvärd utveckling där den tidigare så hyllade Roberto Martinez inte har lyckats upprepa framgångarna från fjolåret. En poäng från hemmamötet med Manchester City stoppade blödningen i ligaspelet om man ser till förlustsviten man hade bakom sig. Ett fall framåt, utöver poängen, om man ser till att man endast släppte in ett mål, men försvarsspelet har varit ett frågetecken och motståndet kunde alltjämt hitta många passningar strax framför boxen men utan utdelning i den avgörande framspelningen. Det följdes dock upp med en besvikelse så sent som i torsdags där West Ham gick segrande ur omspelet i FA-cupen där ”Toffees” föll på straffar. Även här något positivt dock då man både visade karaktär och moral då man lyckades hämta upp ett underläge trots att man tvingades spela med en man mindre i över en timme pga en utvisning. Men alltjämt, ser man endast till resultaten så har Everton enorma svårigheter just nu där man endast har lyckats vinna en av sina 12 senaste tävlingsmatcher om man även räknar in övriga cuper och turneringar. Endast en poäng över de 5 senaste ligamatcherna där den enda segern under den här perioden kom till från ett hemmamöte med QPR som alltjämt är nollat på bortaplan och då tycker jag egentligen inte att man var särskilt bra trots att 3-1 framstår som en behaglig seger. Man är inte alls lika bekvämt eller vägvinnande i sitt grundspel nu att jämföra med fjolåret, och även om man egentligen endast saknar en nyckelspelare i en smått skadedrabbad trupp så mår man nog inte alltför bra över att man har matchats hårt på slutet där det här blir lagets 12:e match sedan december.

Hemmalaget saknar Tim Howard, Leon Osman, Steven Pienaar och Darron Gibson sedan tidigare medan Christian Atsu är på landslagsuppdrag. Aiden McGeady är avstängd. Frågetecken på James McCarthy, Sylvain Distin och Tony Hibbert.

everton_200x200wba_200x200

West Bromwich har även dem haft sina svårigheter under den här säsongen, man kom dock inte in till det här spelåret med samma förväntningar att jämföra med motståndet, besvikelsen har dock varit tillräckligt stor för att det ska ha bidragit med ett managerskifte. Även här en man som hyllades väldigt mycket under fjolåret där Tony Pulis, som kom in och gjorde nykomlingen Crystal Palace till ett mittenlag förra säsongen, nu har tagit över ”Baggies” med uppdraget att hålla West Midlands-laget kvar i Premier League. Bra start på det nya jobbet med avancemang i FA-cupen (där man fick man dock en väldigt enkel lottning) samt seger förra helgen i sexpoängsmatchen mot Hull och därmed lite andrum. Samtidigt viktigt att poängtera att Albions, i alla fall sett till prestationerna i sin helhet, var på väg uppåt redan innan det här där man stod för ett par fullt godkända insatser även under mellandagarna trots att resultaten inte gick lagets väg alla gånger. Man inledde bland annat året med att fixa en poäng borta mot West Ham, som ändå har varit ett topplag hittills, där man var minst lika bra som motståndet. Gästerna skulle fortfarande må bra av ett fåtal förstärkningar där man alltjämt har ett par detaljer i spelet att slipa på, man börjar dock hitta grunderna och man har fått igång sin främsta målgörare på nytt där Saido Berahino har potential att skjuta in många poäng till West Brom. Även positivt för Tony Pulis, att jämföra med motståndet, har en nästintill fullt intakt trupp att välja bland där i princip endast en spelare som kunde vara någorlunda nära en plats i startelvan saknas till den här matchen.

Bortalaget har endast Jonas Olsson på skadelistan sedan tidigare. Youssouf Mulumbu samt Jason Davidson är iväg på afrikanska- respektive asiatiska mästerskapen.


Everton har utan tvekan den högre grundkapaciteten och fler matchvinnare att tillgå, och spelar man på toppen av sin förmåga så ska man ha goda möjligheter att slå kvällens motstånd. Det är dock inte mycket från de senaste prestationerna som tyder på att man lika gärna kan stå kvar på en vinst över de 13 senaste tävlingsmatcherna när det här mötet är färdigspelat. Med återfunnen energi kan West Brom, i kombination med ett hemmalag vars spel hackar betänkligt, få med sig ett resultat härifrån. Testar en insats under medel på halvgarderingen på bortalaget – West Bromwich +0,5 (asian handicap).

/Puyol