Ett Europatips står på schemat med en hel del landslagsfotboll med en vänskapsmatch, tio europeiska kvalmatcher samt två matcher från det sydamerikanska kvalet. Jag väljer att gå på några skrällar där några större streck och favoriter plockas bort. Här följer mina funderingar, notera spelstoppet som är 19.29.

1. Slovakien – Sverige 1

Kupongens enda träningsmatch. Båda lag kommer från svaga resultat, där hemmalagets var snäppet värre med endast 1-1 hemma mot Litauen. Blågult kryssade som bekant mot Irland i en match som inte var särskilt välspelad. Båda lagen vilar ett par namn, dock så är det desto fler meriterade namn som saknas för Sveriges del. Ibrahimovic, Källström, Larsson och Isaksson kommer inte till spel. Hemmanationen startar med Marek Hamsik (Napoli) på mitten. Inleder kupongen med dess mest vågade spik till 30%.

2. Serbien – Skottland 1

Två lag som har inlett ruskigt svagt och vägen till Rio är ganska långt borta just nu. Den större delen av pressen och en den något högre grundkapaciteten ligger dock hos hemmanationen, som startade positivt, men som har fallit ur på slutet. Man har en relativt orutinerad anfallsbesättning med bl.a. ex-Helsingborgaren Nikola Djurdjic där man nu inte har gjort mål på 3 kvalmatcher. Skottland har varit klena från start och jag hade förväntat mig mer, har endast plockat 2 poäng på 5 matcher. Viktige Robert Snodgrass avstängd här. Även om skottarna kan kriga väl så vill jag nog ändå tro att serberna drar det längsta strået. Ettan spikas.

3. Wales – Kroatien 1x

Vi stannar kvar i grupp A där lagen i den här matchen besegrade respektive motstånd i matchen ovanför. Wales stod för en stark vändning till 1-2 medan Kroatien kommer från en riktig urladdning mot den stora rivalen Serbien, vilket jag tror kan ha en viss påverkan här.  Man hade inte övertygat innan dess, i synnerhet på bortaplan, trots att man är obesegrade. Wales, som visserligen har Aaron Ramsey avstängd här, kan nog bjuda på tufft motstånd hemma på de brittiska öarna. Väljer att endast ta med 1x.

-

4. Danmark – Bulgarien 1

Danskarna har haft en trög inledning men lyckades plocka sin första seger senast när tjeckerna slogs tillbaka på ett imponerande sätt. Ett och två steg i rätt riktning och man kan nu ta upp jakten på kvällens motståndare i kampen om platsen bakom Italien, som antagligen kommer vinna gruppen. Bulgarerna har varit stabila så här långt, men tror inte att man kommer vara i närheten av toppen när vi väl summerar gruppspelet. 4 av 5 kvalmatcher så här långt har spelats på hemmaplan. Vårt grannland spikas i det här systemet.

5. Irland – Österrike x2

Irland plockade en välbehövlig poäng i Stockholm och den viktige Glenn Whelan är nu tillbaka på mittfältet. Det här blir den första hemmamatchen i kvalet sedan man förnedrades av tyskarna i premiären. Österrike har varit starka i inledning, dock så har majoriteten av matcherna spelats på hemmaplan där man bl.a. har kört över strykgängen Färöarna och Kazakstan. Man har ett flertal intressanta lirare och jag tycker nog att man ska ta alplandet på allvar. Irlänningarna har inte mycket till eget ett spel och det blir något av en omställning att jämföra med fredagens match. Siffrorna på krysset och bortasegern lockar allra mest.

6. Holland – Rumänien 1x

Holland är klara storfavoriter i den här gruppen och har ett vansinnigt bra facit när det kommer till dessa kvalspel. Man har gått rent så här långt med 15 poäng av 15 möjliga. Rumänien är väl, i överlag, inte alltför märkvärdigt men ändå en kandidat till att nå platsen bakom kvällens motstånd efter en bra start. Det första mötet lagen emellan förlorades dock med hela 4-1 och lär nog sikta in sig på att bli betydligt mer defensivt här. Holland har, trots att segrarna har radats upp, sett något krampaktiga ut på hemmaplan när man har tagit sig an låga försvar och inte skapat fullt så många målchanser som man kunde ha förväntat sig.  Kan rumänerna komma in i matchen på rätt sätt så känns 9% på ett oavgjort resultat väldigt intressant.

-

7. Turkiet – Ungern x2

Turkiet har varit en stor besvikelse så här långt men kan trots en seger här studsa upp rejält i jakten på en biljett till VM-slutspelet. Tycker dock att man känns något svagare än på länge och man ser inte ens bekväma ut hemma i Istanbul, där man av tradition brukade vara väldigt starka. Bortanationen åkte på ett sent baklängesmål senast (Rumänien senast) som gjorde att man inte kunde dra ifrån på andra plats, här skulle dock ett kryss vara mer än välkommet. Ungern har gjort mål i 11 bortamatcher (tävlings- samt vänskapsmatcher) i följd och skulle man utöka den sviten så kan det räcka då turkarna är uddlösa i nuläget. 59% på hemmalaget har jag något svårt att förstå och jag går emot det svenska folket.

