Lördagen avklarad och nu med ytterligare ett par intressanta bataljer denna söndag när vi väl ska bevittna de sista Premier League-matcherna för det här året. Vi återvänder och står för ännu ett besök till Goodison Park den här veckan där förutsättningarna ändrades drastiskt till vår nackdel under inledningen där jag hoppas på bättre resultat idag. Everton tar emot Southampton inför något som på förhand känns som något som kan bli en relativt trevlig tillställning med ett par mål till det.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Everton – Southampton
  • Spel: Över 2,5 mål
  • Odds: 1,95 @ Ladbrokes
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 14.30 29/12

Everton har sedan fjolåret skakat fram ett väldigt starkt facit här på Goodison Park, så även riktigt fina resultat i överlag under Roberto Martinez ledning. På så sett fick hemmaförlusten nu i veckan, vilket var den andra för säsongen efter att ha varit obesegrat i 10 ligamatcher i följd, mot Sunderland allra sist i tabellen ses som en stor missräkning. Samtidigt så blev förutsättningarna väldigt svåra via spel med en man mindre i drygt 70 minuter efter att målvakten Tim Howard blivit målchansutvisad under inledningen. Trots det gjorde man hyfsat ifrån sig där man kom upp i 25 avslut mot mål där den spanske managern var fortsatt positiv där han menar på att det fanns lärdomar att ta av inför fortsättningen.

Sedan tidigare räknas Gerard Deulofeu, Darron Gibson och Arouna Kone bort för hemmalagets del. I jämförelse med den senaste elvan utgår som bekant målvakten Tim Howard samt Gareth Barry på det centrala mittfältet pga avstängningar.

RomeluLukaku_3014333 Dani Osvaldo scores his first goals for the Saints

Southampton inledde som bekant extremt positivt där man tillhörde det absoluta toppskiktet lite mindre än tredjedelen spelad av säsongen. I takt med att spelschemat har blivit tuffare samtidigt som man har åkt på ett antal skador, där man i stort inte hade några som helst bekymmer med det under inledningen, så hamnade man även i en svagare period med endast två inspelade poäng från 6 ligamatcher. Man stod dock för en väldigt imponerande insats i den walesiska huvudstaden där man bröt den segerlösa sviten genom att slå Cardiff med övertygande 3-0, där man åter stod för en stark insats över hela banan likt det som visades upp inledningsvis.

Bortalaget kommer åter till spel utan Artur Boruc i målet samt Victor Wanyama på mitten där en inte lika betydelsefull Guly do Prado missar resten av säsongen. Även Morgan Schneiderlin utgår efter att ha samlat på sig fem gula kort. Frågetecken på mittbacken Dejan Lovren även idag pga sjukdom.


Jag gillar det dessa lag står för i anfallsväg. En väldigt passningsorienterad fotboll med fina ingredienser framåt samtidigt som man har en bra balans i defensiven. Det är dock vissa delar som, för Southamptons del, inte har fungerat fullt så lika väl på egen planhalva när ett par nyckelspelare har saknats ju närmre vi har kommit nyårsskiftet trots att grundspelet alltjämt sitter väldigt väl. Artur Boruc saknas återigen i målet och i hans frånvaro hade ersättaren Paulo Gazzaniga stått för ett smått osäkert intryck och släppt in 10 mål på 9 halvlekar inför veckans möte med Cardiff, ett uddlöst motstånd kunde dock inte testa argentinaren nämnvärt i och med att man inte hade något avslut på mål. Man kunde inte heller sätta någon press på hans spel med fötterna, vilket jag tror att dagens motstånd kan göra i större utsträckning där ”Saints”, emellanåt, kan agera något övermodigt när man spelar bollen längs backlinjen.

Det till trots, man har alltjämt en hel del kvaliteter framåt i form av avslutare och kreatörer där man endast har nollats i en (Arsenal borta) av de 12 senaste ligamatcherna. Detta hittar vi även hos motståndet som innan det röda kortet här senast hade skapat ett antal fina resultat via ett vägvinnande anfallsspel där man har visat upp en förmåga till att komma fram till många avslutslägen match efter match. Inför mötet med Sunderland hade 5 av 6 matcher på Goodison Park slutat med minst 3 gjorda mål, där hemmalaget ordnade det antalet på egen hand i en majoritet av matcherna.

Båda lagen står inför vissa avbräck på defensiva positioner där det ska bli intressant att se hur respektive lag påverkas. Saints kommer till spel utan de båda sittande mittfältsspelarna där bl.a. Schneiderlin är en nyckelspelare och en av ligans främsta bollvinnare, dessutom med frågetecken på Lovren i mittlåset utöver målvaktsämnet som redan har behandlats. Även Everton kommer alltså sakna sin ordinarie målvakt där Barry utgår från sin defensiva mittfältsposition.


Medelinsatsen testas på att det görs minst 3 mål (över 2,5 mål) i matchen.

/Puyol