Hämtar spel från både Goodison Park och Madejski Stadium där lag som jagar placeringar bland toppen drabbar samman med motstånd som känns alltmer avsågade i botten. Väljer att baka in en dubbel idag med spel på de båda Merseyside-lagen.


  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League
  • Match: Everton – QPR & Reading – Liverpool
  • Spel: Everton över 1,5 mål + Liverpool över 1,5 mål
  • Odds: 2,30 (1,53 x 1,50) @ Ladbrokes
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 16.00

Everton går mot en stark säsong där en seger här kommer innebära att man endast är 3 poäng från kvalplatsen till Champions League, vilket hade varit en fantastisk framgång för den mångårige managern David Moyes och hans mannar. Formen är god då man senast kryssade bort mot Tottenham, som sitter på den där CL-platsen i nuläget, och innan dess hade man 3 raka segrar. Ett storsatsande QPR går desto bättre, och även om man i överlag känns mycket stabilare under Harry Redknapps ledning, så börjar tiden bli ytterst knapp. Man är nu hela 7 poäng från säker mark med endast 18 poäng kvar att spela om. Senast stod man upp väldigt bra med en man mindre hemma mot Wigan, men ett baklängesmål i den 93:e matchminuten stärkte nog inte moralen inför det här mötet.

Everton kommer till spel med fullt ordinarie trupp, där man äntligen återfår Marouane Fellaini och Steven Pienaar efter ett par matchers avstängning. QPR kommer till spel utan Bobby Zamora och Shaun Wright-Phillips.

QPR såg ut att vara på gång och man hade faktiskt tagit poäng i 7 av de 10 inledande ligamatcherna under 2013. Dessvärre så kryssades det mestadels, vilket har gjort det svårt för laget att vinna någon mark, men i första hand är det två saker som har fällt laget i överlag. Dels att det dröjde in i den 17:e omgången innan man lyckades vinna sin första match samtidigt som man har varit som sämst nu när det verkligen gäller. Det var inte omöjligt med en ”great escape”, men nu har man endast tagit en poäng i de 3 senaste matcherna och att man tappade en seger på tilläggstid via ett frisparksmål var nog spiken i kistan. Man behöver minst 5 segrar för att ens vara nära och slicka på 40 poängs gränsen, och jag skulle nog tro att man har gett upp nu. Everton har varit lite tvärtemot som har vänt en kortare, svagare trend med att rada upp betydelsefulla poäng och därmed så har man återupptagit jakten på Champions League-spel. Högst imponerande då man har varit utan 4 nyckelspelare under samma period, men som åter är tillgängliga för spel, där Fellaini och Pienaar har betydande roller i lagets anfallsspel.

Hemmastarkt vs bortasvagt, där Everton har gjort minst 2 mål i 10 av 16 hemmamatcher, där man främst har misslyckats mot lagen på den övre halvan. QPR visade upp ett riktigt starkt försvarsspel tidigt in på det nya året, men har tappat konceptet helt efter det. I lagets 4 senaste bortamatcher i ligaspelet har man släppt in 3, 3, 1 och 4 mål.

Reading befinner sig i en nästintill identisk situation som QPR och den nytillträdde managern Nigel Adkins har inte direkt fått världens enklaste uppdrag med 8 poäng upp till det närmsta laget ovanför nedflyttningsstrecket. Senast förlorade man mot managerns förra lag, Southampton, där efter en starkt inledning på 15-20 minuter blev fullständigt utspelat den resterande matchtiden. Liverpool jagar bland annat sin granne och rival Everton, som också har behandlats i texten ovanför, i kampen om plats ut till Europa nästa säsong. Även ”The Reds” kommer också från en besvikelse i form av 0-0 hemma mot West Ham, vilket får ses som en klar missräkning om man ser till att anfallsspelet har varit vägvinnande under den andra halvan av säsongen.

Reading kommer till spel utan Jimmy Kebe och Hope Akpan. Liverpool har inte Joe Allen, Raheem Sterling, Fabio Borini och Martin Kelly tillgängliga.

Reading ska inte bara, i stort sett, vinna samtliga kvarvarande matcher. Man ska dessutom göra det på att vända en brutalt svag formkurva där man har förlorat 7 ligamatcher i följd. Man har sett väldigt håglöst ut på slutet, och även om man är fyndigt framåt så är försvarsspelet det stora problemet, då man kan vara direkt bedrövligt på egen planhalva, vilket får ses som den främsta anledningen till att det kommer bli spel i Championship nästa säsong. Nigel Adkins har visat att han är en fin ledare, men det krävs mycket mer än så i nuläget och även här är det nog ganska uppgivet. Liverpool har haft en väldigt ojämn säsong, men kan med bra resultat komma med bland topp-6 tack vare ett hyfsat anfallsspel som har spetsats till sedan nyårsskiftet när Sturridge och Coutinho hämtades in, och med Luis Suarez så är det här är spelartyper som verkligen kan såra motståndarnas försvar. Ett någorlunda skärpt bortalag borde kunna skapa en hel del målchanser på det sättet som Reading försvarar sig där man har en tendens att bli överspelat lite väl enkelt ibland.

Reading sitter inne på Premier Leagues sämsta försvar då man är det laget som har släppt in flest mål med ett snitt på 2 mål/match. Man har släppt in minst 2 mål i 6 av de 7 senaste matcherna. Liverpool har ökat på målproduktionen ordentligt sedan nyårsskiftet där man har gjort minst 2 mål i 8 av 12 matcher, att jämföra med att man endast lyckades med den bedriften i 7 av 20 matcher innan dess.


Brukar ytterst sällan rekommendera dubblar i den här grenen, men jag tycker nog att den här är värd ett försök till det totala oddset då jag anser att den har större chans att sitta än så här. Lag med kompetens framåt i jakten på viktiga positioner i tabellen mot lag med brister i försvaret kombinerat med en dos uppgivenhet. Bra läge både för den blåa samt röda delen av Liverpool. Everton och Liverpool att göra minst två mål i respektive match spelas i en dubbel.

/Puyol