De övriga ligorna har tagit spelledigt, men i England tar den traditionella ”boxing day”-fotbollen vid. Full omgång denna torsdag och lördag med ett antal på förhand intressanta spelobjekt under den första speldagen. Vi inleder på Goodison Park där Everton tar emot Sunderland inför ett, i mitt tycke, rimligt favoritskap där hemmalaget får ses med goda möjligheter till att fortsätta haka på toppskiktet.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Everton – Sunderland
  • Spel: Everton -1,5
  • Odds: 2,06 @ Ladbrokes
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 16.00 26/12

Everton fortsätter att imponera och kommer nu från ytterligare en stabil insats där ett svårspelat Swansea besegrades borta på Liberty Stadium när stjärnskottet Ross Barkley lyckades sänka ett sent frisparksmål. Man får nu gå tillbaka till omgång 7 för att hitta lagets enda förlust så här långt in i ligaspelet där man nu befinner sig på en Champions League-plats. Roberto Martinez, ny manager för året, har infört nya idéer och utvecklat grundspelet hos det blåa Merseyside-laget som med ett imponerande passningsspel är giftigt framåt men som samtidigt har hittat en god balans i defensiven. Formen är väldigt god i dagsläget där man har vunnit 4 av de 5 senaste matcherna trots ett besvärligt spelschema med bortamatcher mot både Arsenal och Manchester United här i december.

Hemmalaget har kvar Gerard Deulofeu, Arouna Koné och Darron Gibson på skadelistan, man ser dock ut att återfå Leighton Baines vilket får ses som ett plus.

2013-12-22T180844Z_439715583_GM1E9CN05UI01_RTRMADP_3_SOCCER-ENGLAND

Sunderland har glimtat till emellanåt, framförallt hemma på Stadium of Light där man säkrade en semifinalsplats i ligacupen, men man lyckas inte pricka den rätta mängden av de poängen som behövs för att knappa in på lagen ovanför nedflyttningsstrecket. Ända sedan det att man krigade till sig en fullpoängare mot topplaget Manchester City i början av november så har man nu gått 0-3-3 i sina 6 senaste ligamatcher där man alltjämt parkerar sist i tabellen. Managern Gus Poyet, som fick ta över det här svåra uppdraget ett fåtal omgångar in i säsongen, har nu två inte alltför bekväma bortamatcher framför sig innan nyårsskiktet där man måste börja plocka segrar. 0-0 hemma mot Norwich nu senast i helgen efter en inte särskilt sevärd historia där man åkte på en tung utvisning i slutminuterna.

Wes Brown har varit stabil sedan sin återkomst men missar nu de 3 kommande matcherna efter en avstängning i samband med sitt hjärnsläpp som resulterade i ett direkt rött kort. Ett avbräck i det centrala försvaret där även kollegan John O’Shea är osäker till start pga en axelskada. En potentiell ersättare på samma position, Carlos Cuellar, utgår likt målvakten Keiren Westwood pga skador.


Sunderland lyckades vinna det här mötet, hemma på Stadium of Light den gången, i något som sedan säkrade kontraktet till den här säsongen. Traditionellt sett har man dock haft oerhört svårt för det här motståndet där man inte lyckades vinna någon av de föregående 19 matcherna, och i år känns hemmalaget snäppet vassare. Everton kan ställa upp med tyngden i boxen samt farten och kreativiteten utanför, utöver en trygg defensiv, och ”The Toffees” är än mer bekvämt här på Goodison Park där man har gjort 4, åter 4 och 3 mål i sina senaste hemmamatcher. Förväntar mig utdelning på nytt när motståndarlaget även står inför avbräck i försvaret. Här borde man kunna kontrollera rytmen i matchen mot ett lag som egentligen inte står för någon större spelidé samtidigt som bortalaget inte har mycket till individuell skicklighet att kontra med. Sunderland, som inte har lyckats spela in mer än 3 poäng av 24 möjliga på resande fot, har nu nollats i 6 (av totalt 8) bortamatcher i följd där jag misstänker att den sviten kan utökas mot ett lag som troligtvis kommer äga en stor del av bollinnehavet.

I normala fall föredrar jag överspelet med antalet mål/lag framför segern med ett försprång att ta igen, idag väljer jag dock att spela på Evertons prestation i sin helhet när jag återigen misstänker att motståndet inte kommer få igenom alltför många avslut. Samtidigt känns det rimligt att tro på hemmalaget och dess anfallsspel som kan komma upp i 2-3 mål framåt. Everton att vinna med minst två måls marginal spelas med en medelinsats.

/Puyol