Ännu en lördag närmar sig och med ett landslagsuppehåll avklarat så vänder vi återigen blickarna mot den engelska fotbollen och Premier League. Vi inleder på den blåa sidan av Merseyside och Goodison Park där Everton gästas av Southampton och det bör vara ett någorlunda revanschsuget hemmalag efter att ha förlorat bortamötet med 3-0. Tror att vi kan få ta del av en bra fotbollsmatch och till ett fåtal punkter över dubbla insatsen anser jag att detta överspel är värt ett lättare försök.

  • Match: Everton – Southampton
  • Spel: Över 2,5 mål
  • Odds: 2,32 @ Nordicbet
  • Units: 3/10
  • Spelstopp: 16.00 4/4

Everton har som bekant haft svårt att upprepa fjolårets succé under Roberto Martinez där man, istället för att jaga positionerna kring toppskiktet, har varit desto närmre till nedflyttningsstriden. Utöver uttåget ur Europa League mot ukrainska Dynamo Kiev så har man dock börjat pricka in resultaten i ligaspelet där 3-0 hemma mot Newcastle följdes upp med 2-1 borta mot QPR. Dubbla vinster som har skapat distans nedåt där man nu är 9 poäng upp på närmsta lag nedanför strecket. Passningsspelet och det höga försvarsspelet har i överlag inte varit i närheten av att vara lika välfungerande att jämföra med fjolåret, men man börjar dock i viss mån hitta rätt framåt. ”Toffees” har nu stått för 9 mål i sina 4 senaste tävlingsmatcher där man ser ut att ha hittat rätt lagom till denna slutspurt.

Hos hemmalaget stryks Bryan Oviedo och Tony Hibbert sedan tidigare. Inga ordinarie startspelare och därmed inga avbräck. Frågetecken på Romelu Lukaku, Arouna Koné och Kevin Mirallas.

everton_200x200southampton_200x200

Southampton har, till skillnad från motståndet, varit en positiv överraskning över hela säsongen där man har varit med i toppskiktet från start. Men även om man inte har varit fullt så lika effektivt i sin poängproduktion efter årsskiftet så har man en bra månad bakom sig med två fullpoängare och ett oavgjort resultat från Chelsea, vilket innebär att avståndet upp till en sensationell Champions League-plats står på 6 poäng. Trots att målproduktionen har stannat av något så skapar man tillräckligt i sina matcher och här väntar en uppgift som kan bli mer passande då man kommer få större ytor att jobba på. Ett tungt bakslag dock, för det som har varit Premier Leagues mest effektiva och solida defensiv med minst antal insläppta mål i ligaspelet, är att ”Saints” givne förstemålvakten Fraser Forster kommer saknas säsongen ut. Med ett av sina många lyckade nyförvärv hade engelsmannen hållit nollan intakt i 14 av 30 ligamatcher där veteranen Kelvin Davis, som har matchats ytterst sparsam, inte är ett lika säkert kort.

Bortalaget kommer, utöver Forsters frånvaro, till spel utan Emmanuel Mayuka samt långtidsskadade Jay Rodriguez. Frågetecken på Steven Davis och Matt Targett.


Det är ett mer avslappnat Everton, med goda resultat i ryggen, som kommer till spel med ett för tillfället välfungerande anfallsspel. Men medan gästande Southampton är desto mer tryggt i sitt grundspel på båda planhalvorna ska det bli intressant att se hur man hanterar Forsters frånvaro med ett antal poänggivande räddningar på kontot. Båda lagen gillar att sätta den inledande pressen någorlunda högt upp i banan och det är där hemmalaget har sina luckor när man väl inte får någon utdelning där Saints kommer bli väldigt farligt när deras poängspelare får komma rättvända med boll, och även om jag nödvändigtvis inte tror på någon brutal anfallsfotboll så menar jag fortfarande på att det kan leda till ett par kvalitetschanser i båda riktningarna. Testar en lägre insats på överspelet och att det blir minst 3 mål i matchen.

/Puyol