Den 6:e spelomgången av Premier League fullbordas denna måndagkväll när Everton tar emot NewcastleMerseyside. Det blåa Liverpool-laget visade styrka under fjolåret och inledningen har varit positiv även den här gången trots att ledande figurer har tackat för sig. Tror att vi kan bjudas på en bra kvällsmatch – men där förväntningar på det ena laget är något större.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Everton – Newcastle
  • Spel: Everton
  • Odds: 1,65 @ William Hill
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 21.00 30/9

Everton var länge med och skuggade Champions League-platserna ifjol men räckte inte hela vägen. Ett par förändringar till den här säsongen där den mångårige managern David Moyes som bekant valde att ta jobbet i Manchester United medan Roberto Martinez och hans fotbollsfilosofi klev in från Wigan. Trodde att det kunde ta en bit in på säsongen för att få ihop det, men inledningen har varit fullt godkänd och poängskörden kunde till och med ha varit större. Inför den 6:e spelomgången är man det enda laget i ligan som ännu inte har åkt på någon förlust där både Chelsea och West Ham har besegrats under de två föregående helgerna.

Newcastle var en stor besvikelse ifjol där man svävade strax ovanför nedflyttningsstrecket, och inledningen har varit något blandad även nu. En bättre period fick ett tungt avslut när man förlorade hemma mot nykomlingen Hull, trots att man hade med sig ledningen in till halvtidsvilan, för att släppa in 3 mål efter 90 minuters spel. Alan Pardew är något pressad till att få det hela att fungera där materialet ändå är relativt bra på pappret.

Everton har skador på Wigan-förvärven Arouna Koné och Antolin Alcaraz, inga direkt avbräck. Dock frågetecken på Steven Pienaar som har haft problem med sitt lår under säsongsinledningen. Newcastle har i princip endast Jonas Gutierrez på sin skadelista, även om det råder en del frågetecken kring Steven Taylor och Shola Ameobi.

Leighton+Baines+West+Ham+United+v+Everton+sQSHm_JKHB8l

Spanjoren har inte behövt röra om alltför mycket varken i laget eller spelsystemet. Till en början inget spektakulärt nyförvärv där lånet av Gerard Deulofeu mest får ses som spännande. Förlusten av Marouane Fellaini kanske inte märks av lika mycket nu för ett Everton som inte kommer söka det långa alternativet lika frekvent. Under den sista transferdagen hämtades dock både Romelu Lukaku (Chelsea) och Gareth Barry (Manchester City) in, två spelare som jag tror kommer passa in på ett väldigt bra sätt. Den förstnämnde herren stod för många mål i West Brom ifjol och kan bli en succé även här, började bra direkt med mål i debuten.

Jag är även positivt överraskad över hur pass väl försvarsspelet (det har inte varit Martinez paradgren) har stått upp under inledningen. Om man räknar in förra säsongen så har laget nu hållit nollan intakt i 7 ligamatcher i följd hemma på Goodison Park. Endast Manchester-lagen plockade fler poäng på sin hemmaplan under fjolåret.

Newcastle var inte särskilt pålitligt och något ojämnt ifjol, och prestationerna så här långt in på säsongen har bjudit på något liknande. Framåt finns det kvaliteter, men framförallt så kan jag reagera på ett kollektivt försvarsspel som kan svikta något ibland, vilket vi såg i den senaste insatsen. Ledargestalter och nyckelspelare som exempelvis Fabiricio Coloccini har inte alls kommit upp i säsong 11/12-nivå medan Yohan Cabaye ville lämna innan transferfönstret stängde, vilket inledningsvis kan ha påverkat hans prestationer på ett negativt sätt.

Bortaspelet har också varit en noterbar faktor. Newcastle, som var ett av de svagaste bortalagen i Premier League förra säsongen, förlorade 10 av 19 bortamatcher i ligaspelet ifjol där man släppte in i snitt 2 mål (1,95 mål för att vara mer exakt) per match.

En annan aspekt att bortalaget har ett antal spelare som inte lägger några fingrar emellan, vilket kan bana väg för Leighton Baines fantastiska frisparksfot, vars vänster sänkte två stycken i mötet med West Ham.


Valde bort överspelet på hemmalaget nu när oddset står så pass nära med den raka segern. Levererar man ännu en solid försvarsinsats här hemma så kan ett mål framåt räcka. Jag ger hemmalaget, som känns stabilare men även står för mer jämna prestationer, goda möjligheter till en fullpoängare. Everton spelas som matchvinnare, medelinsats.

/Puyol