Hämtar ytterligare ett spelobjekt från lördagens meny med Premier League-fotboll där vi nu ska sikta in oss på det som komma skall på Goodison Park. En av säsongens stora besvikelser hittills i hemmalaget Everton drabbar samman med de regerande mästarna Manchester City som, sett till resultaten, har växlat upp rejält sedan lite mer än en månad tillbaka. Med de båda formtrenderna att gå på lockar 1,85 på bortalaget.

  • Match: Everton – Manchester City
  • Spel: Manchester City
  • Odds: 1,85 @ Bwin
  • Units: 4/10
  • Spelstopp: 16.00 10/1

Everton var som bekant lysande under fjolåret där man var nära en smått sensationell Champions League-plats och meningen var nog att Roberto Martinez skulle kunna utveckla det här bygget ytterligare ett steg under sin andra säsong i den blåa delen av Merseyside. Blues har dock varit en rejäl besvikelse hittills där man är desto närmare nedflyttningsstriden på plats 13 i tabellen. Man lyckades kvittera på tilläggstid och fixa ett omspel mot West Ham i FA-cupen, i sin helhet var det dock ingen kick i rätt riktning och trenden i ligaspelet är inget vidare. Förluster i 6 av de 8 senaste matcherna där man endast har lyckats ta poäng från hemmamatcher mot QPR och Hull. Det vägvinnande grundspelet från fjolåret står inte att känna igen och på slutet har framförallt försvarsspelet visat upp sina brister. De 4 senaste förlustmatcherna har inneburit 9 insläppta mål, och även om man har lidit av skadefrånvaron på målvaktsposten och delar av backlinjen så har helhetsintrycket varit mer instabilt än det man kunde föreställa sig.

Hemmalaget kommer till spel utan Tim Howard, Leon Osman, Sylvain Distin, Darron Gibson, Steven Pienaar och Tony Hibbert. Christian Atsu är iväg på landslagsuppdprag. Man har även frågetecken på Leighton Baines samt James McCarthy.

everton_200x200mancity_200x200

Manchester City stod för blandade prestationer inledningsvis, men de regerande mästarna har hittat rytmen och tagit in på det relativt stora försprånget som Chelsea satt inne på. City har nu vunnit 7 av sina 8 senaste ligamatcher, under en period där man har stått för 22 gjorda mål framåt, och räknar man även in ett avancemang från Champions League-gruppspelet samt FA-cupen under föregående helg så kan man konstatera att det är ett betydligt mer välmående bortalag i dagsläget. Likt motståndet agerade man något avslaget under inledningen av säsongen, med skillnaden att man har höjt sig och lagt sig på den nivån som gav ligatiteln i fjol. Det slipade anfallsspelet är återigen vägvinnande, och även om man kanske kunde önska sig ett mer effektivt försvarsspel så har man i överlag agerat någorlunda stabilt. Skadelistan har även börjat lätta där vi nu kan hitta två stora plus i att både Vincent Kompany är tillbaka i mittlåset medan Sergio Aguero är med i den truppen som reser till Liverpool idag. Två nyckelspelare som behövs om man ska kunna gå hela vägen även i år.

Bortalaget har nu nästan i princip endast Yaya Touré otillgänglig för spel pga de afrikanska mästerskapen. Matija Nastasic är långtidsskadad sedan tidigare.


Everton står inte att känna igen, och även om jag menar på att man borde och kommer lyfta inom kort med en grundkapacitet som ska vara högre än så här, så anser jag nog fortfarande att bortalaget är skarpare och att man kan ha slagläge här. Ser man till samtliga tävlingsmatcher så har nu City totalt sett vunnit 11 av de 12 senaste som har spelats, ett lysande facit vilket borde motivera favoritskapet ytterligare om man även väger in den svaga formtrenden hos hemmalaget. Testar strax under medel på Manchester City att plocka in ytterligare en fullpoängare.

/Puyol