Söndagens andra spelobjekt från Premier League hämtas på Goodison Park i en av säsongens mest emotsedda matcher för hemmapublikens del sedan spelschemat spikades. Ett par bekanta ansikten återkommer till Merseyside när Everton välkomnar Manchester United till en speciell tillställning. Trots att man sviktade i veckan vill jag ge laget, som har visat upp en högre grundkapacitet under säsongens gång, nytt förtroende. Testar fullpoängaren med en gardering.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Everton – Manchester United
  • Spel: Everton (asian handicap)
  • Odds: 1,77 @ Ladbrokes
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 17.10 20/4

Everton besegrade Sunderland under förra helgen och plockade därmed sin 7:e raka seger, lagets längsta vinstrad under Premier League-eran, för att bibehålla sin position i förarsätet till en Champions League-plats till nästa säsong. I veckan kom dock bakslaget där den fantastiska sviten bröts mot ett Crystal Palace som hade högprocentig utdelning på sina möjligheter. Här får man en ny chans, om än på pappret mot något tuffare motstånd, till att skaka av sig den senaste prestationen där Roberto Martinez och hans manskap alltjämt ska ha eloge för den säsongen man har genomfört så här långt. Passningsspelet har utvecklats, man spelar med mycket rörlighet och kreativitet på ett Goodison Park som har varit ett svårintaget fort, undantaget det som utspelade sig under onsdagkvällen vilket var lagets andra förlust över de 26 senaste ligamatcherna som har spelats på den här banan.

Hemmalaget kommer till spel utan Pienaar, Oviedo, Gibson och Kone, samtliga strukna sedan tidigare. Positivt besked däremot på lagkapten Jagielka som åter är med i truppen.

Manchester United har, medan motståndet har hunnit spela två matcher under tiden, varit spelledigt sedan uttåget ur Champions League där de regerande mästarna Bayern Munchen blev för svåra i kvartsfinalen, även om man rent resultatmässigt lyckades hålla jämna steg med den tyska giganten i lite mer än 150 minuter. Säsongen har dock, i sin helhet, som bekant inte varit någon höjdare där avståndet till placeringarna som ger spel i Europa till nästa spelår har vuxit sig tillräckligt för att det ska kännas ointagligt. Resultaten i ligaspelet har däremot varit positiva, om man räknar bort insatserna mot titeljägarna Liverpool och Manchester City, där man har vunnit 5 av sina 7 senaste ligamatcher.

Bortalaget saknar van Persie sedan tidigare där även Rafael är otillgänglig pga skada. Båda de fd Everton-spelarna Rooney och Fellaini har däremot fått klartecken till spel, även om det råder vissa frågetecken kring deras status.

251px-Everton_F.C._(2013).svg Manchester_United_FC_crest.svg

Det här kan vara säsongens riktigt stora match i den blåa sidan av MerseysideManchester United, som egentligen inte har mer än hedern att spela för, gästar med den mångårige managern David Moyes och gamle publikfavoriten Marouane Fellaini tillbaka på Goodison Park, numera i ett Man Utd som placerar sig hela 9 poäng efter Everton i tabellen. Det är även ett hemmalag som måste gå för en fullpoängare för att man ska kunna ha en chans på en kvalplats till nästa säsongs Champions League-gruppspel. I övrigt, en arena bortalaget har haft svårigheter på (en seger över de 5 senaste ligamatcherna här) och då känns årets upplaga av United-lag inte alls lika välfungerande likt föregångarna.

Anmärkningsvärt att Manchester United, trots tabellplaceringen, är ett av de främsta bortalagen under den här säsongen där man har skrapat ihop den främsta poängskörden i ligan utanför Old Trafford. Samtidigt noterbart att medan man har gått nästintill rent mot den undre halvan av tabellen har man haft vissa svårigheter mot den övre, framförallt toppskiktet och lagen man har framför sig där man endast har skrapat ihop 2 poäng av 15 möjliga. Everton är väldigt skickligt på att förflytta bollen och sätta en hög procent av passningarna på offensiv planhalva, och det är främst dessa egenskaper dagens Man Utd har haft svårt för där man varken är fullt så lika konstruktivt eller effektivt i sina omställningar.


Kan bli en häftig ljudvolym på Goodison inför denna speciella match. Reaktionen som hemmalaget åkte på i veckan var oundviklig, även om tillfället förvånade något. Jag menar på att det eventuellt kan lyfta ”Toffees” att återigen hitta tillbaka till grunderna och pricka in en prestation som man annars hade vant sig vid på slutet. Medelinsatsen testas på Everton med ett asian handicap, dvs hemmalaget att vinna matchen men med insatsen åter om det skulle sluta oavgjort.

/Puyol