Premier League-fotbollen sparkas vidare denna söndag där vi har ytterligare en godbit framför oss i det som ska inleda den här speldagen. Ett rivalmöte och derby på Merseyside där Everton tar emot LiverpoolGoodison Park. Jag tycker nödvändigtvis inte att laget i blått har spelat i nivå med sina goda resultat, men jag tror nog utan tvekan att man är mer välmående än sitt motstånd. Hemmaspelet garderas.

  • Match: Everton – Liverpool
  • Spel: Everton 0 asian handicap
  • Odds: 1,925 @ Bet365
  • Units: 4/5
  • Spelstopp: 14.30 4/10

Everton går starkt för dagen och har 9 tävlingsmatcher in i säsongen endast sett sig besegrat av Manchester City. Jag tycker inte att man har hittat tillbaka till det man visade upp under Roberto Martinez debutsäsong, där man var nära en Champions League-plats, men trots det hakar man på toppskiktet och man är ändå inte mer än 4 poäng bort från den absoluta toppen. Jag trodde att man skulle få svårigheter mot West Broms solida försvar och länge skapade man ingenting, men efter en urstark avslutande halvtimme lyckades man ta igen ett underläge på två bollar till seger. En moralhöjande seger som känns ytterst lämplig inför en match av den här karaktären, utöver två stora plus att man förväntas återfå John Stones samt Seamus Coleman i backlinjen där båda saknades tidigare i veckan. När man väl lyckades förflytta bollen igenom motståndets försvar så började man lasta bollarna i boxen mot en Romelu Lukaku som ser ut att vara i ett väldigt gott slag, och kan man även använda sig av det spelsättet mot ett inte lika fysiskt starkt Liverpool så kan man ha ytterligare ett recept till segern.

Hemmalaget ska komma till spel med Muhamed Besic, som antagligen inte hade gått längre än en bänkplats, som det enda frågetecknet. Kevin Mirallas är alltjämt avstängd. Leighton Baines, Tom Cleverley, Steven Pienaar och Tony Hibbert stryks sedan tidigare.

everton_200x200liverpool_200x200

Liverpool placerar sig en poäng efter lokalrivalen i tabellen – vilket förvånade mig än mer sett till hur man har presterat så här långt. ”Reds” är ett antal dimensioner bort från det laget som för någon säsong sedan utmanade om ligatiteln, vilket har sina skäl. Trots ett positivt resultat i ligaspelet förra helgen så är Brendan Rodgers, som alltjämt letar efter ett vägvinnande spelsystem, åter under press på managerposten efter 1-1 hemma mot schweiziska Sion i veckan. Hursomhelst, efter 4 ligamatcher i följd utan vinst, och med målskillnaden 2-7 under samma period, lyckades man äntligen hitta rätt i mötet med Aston Villa där motståndet besegrades med 3-2. Noterbart att det inte var mer än tredje gången över lagets 17 senaste Premier League-matcher som man lyckades göra mer än ett mål – ett facit som bidrar till att jag blev något frågande till den så extremt jämna fördelningen på oddsen. Daniel Sturridge var visserligen äntligen tillbaka i spel, stod för en matchvinnande insats och erbjuder ytterligare en dimension i anfallsspelet där endast Coutinho har varit någorlunda kreativ innan det, samtidigt var motståndet relativt generöst i sitt försvarsspel. Samtidigt hade man relativt stora svårigheter med att fånga upp Rudy Gestede i boxen, och då är ändå Everton betydligt mer slipat i sitt spelsätt på motståndarnas planhalva än vad Villa är.

Bortalaget får alltjämt klara sig utan Christian Benteke som ett alternativ på topp. Även Roberto Firmino och Dejan Lovren stryks, om än inga avbräck sett till hur de har inlett säsongen. Jordan Henderson och Jon Flanagan är långtidsskadade sedan tidigare.


Everton har visserligen inte lyckades besegra lokalrivalen sedan 2010, samtidigt så har Liverpool inte vunnit mer än en gång över sina 5 senaste besök här på Goodison Park där 5 av de 6 senaste möten har slutat med ett oavgjort resultat. Styrkeförhållandena har dock jämnats ut avsevärt de senaste säsongerna och Merseyside-laget i blått börjar nog närma sig en vinst. Jag hade kunnat se hemmalaget som större favoriter, om än med inte alltför stor marginal. Jag tycker att Everton agerar med större stabilitet på den egna planhalvan och man ser betydligt giftigare ut framåt med större tro på sin spelidé där gästerna som bekant har desto större svårigheter. Så länge bortalaget inte gör mer än ett mål, vilket man bevisligen har svårt för, så ska det här spelet leva länge och väl. Hemmasegern spelas med insatsen åter vid ett oavgjort resultat, strax över medelinsatsen på Everton med ett asian handicap.

/Puyol