Lördagens sista spelobjekt från Premier League hämtas i kvällsmatchen där väldigt mycket kan avgöras här på Goodison Park där en mästare ska koras nästa helg. Everton välkomnar Manchester City inför en rafflande avslutning där det återstår att se om hemmalaget kan hjälpa sin rival till deras första ligatitel på 24 år. Man kan dock ha gått ner sig något på slutet medan gästerna åter ser ut att vara i ett gott slag framåt. Väljer att i första hand spela på det bortalaget kan prestera i anfallsväg, medelinsatsen testas.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Everton – Manchester City
  • Spel: Bortalaget över 1,5 mål
  • Odds: 1,60 @ Ladbrokes
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 18.30 3/5

Everton kan se tillbaka på en framgångsrik säsong med stolthet där Roberto Martinez har varit ett väldigt fint tillskott på managerposten där spanjoren har varit med om att forma ett fyndigt och tryggt grundspel. Samtidigt kan säsongen även ses tillbaka med viss besvikelse  där man klev in till hemmamötet med Crystal Palace med 8 fullpoängare i följd och med en kvalplats till Champions League i egna händer. En position som har tappats och med 4 poäng och lite målskillnad att ta igen på Arsenal med endast 6 poäng kvar att spela om får man antagligen ses som otillräckligt den här gången. Även om man har visat upp en förmåga till att skapa poäng med alternativen utanför mer givna startspelare ser den numera tunna truppen, med den skadeproblematiken som råder, inte ut att räcka till där orken har trutit under slutspurten. Senast i förlusten mot Southampton, där man stod för två självmål, blev avbräcken i centrallinjen tydliga. Även om man återfår kaptenen Phil Jagielka här är det alltjämt frågetecken på hans status i och med att han har saknats i över 2 månader.

Hemmalaget har även frågetecken på den ordinarie mittbackskollegan Sylvain Distin där han saknades förra helgen. Gareth Barry är inte tillgänglig för spel i och med att han är inlånad från motståndet medan även Kevin Mirallas samt Steven Pienaar stryks bland de mer ordinarie startspelarna. Bryan Oviedo, Darron Gibson, Lacina Traoré och Arouna Koné kan inte heller medverka pga långtidsskador sedan tidigare.

everton_200x200mancity_200x200

Manchester City är som bekant tillbaka i titelracet och numera även i förarsätet tack vare att resultaten gick ”The Citizens” väg i den senaste omgången. Liverpool nollades i sitt toppmöte vilket innebär att kvällens bortalag återtog initiativet efter att ha plockat en stark fullpoängare mot ett formtoppat Crystal Palace i en knepig bortamatch. Ett stort plus att man åter har fått en ny chans här där segern i den minst prestigefyllda av titlarna (Capital One Cup) kanske inte hade varit tillräckligt med tanke på vad Manuel Pellegrinis manskap ändå har presterat under säsongens gång. Även om ett fåtal brister har synats i defensiven har anfallsspelet stundtals varit väldigt skarpt där man har ett flertal fina poängspelare att förlita sig till. Till skillnad från motståndet har man även förmånen av att ha samtliga av sina kanonjärer tillgängliga för spel i denna slutspurt där man har varit relativt förskonat från att drabbas av större avbräck i truppen. Både Yaya Touré och David Silva är åter tillgängliga för spel efter att ha missat ett fåtal matcher pga skador och det är ett stort plus att båda kan medverka med tanke på deras formkurvor.

Hos bortalaget är det endast Jesus Navas som stryks ur truppen pga skada, i övrigt är truppen intakt.


För några veckor sedan var min spontana känsla att det var i det här mötet Liverpool, hemmalagets stadsrival, skulle koppla ett riktigt starkt grepp om ligatiteln. City brukar ha enorma svårigheter här på Goodison Park med 4 förluster i följd samtidigt som ett riktigt slipat Everton skulle ha en Champions League-plats att slåss om. Sedan dess har hemmalaget trappat ner, man får inte samma utdelning i sitt sätt att förflytta bollen samtidigt som man går runt på en mindre trupp, något som i första hand kan påverka hur mycket tid som spenderas på egen planhalva. Man står för fler misstag i försvarsspelet nu att jämföra med för någon månad sedan och utan både Jagielka och Distin senast var man sårbart. Ytterligare ett avbräck idag att City-lånet Gareth Barry saknas i sin roll som en sittande mittfältare där han besitter en av de bättre passningsprocenten i ligan. Manchester City får ta den här matchen som en cupfinal då det på pappret är den klart svåraste uppgiften man har kvar att spela. Väljer att främst gå på bortalagets anfallsspel som, med tanke på vilka individuella kvaliteter man sitter inne på, har förutsättningarna till att lyckas. Även om man har tappat poäng i två av sina 5 senaste ligamatcher har man ändå gått över den här linan i samtliga av dessa matcher. Sedan mars har man stått för minst två mål i 8 av sina 9 senaste ligamatcher.

Medelinsatsen spelas på Manchester City att stå för minst två mål framåt.

/Puyol