Lördagens matcher avslutade där vi nu har ytterligare två sådana framför oss med en titel och en Champions League-plats på spel, med fokus på det senare här. En sexpoängsmatch på Merseyside och Goodison Park där Everton ska ta sig an Arsenal där vi kan ha en spännande drabbning framför oss i kampen om fjärde platsen. Det ena laget känns aningen skarpare i nuläget och har varit väldigt svårslaget på hemmabanan där jag nog anser att de är värda förtroendet här.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Everton – Arsenal
  • Spel: Everton (pengarna tillbaka vid oavgjort)
  • Odds: 1,75 @ Unibet
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 14.30 6/4

Everton går mot en väldigt stark säsong och oavsett hur det slutar ska man ha beröm för sin insats där man alltjämt skuggar topplagen med en chans på spel i Champions League, vilket hade varit en riktigt fin bedrift om man lyckas gå hela vägen. Spanjoren Roberto Martinez (cupmästare med Wigan ifjol) har varit en lysande efterträdare till den mångårige David Moyes (som bekant numera hos Manchester United) på posten som manager där han har utvecklat stadens blåa lag och tagit deras spelsätt till nästa nivå där man numera förflyttar bollen väldigt väl. Något man behärskar än mer nu när vi närmar oss slutet där laget är väldigt formstarkt för dagen med 5 segrar i följd, senast mot Fulham. Man har även varit en maktfaktor här hemma på Goodison Park med 11 vinster på 15 ligamatcher där den enda förlusten kom till strax innan årsskiftet mot Sunderland (0-1), en match där hemmalaget fick en spelare utvisad och en straff emot sig tidigt in. Siffror som tydligt talar för styrkan här på hemmabanan.

För hemmalagets del utgick Ross Barkley i halvtid förra helgen men förväntas vara med i startelvan. Sedan tidigare saknas Phil Jagielka och Steven Pienaar bland de mer ordinarie startspelarna samt Bryan Oviedo, Lacina Traoré, Darron Gibson och Arouna Koné.

Gareth_Barry_2788002b

Arsenal gick starkt en bit in på det nya året där man såg ut att gå mot sin främsta säsong på väldigt länge där man bland annat toppade ligan hyfsat länge. Det har däremot varit ett återkommande mönster för ”Gunners” del där man har fallit isär något i de större matcherna mot toppkonkurrenterna samtidigt som man återigen har drabbats av skador på nyckelspelare desto närmre avslutningen vi har kommit. Även om man alltjämt har viss chans till att återigen blanda sig in i titelracet talar formtrenden tvärtemot, och trots en viss uppryckning senast i den ena halvan av hemmamötet med Manchester City (1-1) står man på inte mer än två fullpoängare över de 8 senaste ligamatcherna. Sett till vilket försprång man hade på lagen utanför topp-4 kan man nu tvingas till att istället titta nedåt i tabellen där man helt plötsligt har väldigt mycket att förlora.

Bortalaget välkomnar Aaron Ramsey tillbaka in i truppen efter en längre tids frånvaro pga skada. Däremot saknar man alltjämt Mesut Özil, Jack Wilshere och Laurent Koscielny bland de mer givna alternativen i startelvan. Theo Walcott och Abou Diaby är långtidsskadade sedan tidigare där man även stryker Serge Gnabry och Ryo Miyaichi från truppen. Frågetecken på båda vänsterbacksalternativen där Kieran Gibbs och Nacho Monreal är osäkra för spel.


Väldigt mycket går ett hemmastarkt Evertons väg för tillfället som hittar lösningarna till vinst även de gångerna man inte imponerar fullt ut, där man till skillnad från föregående år har ett grundspel och en trygghet i sitt sätt att förflytta bollen att falla tillbaka på. Något som har bidragit till att man numera kan mäta sig med de främsta lagen i ligan. Förra helgen blev inhopparna Mirallas och Naismith tungan på vågen där det åter visade sig vilken jämnhet man har bland alternativen framåt. I stora drag spelar man med en energi som ett mer skadedrabbat motstånd saknar, något som i kombination med att man har matchats hårdare under säsongens gång kan ha satt sin prägel. Arsenal har tappat rytmen och har haft desto svårare att pricka in fullgoda prestationer över 90 minuter sedan en tid tillbaka, där man inte får samma utdelning framåt med en konstruktivitet i spelet som har minskat. Man kommer även in till det här mötet med ett något oroväckande facit med endast en seger över de 6 senaste tävlingsmatcherna (en av dessa mot Bayern München) på bortaplan där man har haft enorma svårigheter mot toppkonkurrenterna utanför Emirates. Ett skralt facit i överlag och totalt sett 7 poäng av 27 möjliga mot topp-6 under denna Premier League-säsong.

Hemmalaget känns aningen hetare för dagen och får mitt förtroende med en mindre gardering. Testar medelinsatsen på Everton att stå som segrare men med insatsen tillbaka vid ett oavgjort resultat.

/Puyol