8. Frankrike – Spanien x2

Ett möte mellan en gammal stormakt och den nuvarande giganten. Frankrike toppar gruppen trots att man inte har övertygat. Spanien åkte på en rejäl chock senast när man inte klarade av att besegra Finland, trots stor dominans, i något som kan vara en av de absolut största sensationerna. Lagen spelade 1-1 i det första mötet, även då med ett stort spanskt övertag. Det var den första gången efter 3 misslyckade försök som fransmännen lyckades göra mål i det här mötet. Högre grundkapacitet på Spanien där jag räknar bort en fransk seger. Det blir ett tråkigt x2 i en match där procenten är väldigt jämnfördelade.

9. Nordirland – Israel 1x

Nordirland får nog räknas som det svagaste kortet på de brittiska öarna och man står fortfarande utan seger i den här kvalgruppen. Dock så har man tagit poäng i 3 av 4 matcher, bl.a. borta mot Portugal. Israel blandar och ger, men har andraplatsen i nuläget. Nordirland fick vila i helgen då matchen mot Ryssland sköts upp pga dåligt väder. Israel kommer från en hård batalj hemma mot portugiserna som slutade 3-3. Skyttekungen Tomer Hemed (Mallorca) är avstängd. Israel bör vara knappa favoriter, men i grunden ska det vara jämnt. Irlänningarna lär nog dra nytta av hemmaplansfördelen, tror att halvgarderingen kan räcka långt.

-

10. Belgien – Makedonien 1

Belgien har sedan en tid tillbaka ett extremt intressant landslag på gång med många högklassiga spelare som fortfarande har sina allra bästa år framför sig. Man leder grupp A i nuläget på bättre målskillnad än Kroatien och jag skulle bli väldigt förvånad om man inte skulle tillbringa nästa sommar i Brasilien. Makedonien är inget vidare landslag och ska inte ha mycket att hämta här. Lagen möttes i fredags och belgarna vann med 2-0 den gången, jag skulle tippa på något liknande ikväll. Letar skrällarna på annat håll, hemmanationen ska vara numret större. Spik.

11. Montenegro – England x2

Montenegro har seglat iväg som tabelletta trots en väldigt tight grupp på förhand då även Polen och Ukraina återfinns här. Detta efter ett väldigt starkt bortaspel där man har vunnit 3 av 3. Duon Jovetic/Vucinic är vass på topp. England har, så här långt, endast lyckats besegra Moldavien och San Marino, och via en förlust här så blir vägen till en direktplats betydligt svårare. Engelsmännen har ett par avbräck på mittbackspositionerna. Hade velat helgardera den här matchen, och trots att jag har ett par frågetecken på bortanationens kvaliteter så är man ändå snäppet vassare i grunden, om än med inte bred marginal, och jag tycker att 27% på krysset är bra nog – hoppas att hemmalaget inte ska få med sig mer än så.

12. Bolivia – Argentina 1x

Det sydamerikanska kvalspelets kanske, i grunden, svagaste lag på pappret mot det allra bästa nu när Brasilien redan är klara för mästerskapet. Bolivia kommer från en rejäl dyngtorsk borta mot Colombia, men på hemmaplan är man ett speciellt lag då man spelar på hög höjd, och man har ett bra facit mot lag som inte har samma vana av dessa förutsättningar. Argentina kommer från en bekväm seger där duon Messi och Higuain hade en egen föreställning, är dock inne på att man kan få det svårare än vad det svenska folket tror. Kupongens mest vågade halvgardering. 24% chans på hemmalaget att fixa minst en poäng lockar enormt. På ett större system är en helgardering att föredra.

13. Ecuador – Paraguay 1

Avslutar kupongen med ytterligare ett sydamerikanskt VM-kval. Ecuador har varit en positiv överraskning så här långt och fortsätter man på den inslagna vägen så ska det mycket till för att man ska bränna VM-slutspelet. Paraguay har varit desto svagare men var starka senast som tog en välförtjänt poäng mot Uruguay. Svårare uppgift här då Ecuador är är otroligt hemmastarkt där man har plockat full pott. Paraguays bortapoäng senast var den första i det här kvalspelet. Man har raden 0-1-5 utanför Asuncion. Saknar ett par tongivande spelare här. Spiken känns stark och kanske den vassaste om man ser till streckfördelningen hos de övriga.

-

Jag väljer att spela ett rakt, matematiskt system den här gången med 8 halvgarderingar för 256 kronor. Europatipset spelar ni som vanligt via Svenska Spel. Spelstopp 19.29. Team Spela Spel önskar er stort lycka till.

/Puyol