Fortsätter med Premier League-fotbollen där ett tredje spelobjekt hämtas från lördagens utbud. Vi förflyttar oss till den blåa delen av Merseyside och Goodison Park där Everton ska ta emot Arsenal. Överspelet känns återigen intressant på förhand när ”Toffees” står som hemmalag.

  • Match: Everton – Arsenal
  • Spel: Över 2,5 mål
  • Odds: 1,74 @ Unibet
  • Units: 3/5
  • Spelstopp: 13.45 19/3

Everton kunde och borde nog ha gått bättre i en säsong där de utpräglade topplagen, som bekant, har sviktat och ur det avseendet är en placering på den undre halvan av tabellen en besvikelse där managern Roberto Martinez inte är lika hyllad nu att jämföra med sin debutsäsong. Rent spelmässigt har man dock gått starkt från februari och framåt där man har vunnit 5 av 7 tävlingsmatcher, något som kunde ha varit mer efter att med en man mindre ha varit 2-0 upp på West Ham innan man stod för en horribel avslutande kvart. Desto mer positivt att man under föregående helg lyckades avancera till den ena semifinalen i FA-cupen efter att ha städat av Chelsea med 2-0. Everton har alltid haft stor potential framåt, man har en lysande striker i Romelu Lukaku och man är förhållandevis skickligt på att hitta kombinationerna när man väl spelar sig in på motståndarnas planhalva. Frågetecknet och akilleshälen har dock varit försvarsspelet, i synnerhet när man har varit det spelförande laget här hemma på Goodison Park där man har varit sårbart och blivit överspelat aningen för enkelt vid något tillfälle för mycket. Ganska anmärkningsvärt att man är det laget som har släppt in flest mål (26 st på 15 ligamatcher) på hemmaplan och så även noterbart att John Stones, som har varit så lovande, numera har förpassats till bänken.

Hemmalaget kommer till spel utan Gareth Barry som är avstängd. Bryan Oviedo står som ett frågetecken medan Tylas Browning och veteranen Tony Hibbert är långtidsskadade sedan tidigare, vilket inte är några avbräck alls.

everton_200x200arsenal_200x200

Arsenal har nu gått sämre vecka för vecka, och ser man till tabellens utseende idag så har man något svårt att förstå att man faktiskt stod som serieledare kort efter årsskiftet. Kritiken mot mångårige managern Arsene Wenger har återigen lyfts fram och det är nu ett lag som över sina 8 senaste tävlingsmatcher (dock ett dubbelmöte med Barcelona inräknat) endast har lyckats besegra ett motstånd, och det var Championship-laget Hull. Man går dock in till det här mötet med ett uttåg ur Champions League samt FA-cupen och nu har man, med en match mindre spelad, hela 11 poäng upp till ligatoppen. ”Gunners” har, i vanlig ordning, drabbats av skador vid det här skedet av säsongen där avsaknaden av Petr Cech i målet är det som syns mest, och även om ersättaren David Ospina har spelat över förväntan under den här perioden så är det en försvagning. Det är även i försvarsspelet som det i första hand brister där man egentligen utan att släppa till alltför många avslut från match till match ändå ger bort någon kvalitetschans för mycket och komplementen till Laurent Koscielny i mittlåset är något för svaga.

Bortalaget har som bekant tappat Petr Cech, Aaron Ramsey och Alex Oxlade-Chamberlain under den här slutspurten och dess närmsta framtid. Även Mathieu Flamini utgår. Sedan tidigare stryks Santi Cazorla, Mikel Arteta samt den långtidsskadade duon Jack Wilshere och Tomas Rosicky som ännu är utan speltid under den här säsongen.


Goodison Park har varit ligans målgladaste arena så här långt med ett snitt på ca 3,66 mål/match och jag tror mycket väl att man kan ligga i närheten av det här. Arsenal, som har gått runt med en mindre trupp på slutet, har en tung match i benen från ett regnigt Barcelona under onsdagskvällen och måste gå för en fullpoängare här. Kan bli en intressant faktor då man inte är skickligt nog för att kunna sitta lågt mot ett Everton som trots sin tabellplacering ändå är ett av de främsta lagen i Premier League när det kommer till att producera mål. Samtidigt sitter man inne på ett relativt ineffektivt försvarsspel (har endast lyckats hålla nollan intakt mot Newcastle och Aston Villa här på hemmaplan) och gästernas kräftgång till trots, i Özil och Sanchez har man poängspelare som kan göra tillräckligt även i matcher där man inte har något övertag på sina motståndare. Arsenal har gått över linan i 6 tävlingsmatcher i följd medan Everton har passerat densamma i 6 av sina 7 senaste ligamatcher. Överspelet på minst 3 gjorda mål i matchen spelas med medel.

/Puyol